Komi nasıl olunur?

Komi nasıl olunur?

Hizmet sektöründe çalışmaya başlamadan önce, görev ve sorumluluklarını biliyor olman önemli. Komi olmak için gereken özelliklerden ne yapmak gerektiğine kadar pek çok bilgiye İşin Olsun’dan ulaşabilirsin!

Farklı türde restoranlarda iş bulabilecek olan komiler, aşçı ya da garsonlara yardım eder. Yiyecek ve içecek servis edilen işletmelerin çoğunluğu komi alımı yapar. Otel, restoran, lokanta, kafe gibi birçok işletme ve eğlence mekanında “komi nasıl olunur?” sorusuna farklı cevaplar verilebilir. Komi olmak için iki farklı yol izlenebilir. İlk olarak usta çırak ilişkisi ile komi eğitimi alınabilir. İkinci yol olarak ise üniversitelerin 2 yıllık ilgili bölümünden mezun olmak gösterilebilir. Üniversitelerin 2 yıllık Gastronomi ya da Turizm ve Otelcilik bölümleri tercih edilebilir. Alınan eğitimler ile komi olarak daha profesyonel bir şekilde hizmet verilebilir. “Nasıl komi olunur?” sorusuna verilecek en uygun cevabın bu iki yöntem olduğunu söylemek mümkün. İşletmelerdeki düzen ve işleyiş için önemli rol oynayan komi olmak için gereken özellikler arasında öne çıkan detaylar şu şekilde listelenebilir;

  • İlk olarak kominin, ekip çalışmasına yatkın ve öğrenmeye açık olması gerekir.
  • Güler yüzlü olması ve iletişim yeteneğinin güçlü olması önem arz eder.
  • Kişisel bakım ve hijyenine, kıyafet temizliğine dikkat etmesi önemlidir.
  • Çalışma şartlarına fiziksel ve mental olarak yeterli olması gerekir.
  • Uyumlu bir karaktere ve çalışma disiplinine sahip olması beklenir.

Komi olmanın şartları bu şekilde sıralanabilir. 

Komi olmak için hangi belgeler gereklidir?

Komi nasıl bir meslek?” diye merak edenlere, yiyecek ve içecek hizmetleri veren yerlerde mutfak ya da servis bölümüne yardım eden kişi olduğu cevabı verilebilir. Komi, aşçıya yardım ederek yemeklerin hazırlanmasına destek verebilir. Servis bölümünde ise masaları toplayarak garsona yardım edebilir. Komi alım şartları arasında özel bir eğitim belirtilmese de üniversitelerin Turizm ve Otelcilik  bölümünden mezun olmak adaylar arasında öne çıkmanı sağlar. Genel düzen ve temizlikten sorumlu olan ve garsona yardım etme görevini üstlenen komi olma şartlarında daha çok adayların niteliklerine yer verilir. Ancak Servis Elemanı Sertifikası almak ya da turistik yerlerde yabancı dil bilmek avantaj oluşturur. Restoran ya da otelde “Komi olmak için ne yapmalı?” diye düşünüyorsan, komilik kurslarına katılmak ilk adım olabilir. “Komi sertifikası/belgesi nasıl alınır?” diye merak eden ve hizmet sektöründe kariyer planı olan kişiler, komi olmak için yapılan onaylı kurslara katılarak sertifika alabilir.

Komilik için yaş sınırı var mıdır?

Komi olmak için gerekenler sorulduğunda daha çok mesleği doğru şekilde yapmayı sağlayacak özellikler sayılır. Uyumlu ve güler yüzlü, ekip çalışmasına uygun ve öğrenmeye açık olmak gibi özelliklere komi ile ilgili bilgilerde sıkça rastlanabilir. Komi olmak isteyenlere tavsiyeler arasında kişisel bakım ve hijyene dikkat etmesi gerektiği de yer alır. Ayrıca iletişim yeteneğinin kuvvetli olmasına birçok meslekte olduğu gibi komilikte de önem verilir. Adayların işin temposunu kaldırabilecek, hareketli ve dinamik bir yapıda olmasına komi başvurularında dikkat edilir. Yüksek enerji gerektiren ve çeşitli işlerle ilgilenen komilik mesleği için 18 ila 40 yaşındaki kişiler tercih edilebilir. Bu doğrultuda komi olmak için yaş sınırı bulunduğu söylenebilir. Komi iş ilanlarını listeleyip detayları inceleyebilirsin.

Kaynak: 1