Barista nedir? Ne iş yapar? Görevleri nedir?

Barista nedir? Ne iş yapar? Görevleri nedir?

Bir mesleğe başlarken, görevlerini sorunsuz bir şekilde tamamlamanı sağlayacak becerileri kazanmış olman gerekir. Barista görev tanımından mesai saatlerine, çalışma koşullarından maaş bilgisine kadar merak ettiğin tüm soruların cevabı İşin Olsun’da!

Son yıllarda oldukça gelişim gösteren yeni nesil kahve dükkanları, bu mekanlarda görev yapmak isteyen kişilere çeşitli iş olanakları sağlar. Baristalar, farklı kahve türlerini, değişik metotlarla müşterilere sunan çalışanlar olarak bu iş yerlerinde faaliyet gösterir. Sen de gerekli eğitimlerini tamamladıktan sonra işin niteliğini kavrayarak baristalık mesleğini farklı firmalarda icra etmeye başlayabilirsin.

Barista nedir?

Barista görev tanımı; restoran, bar ve kahve dükkanlarında profesyonel ekipmanlar ile kahve hazırlayan ve sunan kişiler olarak açıklanabilir. İtalyanca karşılığı barmen olan barista, sipariş edilen kahveleri müşterilere profesyonel bir şekilde sunmakla görevlidir. Barista olarak çalışan kişinin üçüncü nesil kahvelerin nasıl hazırlanacağını ve sunacağını bilmesi gerekir. Dolayısıyla barista nerede çalışır sorusuna net bir şekilde cevap verilebilir. Latte, cappuccino, espresso ve filtre kahve gibi içeceklerin satışını gerçekleştiren kahve dükkanları, barlar ve lüks restoranlar, baristaların başlıca çalışabileceği işyerleridir.

Barista ne iş yapar?

‘’Barista ne yapar?’’ sorusu bu alanda merak edilen konular arasındadır. Kahve dükkanları ve lüks restoranlarda çalışan barista, filtre ve espresso bazlı kahvelerin hazırlanmasını ve sunumunu gerçekleştirir. Barista; espresso, cappucino ve latte gibi üçüncü nesil kahveleri hazırlamak için profesyonel ekipmanlar kullanır. Ayrıca bu ekipmanlar üzerinde belli bir hakimiyetinin bulunması beklenir. Dolayısıyla kahve hazırlama konusunda nitelikli olması gereken baristalar, günümüzde müşteri ağı giderek artan kahve dükkanlarında önemli bir sorumluluğa sahiptir. Barista iş ilanlarına bakarak işverenlerin senden beklediği sorumluluklar hakkında detaylı bilgi edinebilirsin.

Barista görev ve sorumlulukları nelerdir?

Baristanın yapmakla sorumlu olduğu birçok görev bulunur. Bu mesleği yapan tüm çalışanların, barista görevleri olarak iş tanımında yer alan sorumlulukları bilmesi gerekir. Barista görev ve sorumlulukları şu şekilde sıralanabilir:

  • Müşterilerin taleplerine göre en iyi kahveyi hazırlamak ve sunmak.
  • Müşterileri yeni kahve çeşitleri, aromalar ve tüm ürünler hakkında bilgilendirmek.
  • Kahve menüsünde yer alan içecek çeşitlerinin içeriğini müşterilere açıklamak.
  • Kahve ekipmanlarının arızasını takip etmek, bakım ve onarım işlemlerini sağlamak.
  • İş ve işçi güvenliği kriterlerini gözeterek, uygun çalışma ortamını sağlamak.
  • Kahve barının görünümünü iyileştirmek ve düzenlemek.
  • Kahve hazırlama, pişirme, demleme teknikleri ile sunum yöntemlerini geliştirmek.
  • Filtre kahve hazırlarken, demleme ekipmanları ve kullanacağın ürünün miktarı hakkında bilgi sahibi olmak. Barista sorumlulukları genel olarak bu şekilde özetlenebilir.

Barista çalışma ortamı ve koşulları nasıldır?

Baristalık günümüzde popüler bir meslek grubu haline gelir. Bu nedenle barista olarak çalışmak isteyen kişiler, bu pozisyona yönelik birtakım soruların cevabını arar. Barista çalışma şartları, kişinin görev aldığı işletmenin kurallarına göre değişiklik gösterir. “Barista kaç saat çalışır?” diye merak ediyorsan, bunun birtakım faktörlere göre farklılık gösterdiğini bilmen gerekir. Espresso ve filtre kahve çeşitlerinin satışını yapan kahve dükkanları, restoran ve barda baristalık yapan kişiler, tam zamanlı veya part time olmak üzere iki farklı şekilde çalışır. Dolayısıyla barista çalışma saatleri, kişinin iş şekline göre değişiklik gösterir.

Barista maaşları nasıldır?

Mesleğin gerektirdiği eğitimleri alıp bu pozisyonda çalışmak isteyen kişiler barista maaşları hakkında bilgi sahibi olmak isterler. Fakat barista maaşı ile ilgili kesin bir bilgi verilemez. Bu meslek grubunda kariyer hedefi bulunanlar, “Barista ne kadar maaş alıyor?” sorusunun yanıtını aramaya başlar. Barista maaşlarını etkileyen birçok faktör bulunur. Barista olarak çalışan kişilerin uzmanlık seviyesi, bu meslek grubunun maaşlarını etkileyen en önemli etkenler arasında yer alır. Bu yüzden “Barista maaşları ne kadar?” diye merak ediyorsan, bunun çalıştığın işletmeye ve sahip olduğun uzmanlık seviyesine göre değiştiğini bilmen gerekir. Barista olmak ve bu meslek grubunda kariyer edinmek istiyorsan, ilgili mesleğe yönelik yayınlanan iş ilanlarını inceleyebilirsin. İş ilanlarında yer alan Barista haklarını detaylı olarak araştırıp başvuru yapabilir, böylece bu mesleği icra etmeye başlayabilirsin.

Kaynak: 123