Usta öğretici nasıl olunur?

Usta öğretici nasıl olunur?

Mesleğin hakkında bilgi sahibi olman, iş hayatında birçok konuda avantajlı olmana yardımcı olur. Bu araştırma sayesinde meslekle ilgili önemli detayları, mesleğin inceliklerini ve çalışma koşullarını detaylı bir şekilde öğrenebilirsin. Usta öğretici nasıl olunur, görev ve sorumlulukları nelerdir merak ediyorsan İşin Olsun sitesinin hazırladığı bu içerik tam sana göre! 

Usta öğretici iş ilanlarında adı geçen usta öğretici nedir sorusuna iki farklı şekilde cevap verilebilir. İlki kurs, mesleki okullar ya da halk eğitim merkezi gibi yerlerde çalışan eğitim görevlileridir. İkincisi ise ustalık yeterliliği kazanmış, mesleki eğitim tekniklerini bilen aynı zamanda uygulayabilen kişilere verilen addır.  

Usta öğretici nedir?

Çeşitli meslek dalları çalışmak amacıyla çırak, kalfa yetiştiren kişilere usta öğretici denir. Öğretmenler gibi öğrenme ve öğretme konusunda uzman olan usta öğreticiler meslek edindirme kurslarında teorik ve pratik bilgi verirler.

Usta öğretici nasıl olunur sorusunun cevabı hangi branşta usta öğreticilik yapacağına göre değişir. Usta öğretici olmak istiyorsan öğreteceğin meslekle alakalı “mesleki yeterlilik” belgenin olması gerekir.  

Usta öğretici belgesi kişinin o meslekle alakalı eğitim verebileceğinin göstergesi olduğu için bu alanda iş başvurusu yaparken işine yarar. Peki, usta öğreticilik belgesini nasıl alabilirim diye düşünüyorsan, bunun için yapman gerekenler;

  • Usta öğreticilik kurslarına katılmak
  • Kursta aldığın eğitim sonrası girdiğin sınavdan geçerli bir not almak

Bu sınavdan geçerli bir not aldıktan sonra ustalık ve öğreticilik belgesi almaya hak kazanırsın. Bu alanda kariyer yapmak isteyenlerin merak ettiği diğer konuysa usta öğretici belgesi nasıl alınır sorusudur. Usta öğreticilik belgesi almak istiyorsan halk eğitim ya da mesleki eğitim merkezlerinde verilen usta öğreticilik kurslarına katılman gerekir. Bazı üniversiteler de bu alanda belge verdiği için dilersen üniversitelerin açtığı kurslarda da belge alabilirsin. Ankara usta iş ilanları gibi Türkiye genelindeki iş ilanlarına yönelebilir, farklı iş sahalarında yeteneklerini sergileyebilirsin.

Usta öğretici belgesi nereden alınır sorusuna cevap bulduktan sonra bu belgenin sana ne faydası olacağı konusuna da açıklık getirelim. Bu belgeyi alarak çeşitli mesleki eğitim kurslarında kadrolu ya da ücretli olarak çalışabilirsin. Usta öğretici belgesi Cv’ni güçlendirmene yardımcı olur. Usta öğreticilik belgesi almak için bazı şartları yerine getirmen gerekir.

  • Türk vatandaşı olmak
  • 18 yaşını doldurmuş olmak
  • Sağlık durumunun mesleği yapabilmene engel olmaması
  • Kamu haklarından herhangi bir mahrumiyetinin bulunmaması
  • En az ilkokul mezunu olmak. Fakat bilgisayar, ingilizce gibi bazı branşlar için yüksekokul mezunu olmak sana daha fazla avantaj sağlayabilir.

Üstteki özellikler dışında usta öğreticilik yapmak istiyorsan bazı kişilik özelliklerine de sahip olman gerekir. Her şeyden önce öğretici mesleğinin kriterlerine uygun yapıda olmalısın. Analiz yeteneğinin yüksek olması, öğrencileri değerlendirebilmen gerekir. Bu sayede eğitim ve öğretim sürecini daha verimli bir hale getirebilirsin. Yine öğrenmeye ve öğretmeye hevesli olman da bu mesleği yapabilmen için gereken kişilik özellikleri arasında yer alır.  

Usta öğreticinin görev ve sorumlulukları nelerdir?

Gireceğin işte başarılı olmak ve verimli bir çalışma süresi geçirmek istiyorsan işinin gerektirdiği görev ve sorumlulukları bilmen gerekir. Ayrıca bu görev ve sorumlulukları eksiksiz olarak yerine getirebilmen de başarılı bir iş hayatı için olmazsa olmazlar arasında yer alır.  Usta öğretici olarak çalışmak istiyorsan o mesleğin görev ve sorumluluklarının bilincinde olmalısın.

Usta öğretici için gerekli belgeler sadece iş başvurusu yaparken avantajlı olmanı sağlar. İşinde kalıcı olmak istiyorsan çalıştığın kurumun sana vereceği görev ve sorumlulukları başarıyla uygulayabilmen gerekir. Usta öğretici görev ve sorumluluklarından bahsedecek olursak;

 Usta öğreticiler mesleki eğitim verdikleri için teorik bilgilere ek olarak pratik bilgi de verir. Uygulamalı dersleri planlama, disiplinli ve verimli bir ders ortamı sağlamak. Görevlerini belirli bir program dahilinde yürütmek de usta öğretici görev ve sorumluluklarının başında gelir. Görev ve sorumluluklarını en iyi şekilde yerine getirmek istiyorsan çalışacağın kurumdan bu konu hakkında belge alabilirsin. Sen de bu görev ve sorumlulukları yerine getirebileceğini düşünüyorsan işinolsun.com sitesini ziyaret ederek usta öğretici arayan kurumlara iş başvurusu yapabilirsin.

Usta öğretici maaşları nasıldır?

İş başvurusu yaparken dikkat etmen gereken bazı hususlar vardır. Bunlar işin çalışma şartları, görev tanımı ve ne kadar maaş alacağındır. Usta öğretici maaşları çalışacağın kuruma göre değişkenlik gösterir. Kadrolu olarak çalışıp çalışmadığın da alacağın maaşa etki edebilir.

Halk eğitim ya da mesleki eğitim kurslarında çalışan usta öğreticiler kadrolu ya da ücretli olarak çalışırlar. Eğer ücretli öğretmen olarak çalışıyorsan alacağın maaş çalışma saatine göre değişir. Usta öğretici maaşlarının değişiminde kaçıncı seviye usta öğretici belgesine sahip olduğunun da etkisi olabilir. Yine kıdemin de usta öğretici olarak alacağın maaşın değişimine etki edebilir..

Usta öğreticinin çalışma şartları nelerdir?

Usta öğretici çalışma şartları çalışacağın kuruma göre değişkenlik gösterir. Senin o kurumda kadrolu ya da ücretli olarak çalışıp çalışmadığında çalışma şartlarını etkileyen bir faktördür. Ücretli ve kadrolu usta öğreticilerin çalışma saatleri aynı olmayabilir.

Yine bazı mesleki eğitim kurslarının sadece sabah değil akşam kursları da olduğu için çalışma şartlarını kursun sabah ya da akşam verilmesi de etkiler. Sen de bu şartlara uyum sağlayıp usta öğreticilik alanında kariyer yapmak istiyorsan işinolsun.com usta iş ilanlarını inceleyebilirsin.