İcra etmek istediğin mesleğin görev tanımı hakkında bilgi sahibi olmak, karar verme sürecinde oldukça etkili rol oynar. Şoför görevleri hakkında merak ettiğin detaylar varsa. Bu yazımızda pek çok sorunun cevabını bulabilirsin.
Şoför, belirli trafik kuralları çerçevesinde mesleğini icra eder. Kurumsal veya kişisel şoför olarak iş bulma imkanı da vardır. Bu mesleği icra ederken; dikkatli olmak, aracın kontrollerini sağlamak, şoför sorumluluklarını yerine getirmek ve trafik kurallarını dikkate almak oldukça önemlidir.
Şoför nedir?
Şoför, trafik kurallarını esas alarak hizmet için seçilen aracı kullanmakla yükümlü olan görevlidir. Şoförler, mesleklerini kara yollarında icra ederler. Kullandıkları motorlu hizmet araçları, ticari olarak tescilli araçlardır. Şoför görev tanımı, taşıma hizmeti veren ve bu hizmet için gerekli eğitimlerin yanında belgelere de sahip olan kişi şeklindedir.
Şoför ne iş yapar?
Şoför olmak için aktif olarak çalışmayı sevmek oldukça önemlidir. Mesleğini icra ederken odağının yolda olması gerekir. Şoför görev tanımını tam olarak yerine getirebilmek için sürüş esnasında yüksek konsantrasyona sahip olman önemlidir. Bu nedenle, şoför olmak için öncelikle işine odaklanmalısın. Aynı zamanda bu mesleği icra edebilmek için görev tanımlarına uygun olup olmadığını gözden geçirmelisin. “Şoför ne i̇ş yapar?” sorusuna şu cevapları vermek mümkündür:
- Trafik kurallarına hakim olmalı ve kuralları dikkate almalısın.
- Kullanacağın hizmet aracının genel temizliğine özen göstermelisin.
- Aracın güvenli bir sürüşe hazır olması için gereken kontrolleri düzenli olarak yapmalısın. Aracın lastik basınç değerlerini kontrol etmeli, gereken düzenlemeleri yerine getirmelisin. Bu madde, şoför görev tanımı örnekleri arasındaki en önemli maddelerden biridir.
- Görevini sürdürürken hizmet alan yolcuya nezaketli davranmalısın. İletişim, bu meslekte oldukça önemli bir yere sahiptir.
- Hizmetindeki aracın yükleme ve boşaltma işlemleri için gereken özeni göstermelisin.
Şoför olmak için hangi eğitim gereklidir?
Şoför görevlerini yerine getirebilmek için öncelikle bazı eğitimleri tamamlaman gerekir. Bu eğitimler, kullanacağın araca göre farklılık gösterir. Eğitim sırasında dikkate alınan en önemli husus kullanılacak olan aracın sınıfıdır. Öncelikle, şoför görev tanımlarının gerektirdiği eğitimleri tamamlayarak uygun araç sınıfına yönelik sürücü belgesi edinmelisin. SRC olarak kodlanmış olan sürücü belgelerini çeşitlendiren faktör, SRC’nin yanında yer alan sayıdır. Şehirler arası yolcu taşımak istiyorsan SRC2 belgesine sahip olmalısın. Araç sınıfına uygun ehliyete sahip olmak da şoförlük mesleği için olmazsa olmaz gereklilikler arasında yer alır. Bu belgelere sahip olman durumunda şoför görev tanımlarında yer alan beklentileri karşılayabilirsin.
Şoför çalışma şartları nasıldır?
Şoför olmak için şoför çalışma şartlarını bilmen oldukça önemlidir. Bunun için öncelikle şoför çalışma saatlerinden bahsetmek gerekir. Şoförler, aralıksız olarak en fazla 4.5 saat araç kullanabilir. Ayrıca bu meslekte esnek çalışma saatleri de bulunur. “Şoför kaç saat çalışır?” sorusuna net bir cevap verilemeyebilir. Şoförlerin çalışma saatleri işveren tarafından belirlenir. Merak edilen bir diğer husus da “şoför nerede çalışır?” sorusudur. Şoförlerin çalışma şartları gereği görev alanı kara yollarıdır. Şoför, kara yollarında belirli trafik kuralları çerçevesinde taşıma hizmeti vererek mesleğini icra eder. Yolcuların gerekli istikamete ulaşmasını sağlayan şoförler, bu görevi en güvenli yolları tercih ederek sürdürürler.
Şoför maaşları nasıldır?
Şoför olarak çalışmaya karar verdiysen, bu meslek için maaş araştırması yapıyor olabilirsin. “Şoför ne kadar maaş alıyor?” sorusuna verilebilecek cevaplar, çalışma şartlarına göre değişiklik gösterir. Maaşı etkileyen faktörler; gidilen mesafe, çalışma saatleri ve tanımlanan görevlerin tümüdür. Bu nedenle, “şoför maaşları ne kadar?” sorusuna verilecek cevaplar, birbirinden farklı olabilir. Alacağın eğitimler ve sertifikalar ile deneyim kazanman ve maaşını artırman mümkün olur. Maaş değerlendirmesi yaparken şoför haklarının da korunduğundan emin olmalısın. Bu konuda iş güvenliği hakkında araştırma yaparak haklarını öğrenebilir ve şoför maaşları hakkında daha detaylı değerlendirmeler yapabilirsin. Değerlendirmen sonrasında şoför iş ilanlarına başvuru gerçekleştirebilirsin.