Kalıp ustası ne iş yapar? Nasıl kalıp ustası olunur?

Kalıp ustası ne iş yapar? Nasıl kalıp ustası olunur?

Mekanların ve çeşitli alanların inşaa sürecinde aktif rol oynayan kalıp ustalarına birçok farklı sektörde ihtiyaç duyulur. Mesleğin gerektiği görev ve sorumlulukları yerine getirebilecek olan adaylar kısa süre içinde bu pozisyonda çalışmaya hak kazanır. Sen de aktif olarak iş arıyorsan kalıp ustası maaşları ve daha fazlasına bu içerikten ulaşabilirsin!

Kalıp ustaları bir eşyanın şekline uygun kalıbın çıkarılması ve dökülmesi gibi süreçlerde aktif görev alır. Bu meslek grubunda çalışmak isteyenler kalıp ustası ne iş yapar gibi sorulara cevap arar. 

İlgili pozisyonda çalışanlar projelere uygun alanlara kalıpları yerleştirip döküm işlerinin yapılmasında görev alır. Çeşitli motiflerin kalıbını çıkarır ve yetenekleri doğrultusunda kendilerini geliştirerek pek çok çalışma alanında görev yapma fırsatı elde ederler. Bu işin sana uygun olduğunu düşüyorsan ilanlara başvuru yapabilir, beklentilerine yanıt veren firmalarda görev almaya başlayabilirsin. 

Kalıp ustası nedir?

Bu pozisyonda çalışmak isteyenler tarafından sorulan bir diğer soru ise kalıp ustası nedirdir. Bu sorunun cevabını verebilmek için öncelikle görev tanımını bilmek gerekir. Kalıp ustaları, yaratıcılığını kullanarak veya kendisine hazır olarak verilen bir tasarımla ilgili çeşitli motiflerin yer aldığı kalıpları hazırlayan kişidir. 

Ahşap, metal, beton veya plastik gibi malzemelerle çalışır. Çıkarılan kalıpların malzemelerin inşa edildiği alanlara yerleştirilmesini sağlar. İnşaat sektöründe hizmet veren bu kişiler, beton kalıpların hazırlanması ve dökülmesi gibi sorumluluklara sahiptir. Bu pozisyon için uygun olduğunu düşünüyor ve bu alanda çalışmak istiyorsan kalıp ustası iş ilanları aracılığıyla görev alabileceğin iş yerlerine başvuru yapabilirsin. Firmalar tarafından verilen ilanlara göz atarak senin için uygun olduğunu düşündüğün ilanları değerlendirebilirsin. 

Kalıp ustası görev ve sorumlulukları 

Kalıp ustalarının çalışma alanlarında belirli bazı görev ve sorumlulukları bulunur. Bu alanda çalışan kişilerin görevlerini eksiksiz bir şekilde yerine getirmeleri beklenir. Bu sayede ortaya çıkan sonuçlarda belirli bir kalite standardı yakalanır. İş arayanlar tarafından sorulan kalıp ustaları ne yapar ve görevleri nelerdir gibi soruların cevapları şu şekilde sıralanabilir: 

  • Kalıp dökülecek alanda inşa edilen yapının plan ve projesini incelemek, 
  • İp iskelesinin ve aksların kurulumunu sağlamak,
  • Kalıp dökme işleminde kullanılacak ahşap, metal, plastik gibi çeşitli malzemeleri incelemek ve uygun olanı belirlemek, 
  • Kullanılacak levhalarla ilgili gerekli hesaplamaların yapılmasını sağlamak, 
  • Kesime göre kullanılacak olan parçaları şekillendirmek,
  • Hazırlanan kalıbı bina projesine göre uygun noktalara yerleştirmek, 
  • Beton malzemeyi hazırlanan kalıbın içine dökmek,
  • Beton kuruduktan sonra kalıbı sökmek, 
  • Uygulama alanının temizliğini yapmak, 
  • Beton kalıbını temizlemek, 
  • Kullanılan ekipmanların temizliğini ve bakımını yapmak,

İsinolsun.com üzerinden İstanbul, Ankara kalıp ustası iş ilanlarını inceleyerek farklı şehirlerdeki firmalar özelinde görev ve sorumluluklar hakkında fikir sahibi olabilirsin. Sana uygun olduğunu düşündüğün kalıp elemanı iş ilanlarına başvuru gerçekleştirebilirsin.

Kalıp ustası nasıl olunur? 

Kalıp ustalığı yapabilmek için meslek liselerinde bu bölümün okunması gerekir. Endüstri meslek okullarında kalıpçılık bölümü adı altında bu alanla ilgili gerekli eğitim verilir. Mesleki eğitim merkezlerinde, teknik ve mesleki liselerde, endüstri meslek liselerinde bu eğitimi veren bölümler bulunur. Kalıp ustası ne demek gibi soruların cevabı burada yer alır. Bu alanda çalışmak isteyen kişilerin alanla ilgili eğitim alması gerekir. Çıraklık döneminden sonra usta olmaya hak kazanılır. Sağlık ve beden bakımından bu işi yapmaya uygun olan kişiler, belirli alanlarda çalışmaya başlayabilir. Bu eğitimlere sahipsen ve alanla ilgili çalışmaya başlamak istiyorsan firmalar tarafından verilen İstanbul kalıp ustası ilanları hakkında araştırma yapabilir, sana uygun olduğunu düşündüğün iş ilanlarına başvuru yapabilirsin. 

Kalıp ustası olmak için gerekenler 

Usta olmak isteyen kişiler kalıp ustası nasıl olunur gibi sorulara yanıt aramaya çalışır. Bu işi yapabilmek için gerekli mesleki beceriye, donanıma ve tecrübeye sahip olmak gerekir. Bu nedenle kişilerin öncelikle bir ustanın yanında çırak olarak çalışmaya başlaması önemlidir. Usta-çırak ilişkisi sonucunda alanla ilgili bilgi ve beceriler ilk elden görülmüş olur. İş ustanın yanında öğrenilir. 

Bireylerin kalıp ustalığını ustaların yanında çalışarak öğrenmeye açık olmaları gerekir. Bu işi yapmak isteyen kişilerin belirli miktarda el becerisine sahip olmaları da önemlidir. Öğrenmeye ve kendini geliştirmeye açık olmaları beklenir. İnşaat alanlarında çalışacakları için fiziki sağlıklarının yerinde olması istenir. Beden kuvveti ve sağlık bu iş kolunda oldukça önemli olan noktalar arasında yer alır. Disiplinli, problem çözme becerisi yüksek ve öğrenmeye açık olan kişiler bu pozisyonda çalışabilir. 

Kalıp ustası çalışma koşulları 

Kalıp ustası maaşları ve kalıp ustalarının çalışma koşulları gibi birçok farklı sorunun yanıtı pek çok kişi tarafından araştırılır. Çalışma koşulları ve kalıp ustası ne kadar maaş alır gibi soruların cevapları firmadan firmaya farklılık gösterir. Bu pozisyonda görev alanların çalışma ortamı genellikle inşaatlardır. İnşaatlar günün belirli saatinden sonra kapanır. Bu nedenle çalışma aralıkları ilgili saatlere göre belirlenir. Maaşlar da her firmanın kendine göre düzenlediği politikalara göre belirlenir. 

İş başvuru gerçekleştirecek olanların firmalar tarafından verilen bilgileri araştırması gerekir. İlanlar kısmında görev tanımıyla beraber; yemek, maaş, çalışma saatleri ve çalışma alanı gibi konular hakkında bilgilendirmeler de yapılır. Bu alanda çalışmak istiyorsan iş veren firmalar tarafından yayınlanan Bursa kalıp ustası ilanları hakkında araştırma yapabilirsin. Çeşitli firmaları inceleyebilir, beklentilerine ve donanımına uygun olduğunu düşündüğün firmalara başvuruda bulunabilirsin.