İş değiştirirken nelere dikkat edilmeli?

İş değiştirirken nelere dikkat edilmeli?

Bir meslek seçildiğinde uzun soluklu bir yolculuğa çıkılır. Yolculuk boyunca çeşitli zorluklar ve yeni fırsatlar bambaşka kariyer imkanları doğurabilir. Sen de iş değiştirmek istiyorsan, kariyer değişimine dair altın öneriler İşin Olsun’da!

Bir kariyer inşa etme süreci, eğitimden pratiğe kadar pek çok aşamayı barındırır. Bu aşamalar, kariyer basamakları boyunca çeşitli yükselişler ve durağanlıklardan oluşur. Çalışma hayatında karşılaşılan zorluklar ve riskli durumlar, akıllarda mesleğe dair sorular oluşturabilir. Meslek seçimi sonrasında ilerlerken zaman zaman alan, departman veya doğrudan meslek değişimini düşünebilirsin. Bu noktada iş değiştirmek hızlı ve rahatlatıcı bir çözüm görünse de aynı zamanda bir dönüm noktasını temsil eder. İş değişikliği yaparken ise yetenek ve deneyimlerine uygun iş kollarını öncelikli değerlendirmen önerilir. Böylece hem verimli şekilde kendini geliştirebileceğin hem de keyif alabileceğin bir çalışma ortamı yakalayabilirsin.

İş değişikliği öncesinde neler yapılmalı?

Profesyonel ve kişisel yaşamdaki beklentiler meslek seçimi kadar iş değişikliğinde de aktif rol oynar. Maaş aralığından çalışma koşullarına kadar pek çok etkene bağlı olarak işini değiştirmeyi düşünüyor olabilirsin. İş değiştirmek için doğru zamanı ve fırsatları yakalamak için ise ilk önce bu sürece hazırlanmalısın. Bu hazırlıklar, başvurmayı düşündüğün işine seni potansiyel bir aday olarak donanımlı ve güçlü kılmayı hedeflemelidir. Yeni kariyer olasılıklarını ve kendi potansiyelini keşfetmek isteyenlere iş değiştirirken bazı yaklaşımlar önerilir.

  • Dürtüsel ve ani kararlar, stresli durumlar karşısında mantıktan uzak kararların alınmasına neden olur. Kariyer değişimi gibi hayatında önemli başka değişimlere yol açacak olan kararları verirken serinkanlı ve mantıksal yaklaşmalısın.
  • İş değiştirirken, öncesinde bu kararına neden olan temel sebepler, aynı zamanda farklı çözüm yollarını ortaya çıkarabilir. Bu nedenle mevcut işinden ayrılmadan önce seni değişime yönlendiren sebepleri saptamalı ve alternatif çözümleri de incelemelisin.
  • İş değiştirmek için nedenler çoğunlukla belirli varsayımsal kalıplar ile bir arada düşünülür. Oysa varsayımlar, temelde gerçeklerden uzaklaşan bazı ihtimallerin izdüşümleridir. İş değişikliği öncesinde karar verirken varsayımlar kadar mevcut gerçekliğini de gözden geçirmelisin. Henüz çalışmaya devam ettiğin işyerinde sunulan koşullar ile başvurmayı düşündüğün yeni yerlerdeki şartları kıyaslamalısın.
  • İş değiştirirken, kariyerinde değişim düşünenler için maaş, şirket kültürü, hedefleri ve iş dağılımı birer kriter kabul edilebilir. Tüm bunları kıyaslarken yeni işyerindeki şartların hakkında gerçekçi bir bakış açısı izlemelisin.
  • İş değiştirirken yeni bir kariyer yolu tercih ederken hangi becerilerin gelişime açık olduğunu bilmek gereklidir. Mevcut işinde kullandığın donanımlara ek olarak farklı bir mesleki alana sıfırdan başlarken yeni beceriler öğrenme durumunda kalabilirsin. Kendini profesyonel şekilde geliştirmeye devam ettikçe değişim arzu ettiğin alanlarda şartların iyileştiğini de fark edebilirsin.
İş değiştirirken nelere dikkat edilmeli?

İş değişikliğinin gerekliliği ne zaman anlaşılır?

Çalışma hayatında elemanların işletmeye gösterdiği bağlılık ve sergilediği performans pek çok unsurdan etkilenir. Aynı unsurlar belli zaman ve durumlarda elemanların işi bırakmasına da sebep olabilir. Eğer sen de çalışırken iş değiştirmek istiyor ve doğru zamanı merak ediyorsan bazı ayırt edici durumlara dikkat edebilirsin. Bu durumların ilki, üstlendiğin görevleri yerine getirirken ortaya çıkan amaç eksikliği olabilir. Eleman olarak yeterli hissedememe ve daha fazlasını gerçekleştirecek motivasyonu bulmakta zorlanma amaç eksikliğini tetikleyebilir. Buna ek olarak yeteneklerinin değer görmediğini ve kendini geliştirmek için alan bulamadığını düşündüğün anlarda değişim fikri kapını çalabilir. İş ortamı elemanlar için gelişim, motivasyon ve profesyonel bağlantılar bakımından hayli önem taşır. Buna bağlı olarak çalışma arkadaşlarına, ortamına ve işverene karşı uyumsuzluk hissinin de iş veriminin düşmesine neden olduğu görülür. Değişikliğin yaklaştığını gösteren bir diğer durum ise kurum ile olan değerler uyuşmazlığıdır. Benimsediğin değer ve prensiplerle işletme kültürü ve vizyonunun çatıştığı durumlarda mesleki gelişimin etkilenebilir. Prensip uyuşmazlığı dışında bir o kadar etkili olan durum çalışanların maaş oranlarıdır. Mesleki donanıma göre yetersiz kalan ve durağan seyreden maaş aralığına sahipsen iş değişikliğini gündeme alabilirsin. Bu durumların yanında potansiyelini farklı bir alanda keşfetme arzusu duyarsan iş değişikliği zamanın gelmiş olabilir.

İş değişikliği nasıl yapılır?

Kariyer değişimleri aynı meslek içerisinde veya mevcut meslekten farklı olarak gerçekleştirilir. Bazı meslek grupları çeşitli çalışma alanları ile kişilere ayrı kariyer olanakları sunar. Halihazırdaki mesleği dışında yeni yollar izleyerek iş değiştirmek isteyenlere tavsiyeler şu şekilde sıralanabilir:

  • İstenen değişimlerin, kişinin içinde başladığı sıkça söylenir ve söz konusu iş değişikliği olduğunda süreç de zihinde başlar. Meslek değiştirmeye karar verdiğin anda yeni olasılıkları araştırmadan önce neden bu farklılığı istediğini kavramalısın. Bazı sebepler, kişilerin daha köklü korkuları ve tedirginlikleri sonucunda mantıklı kararlar gibi görünür.
  • İster kişisel ister işveren kaynaklı olsun, değişim isteğinden emin olduğunda bunu aslında hangi alanda yapmak istediğini düşünmelisin. Meslek dalı, pozisyon, iş ortamı ya da mesai şartları bu değişim isteğinin temelini oluşturuyor olabilir. Değişimin hangi alanda olacağını saptadığında sonraki adım, gerekli hazırlıklardır.
  • İş değişliği fikri, zihinde şekillenirken günlük basit seçimlere de etki eden bir hal alabilir. İş yerindeki performansın göreceli olarak azalması ve dikkat bölünmesi kadar heyecanlı da hissedebilirsin. İş değişikliği sürecinde yeni çalışma alanına hazırlanırken araştırma yapmak oldukça önemlidir. Potansiyel işini araştırırken kişisel yetenek ve ilgi alanlarına hitap edenleri sahip olduğun mevcut kaynaklarla birlikte değerlendirmelisin.
  • Bir işten ayrılıp tamamen yeniden bir kariyer inşa ederken gerek zihinsel gerek finansal bir hazırlık gerekebilir. İş değişikliği belirli bir dönemi kapsayan uzun soluklu bir süreç olurken ilgili alanda yeni eğitimler alabilirsin. Kendini geliştirmeye devam ederken bir yandan da güncel iş fırsatlarını takip ederek özgeçmişini tazeleyebilirsin.

İş bulmak konusunda kararlıysan nereden başlaman gerektiğini detaylıca anlattığımız İş nasıl bulunur? yazımıza mutlaka göz at.