Şoför nasıl olunur?

Şoför nasıl olunur?

Şoförlük, taşımacılık sektöründe beceri ve dikkat gerektiren bir meslektir. Çeşitli alanlarda ihtiyaç duyulan bu meslek için gerekli eğitimleri almış nitelikli kişiler tercih edilir. Şoför olmak için gereken şartlar ve merak edilen pek çok bilgi İşin Olsun’da!

Şoför, motorlu kara taşıtlarını kullanan ve taşımacılık sektöründe hizmet veren kişidir. Araç kullanılması gereken birçok farklı alanda şoförlük mesleğini yapacak kişilere ihtiyaç duyulur. Profesyonel olarak şoförlük yapan kişiler, servis ve taksi gibi araçları kullanarak taşımacılık sektöründe hizmet verebilir. Ayrıca özel şoförlük yaparak kişilerin ulaşım ihtiyaçlarına yardımcı olurlar. Şoför olmak isteyenlere tavsiyelerden biri, mesleğe dair çalışma alanları hakkında kapsamlı bilgiler edinmeleridir. Oldukça geniş bir iş sahası olan bu meslek için “Şoför nasıl olunur?” sorusu merak edilen ilk detaylardan biridir. Şoför olmak için öncelikle gerekli eğitimleri tamamlaman gerekir. Aranan niteliklere uygun olman da önemlidir. Şoför alım şartları arasında aktif araç kullanıyor olmak yer alır. Aynı zamanda sorun yaşandığında çözüm üretebilmek için araçlar hakkında yeterli teknik bilgiye sahip olman da şoför alımında öne çıkmanı sağlar. 

Şoför olmak için gerekenler nelerdir?

Profesyonel bir şoför olmak için ne yapmalı diyorsan, resmi ya da onaylanmış özel kurumlar tarafından verilen trafik ve şoförlük eğitimi alabilirsin. Bu doğrultuda nasıl şoför olunur sorusuna araç sınıfına uygun ehliyete ve mesleki yeterlilik belgesine sahip olmak gerektiği cevabı verilebilir. Sürücü belgesi; motosiklet sınıfları, otomobil ve kamyonet, kamyon ve tır, otobüs ve minibüs sınıfları, traktör sınıfı ve iş makinesi sınıfı olarak farklı kategorilere ayrılır. Şoför olmak için gereken şartların başında; M, A1, A2, A, B1, BE, B, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, F şeklinde sınıflandırılan sürücü belgeleri arasından kullanılması gereken araca uygun olan belgeye sahip olunması gelir. Yine, araç sınıfına göre; SRC 1, SRC 2, SRC 3 ve SRC 4 olarak adlandırılan mesleki yeterlilik belgeleri arasından uygun olan belgeyi elde etmen de oldukça önemlidir. Ayrıca makam ya da ambulans şoförlüğü gibi özel alanlarda mesleğini icra etmek istiyorsan, ilgili alanlara özel olarak verilen şoför eğitimini de alman gerekir. Şoför olmanın şartları değişim gösterebilir. Şartların tamamı şoför iş ilanları altında yer alır. 

Şoförlük belgesi nasıl alınır?

Sürücü belgesi ya da ehliyet olarak bilinen belgeyi almak, şoför olma şartlarının başında gelir. Şoför sertifikası/belgesi nasıl alınır diye düşünüyorsan, ilk olarak yapman gerekenler şunlardır:

  • Şoförlük yapacağın alana uygun ehliyet sınıfına karar vermelisin.
  • Ehliyet için gerekli olan evraklarla ve sağlık raporları ile Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı bir ehliyet kursuna başvurunu yapmalısın. 
  • Şoförlük ile ilgili bilgiler edindiğin eğitimleri tamamlayıp, yazılı ve direksiyon sınavını da başarıyla geçtikten sonra sürücü kursundan sertifikanı alabilirsin. 
  • Ehliyet belgesini almak için ise ilgili nüfus müdürlüğüne başvuruda bulunman gerekir.
  • Yük ve yolcu taşımacılığında şoför olmak için gerekenlerin başında yer alan SRC mesleki yeterlilik belgesi için ise yetkili eğitim kurumlarından gerekli eğitimi almalısın.

Şoför olmak için yaş sınırı nedir?

Gerekli belgelere sahip olan kişilerin şoför olmak için yaş sınırı, mesleğin icra edildiği alana ve kullanılan araç türüne göre değişebilir. Gerekli testleri geçen 18 yaşını doldurmuş kişiler ehliyet alabilir. SRC belgesine sahip olmak için de en az 18 yaşından gün alınması gerekir. 69 yaşından gün almamış olmak da üst sınırdır. Şoför ile ilgili bilgiler arasında yer alan yaş sınırına dikkat edilmesi gerekir. Büyük otobüs kullanan şoför olmak için gereken özelliklerden biri ise 26 yaşından gün alınmasıdır. Şoför nasıl bir meslek sorusuna, pek çok farklı sorumluluk gerektiren bir iş kolu olduğu cevabı verilebilir. Deneyim ve profesyonellik açısından yaş, bu meslekte dikkat edilen özelliklerden biridir. 

Kaynak: 1 2