Karşılama hostesi nedir? Ne iş yapar? Görevleri nedir?

Karşılama hostesi nedir? Ne iş yapar? Görevleri nedir?

Çalışma hayatın boyunca avantajlı olmak istiyorsan, mesleğin hakkında bilgi sahibi olmalısın. Mesleğin hakkında bilgi sahibi olman iş haklarını öğrenmen açısından da önemlidir. Meslekle ilgili Karşılama hostesi nedir, görev ve sorumlulukları nelerdir, çalışma koşulları ve kişisel hakların nelerdir gibi soruların cevaplarını detaylı bir şekilde öğrenmek istiyorsan İşin Olsun sitesin ziyaret edebilirsin.

Araç karşılama hostesi iş ilanlarında adı geçen karşılama hostesi nedir hizmet sektöründe çalışmak isteyenlerin merak ettiği sorular arasında yer alır. Bu işi yapan kişiler çeşitli işletmelerin kapılarında ya da organizasyonların girişinde davetlileri karşılamakla sorumludur. 

Karşılama hostesi nedir?

Hizmet sektöründe çalışan karşılama hostesi ne işe yarar, yaptığı iş nedir gibi soruların cevabı mesleğin tanımında gizlidir. Çeşitli işletme ya da organizasyonlarda çalıştığın işletmenin girişinde gelen misafirleri güler yüzlü bir şekilde karşılayan ve onları yönlendirme görevini üstlenen kişilere karşılama hostesi denir.

Karşılama hostesi görev tanımı sadece işletmelerin gelen misafirlerini karşılama ve yönlendirmeyle sınırlı değildir. Organizasyon bittiğinde davetlileri uğurlamak da karşılama hosteslerin görev tanımına dahildir.

Bu bağlamda karşılama hosteslerinin sahip olması gereken birtakım özellikler vardır. Karşılama hosteslerinin her şeyden önce güler yüzlü olmalıdır. Yine yüksek iletişim becerisi de karşılama hosteslerinde bulunması istenilen özellikler arasında yer alır. Bunun yanı sıra misafirleri yönlendireceği için düzgün bir diksiyonunun olması da gerekir.   

Karşılama hostesi nasıl olunur, özel bir eğitim programına gerek var mı diye düşünüyorsan, bazı işletmeler böyle bir şart istemeyebilir. Fakat üniversitelerin Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik bölümünden mezunsan bu pozisyonda daha rahat görev alabilir, şirketler tarafından daha fazla tercih edilebilirsin.

Karşılama hosteslerinin bu mesleği yapabilmeleri için bazı şartları yerine getirmeleri gerekir. Bunları sıralayacak olursak;

  •  En az ilkokul mezunu olmak
  • Güler yüzlü olmak
  •  İletişim becerisi yüksek, diksiyonu düzgün olmak
  • Kişisel bakımına ve giyimine dikkat etmek
  • Uyumlu ve pozitif bir tavrının olması 
  • Uzun süre boyunca ayakta kalması gerektiği için herhangi bir sağlık probleminin olmaması gibi maddeler başta gelebilir.

Karşılama hostesinin çalıştığı işletmenin kurumsal kimliğini doğru temsil etmesi gerektiği için anlaşılır ve düzgün diksiyon, güler yüz ve kişisel bakımına son derece dikkat etmelisin. İstanbul karşılama hostesi iş ilanları gibi çeşitli bölgelerdeki iş ilanlarını değerlendirebilir, iş dünyasındaki değişikliklere ayak uydurabilirsin.

Karşılama hostesinin görev ve sorumlulukları nelerdir?

Bu mesleği yapmak istiyorsan yerine getirmen gereken bazı görev ve sorumluluklar olduğunu unutmamalısın. Bu sayede işini doğru bir şekilde yapabilir ve bu alanda tecrübe edinip farklı pozisyonlara yükselebilirsin.

Karşılama hostesi görevleri çalıştığı işletmenin kurumsal kimliğine göre değişiklik gösterir. Fakat standart bir karşılama hostesinin görev ve sorumluluklarını sıralayacak olursak;

  • Samimi, nezaket kurallarına uygun ve içten davranmak
  •  Ses tonunu iyi ayarlamak ve olumsuz bir durum olması halinde müşterileri bilgilendirip durumu kontrol altına almak
  • Organizasyon süresince ayakta kalması gerektiği için sabırlı olmak
  • Yorgun olsalar dahi sabırlı ve nezaketli tutumunu bozmamak
  •  Pozitif yapıda olmak
  • Kriz yönetimi konusunda bilgili olmak
  • Müşterilerden gelen istek, öneri ve şikayetlerin düzenli olarak kontrol edilip bunlara dönüş sağlamak olarak sıralayabiliriz.

Bu mesleği yapmak istiyorsan çalışacağın işletmenin sana verdiği görev ve sorumluluklara uyman ve bunları eksiksiz olarak yerine getirmen gerekir. Mesleğin görev ve sorumlulukları çalışacağın işletmeye göre değişeceğinden görev ve sorumluluklar hakkında personel müdüründen bilgi alabilirsin.

Mesela bazı işletmelerde karşılama hostesleri sadece misafirleri karşılama, yönlendirme ve davet sonu uğurlamadan sorumlu olur. Bazı işletmelerde bu görevin kapsamı içine oturma ve masa düzeni, organizasyonun planı ve memnuniyetin sağlanması gibi ekstra sorumluluklar da girebilir. Bu görev ve sorumlulukları karşılayabileceğini düşünüyorsan işinolsun.com sitesinden iş başvurusu yapabilirsin. 

Karşılama hostesi maaşları nasıldır?

İş başvurusu yaparken önem göstermen gereken hususlardan birisi de işin maaşıdır. Karşılama hostesi maaşları çalışacağın işletmeye göre değişkenlik gösterdiği için piyasada standart bir maaş yoktur. İşletmenin sana verdiği görev ve sorumluluklar da maaş durumunu etkiler. Sadece karşılama ve yönlendirme yapan bir hostes, oturma düzeni, masa düzeni, memnuniyet gibi daha kapsamlı konulardan da görevi olan karşılama hostesinin alacağı maaş aynı olmayabilir.

bu mesleği yapacaksan tecrübe durumun da alacağın maaşa etki edeceğini unutma. Bu alanda daha önce çalıştınsa alacağın maaşla ilk defa karşılama hostesliği yapacaksan alacağın maaş aynı olmaz. Çalışma şartların, iş saatin, izin durumun gibi konular da karşılama hostesliği yaparken maaşını etkileyecek faktörler arasındadır.  

Karşılama hostesi çalışma şartları nelerdir?

İş başvurusu yapacağın zaman tercih edeceğin işin çalışma şartlarının sana uygun olup olmadığına dikkat etmen o işte başarılı olma ihtimalini arttırır. Hizmet sektörü bünyesinde iş bulabilen karşılama hostesleri için çalışma şartları firmadan firmaya değişir.

Karşılama hostesleri ne iş yapar sorusuna iş başvurusu yaptığın firmanın cevabı çalışma şartlarını belirler. Çünkü bazı firmalar açılış ve davetlerde kapıda davetli karşılayıp onları masalara yönlendirecek eleman ararken bazılarının görev kapsamı daha geniştir. Karşılama hostesinin pozisyonu çalışma saati, görev ve sorumluluklarını değiştirdiği için çalışma şartlarını da etkiler. Sen de karşılama hostesi olarak görev almak istiyorsan sitenin karşılama hostesi iş ilanlarına bakabilir ve bu pozisyonda iş veren bir işletmeye başvurabilirsin.