Kamuda güvenlik görevlisi nasıl olunur?

Kamuda güvenlik görevlisi nasıl olunur?

Kamuda farklı pozisyonlarda görev almak için bazı kriterleri sağlamak gerekir. “Kamuda güvenlik görevlisi olmak için ne yapmalı?” diye düşünüyorsan, öğrenmek istediğin her türlü bilgiyi İşin Olsun’da bulabilirsin.

Güvenlik görevlisi, çalıştığı şirketin ya da kurumun güvenliğini ve korunmasını sağlayan kişidir. Bu meslek grubuna mensup olanlar, farklı çalışma alanlarında görevlerini icra edebilir. Havaalanı, alışveriş merkezleri, kamu binaları, bankalar, şirketler, üniversiteler, oteller ve güvenliğe ihtiyaç duyulan daha birçok alan, güvenlik görevlilerinin iş sahaları arasında yer alır. Bu mesleği yapanlar, kamuda güvenlik görevlisi olarak çalışmayı da tercih ederler. Bu doğrultuda kamuda güvenlik görevlisi alımı, ilgili meslek sahipleri tarafından merakla beklenir. Ancak bu alımlar için bazı şartları yerine getirmiş olmak gerekir. Bununla beraber kamuda güvenlik görevlisi, çalıştığı kurum içerisindeki herkesin eşyalarının korunmasından ve güvenliğinden sorumlu olan kişidir. Kamuda güvenlik görevlisinin sorumlulukları genel hatlarıyla güvenlik ve koruma sağlamak olsa da bazı sektörlerde ve firmalarda bu kişilere farklı görevler ve sorumluluklar verildiği de görülür.

Kamuda güvenlik görevlisi olmak için ne yapmak gerekir?

Kamuda güvenlik görevlisi nasıl olunur sorusu merak edilen konular arasında yer alır. Kamu güvenlik görevlisi iş ilanlarına başvuru için yapılması gerekenler, çalışılacak kuruma göre farklılık gösterir. İlgili kamu kurumunun işe alım şartlarının kontrol edilmesi bu bağlamda önem taşır. Erkek adayların askerlikle ilişiğinin olmaması önemlidir. Ayrıca gerekli belgelere ve sertifikalara sahip olmak, kamu haklarından mahrum olmamak gibi farklı şartlar mevcuttur. İlgili alanda bazı zorunlu eğitimlerden geçmek de kamuda güvenlik görevlisi olmak için yapılması gerekenler arasında yer alır. Talep edilen eğitimleri başarıyla tamamlamak ve gerekli kurslara başvuru yaptıktan sonra sertifika sahibi olmak da kamuda güvenlik görevlisi olmak için atılması gereken adımlardandır. Özellikle güvenlik görevlisi pozisyonu için verilen çok sayıda eğitim mevcuttur. Kurumların talep ettiği şartlar karşılandığı takdirde, ilgili kuruluşlara gerekli belgeler eşliğinde başvuru yapmak, kamu güvenlik görevlisi olmak için yeterli olur.

Kamuda güvenlik görevlisi olmak için hangi belge ve sertifikalar gerekir?

Kamuda koruma ve güvenlik görevlisi olmak için bazı belge ve sertifikalara ihtiyaç duyulur. Bu evraklar, kamuda güvenlik görevlisi olma şartları arasında da yer alır. İlk olarak kamu kurumlarında güvenlik görevlisi olmak isteyen kişilerin en az ortaöğretim düzeyinde bir okuldan mezun olmaları gerekir. Özel güvenlik görevlisi sertifikası da kamu kurumlarına güvenlik görevlisi olarak başvuru yapacak kişilerin sahip olması gereken belgeler arasında ilk sırada yer alır. “Kamuda güvenlik görevlisi sertifikası/belgesi nasıl alınır?” sorusu bu alanda çalışmak isteyenlerin merak ettiği detaylar arasındadır. Bu alanda çalışmak için yaşadığın şehirde sertifika verme yetkisi bulunan kurumlardan silahlı ya da silahsız olarak verilen eğitimi tamamlaman gerekir. Sertifika dışında ise üniversitelerin ön lisans düzeyinde eğitim veren Özel Güvenlik ve Koruma bölümü de mevcuttur. Bu bölümlerden birini başarıyla bitirip diploma alan kişiler de kamuda güvenlik görevlisi olmak için gerekli adımları atabilir.

Kamuda güvenlik görevlisi olmak için hangi özelliklere sahip olmak gerekir?

Kamuda güvenlik görevlisi alım şartları arasında, kişilerin belli başlı özelliklere sahip olmaları da yer alır. Kamuda güvenlik görevlisi olmak için gereken özellikler şöyle sıralanabilir:

  • En az lise mezunu olmak, kamuda güvenlik görevlisi olmak için gereken özellikler arasında yer alır.
  • Güvenlik görevlisi olmak için üniversitelerin gerekli bölümlerinden mezun olma şartı da aranabilir. Üniversite okunmadığı takdirde ise gerekli olan silahlı ya da silahsız özel güvenlik sertifikasına sahip olmak gerekir.
  • Kamuda güvenlik görevlisi olmak isteyen erkek adayların askerlik ile ilişiğinin bulunmaması beklenir.
  • Güvenlik görevlisi, çalıştığı şirketin korumasını ve güvenliğini sağlayan kişidir. Bu bağlamda da ilgili görevi yerine getirirken gerekli özveriye sahip olunması önemlidir.
  • Esnek çalışma saatlerine uyum sağlayabilmek de kamuda güvenlik görevlisi olarak çalışmak isteyenlerin sahip olması gereken özellikler arasındadır.

Kamuda güvenlik görevlisi olmak için ne yapmalı sorusuna cevap arıyorsan bu özelliklere sahip olman gerektiğini bilmelisin.

Kamuda güvenlik görevlisinin görev ve sorumlulukları nelerdir?

Kamu kurumlarında çalışmaya başlayan güvenlik görevlisi, bazı görevler ve sorumluluklar üstlenir. Bu kişiler, kamuda güvenlik görevlisi eğitimini ve derslerini başarıyla tamamladıktan sonra işe başlamaya hak kazanır. İşe başladıktan sonra da kendisine verilen bazı görevleri yerine getirmesi beklenir. Kamuda güvenlik görevlisi olduktan sonra yapılması gereken görevler ve üstlenilen sorumluluklar şu şekilde sıralanır:

  • Oluşabilecek herhangi bir krizde, ortamda bulunan insanları güvenli bir alana yönlendirmek ve ortamı sakinleştirmek gerekir.
  • Hızlı hareket edebilme ve karar verebilme yetisine sahip olmak da kamu kuruluşlarında görev yapan bu kişiler için oldukça önemlidir.
  • Ortamın denetlenmesi ve güvenliğin sağlanması güvenlik görevlisinin sorumluluğundadır.
  • Çalışılan şirketin kamera kayıtlarına hakim olmak ve bu kayıtları gerektiği takdirde kontrol etmek de oldukça önemlidir.
  • Şirkete giren kişilerin zararlı ve kesici alet taşıyıp taşımadıklarını da güvenlik görevlisi kontrol eder.
  • Herhangi bir kriz anında sakin kalabilmek ve mantıklı hareket ederek krizi doğru bir şekilde yönetip üstesinden gelmek de oldukça önemlidir.

Bu görevleri yerine getirebilecek yetiye sahip olmak ve gerekli şartları tamamlamak da kamuda güvenlik görevlisi olmak için oldukça önemlidir. Kamuda güvenlik görevlisi olmanın şartlarına da dikkat edilmelidir.

Kamuda güvenlik görevlisi olmanın avantajları nelerdir?

Kamuda güvenlik görevlisi nasıl bir meslek sorusunun yanıtı bu alanda çalışmak isteyenlerin öğrenmek istediği bir detaydır. Kamuda güvenlik görevlisi olmak, özel sektörde çalışmayı tercih etmeyen kişiler tarafından sıklıkla tercih edilir. Kamuda görev yapmanın farklı avantajlarının olması, çalışma saatlerinin ve şartlarının uygunluğu sebebiyle adaylar bu alana yönelir. Kamuda güvenlik görevlisi olarak çalışmak pek çok kişi tarafından ilgi görür. Kişilerin ve eşyaların güvenliğinin ve korunmasının sağlanması için oldukça önemli bir meslek dalı olan güvenlik görevlisi pozisyonu, çalışacağı alana göre farklı sorumluluklar taşır. Kamu kurumları, oldukça geniş bir yelpazede hizmet verir. Bu nedenle kamuda güvenlik görevlisi olmak isteyenler için istihdam alanları oldukça geniştir. Bu sayede, ilgili pozisyonda görev almak isteyen kişilerin iş bulma olasılığı artar. Nasıl kamuda güvenlik görevlisi olunur sorusunun cevabında da yer alan gerekli eğitimlerden geçmek ya da gerekli sertifikalara sahip olmak da mesleğin önemli kazanımları arasında yer alır. Yani kamuda güvenlik görevlisi olmak aynı zamanda belli bir eğitime de sahip olmayı gerektirir. Tüm bu bilgiler kapsamında kamuda güvenlik görevlisi olarak çalışmak pek çok avantajı da beraberinde getirir.

Kamuda güvenlik görevlisi olmak için aranan şartlar nelerdir?

Kamuda güvenlik görevlisi ile ilgili bilgiler arasında, bu mesleği yapmak isteyenler için aranan kimi şartlar da bulunur. İlgili iş kolunda faaliyet gösterebilmek için bu koşullar oldukça önemlidir. Kamuda güvenlik görevlisi olma koşulları arasında genel ve özel şartlar yer alır. Bu şartlar şu şekilde sıralanır:

  • İlk kez kamu kurumuna atanacak olan bireyler için 35 yaşını doldurmamış olmak da aranan şartlar arasında yer alır.
  • Kamuda güvenlik görevlisi olarak faaliyet göstermek için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak gerekir.
  • Kamu haklarından mahrum olmamak da ilgili kurumlarda görev alacak olan güvenlik personeli için aranan şartlardandır.
  • Çalışacak kişinin görevini icra etmesine engel olacak herhangi bir hastalığının bulunmaması da talep edilen koşullar arasında yer alır.
  • Kamuda güvenlik görevlisi olmak için en az ortaöğretim mezunu olmak gerekir.
  • Özel Güvenlik Sertifikasına sahip olmak, bu meslekte hizmet verebilmek için en önemli koşuldur. Bununla beraber ilgili kimlik kartına sahip olmak da aranan özelliklerdendir.
  • 5188 sayılı kanunda belirtilen şartları taşıyor olmak kamuda güvenlik görevlisi olmak için aranan şartlardandır.
  • Adli sicil ve sabıka kaydının olmaması da bu meslekte büyük önem taşır. 

Kamuda güvenlik görevlisi olmak için gerekenler bu şekilde sıralanabilir.

Kamuda güvenlik görevlisi olmak için yaş sınırı nedir?

Kamuda güvenlik görevlisi olmak için yaş sınırı oldukça önemlidir. Belli bir yaşın  üstünde ya da altında olmamak gerekir. Kamuda güvenlik görevlisi olmak için en az 18 yaşında olmak şarttır. 18 yaşını tamamladıktan ve gerekli eğitimlerden geçtikten sonra kamuda güvenlik görevlisi olmak için başvuru yapılabilir. Kamuya ilk kez atanacak olan güvenlik görevlileri için 35 yaşını doldurmamış olmak da bu yaş sınırı arasında yer alır. 35 yaşını doldurmuş ve ilk kez kamu kurumlarında görev almak üzere başvuru yapan adaylar, gerekli şartları sağlamış olsalar dahi ilgili kuruluşlarında görev alamazlar. Bu bağlamda 18-35 yaş arasında olmak, kamuda güvenlik görevlisi olmak için gerekli yaş aralığıdır. Belirli yaş sınırında olduktan sonra gerekli eğitimlerden geçerek sertifika alınabilir. Sonrasında da kamuda güvenlik görevlisi olmak için gerekli tüm koşullar sağlanır. Bununla beraber 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 40. maddesinde belirtilen yaş şartlarını taşıyor olmak da oldukça önemlidir. Kamuda güvenlik görevlisi olmak isteyenlere tavsiyeler arasında gerekli yaş sınırını geçmemiş olmak şartıyla güvenlik görevlisi pozisyonunda çalışmaya istekli olmak yer alır.

Kaynak: 1