Kuaför nedir? Ne iş yapar? Görevleri nedir?

Kuaför nedir? Ne iş yapar? Görevleri nedir?

Bir mesleği icra etmeye başlamadan önce bilgi sahibi olmak önemlidir. Kuaför görev ve sorumluluklarından çalışma şartlarına kadar merak ettiğin tüm soruların cevabı İşin Olsun’da!

Saçların şekillenmesini, boyanmasını, bakımını ya da kesimini yapan kişilere kuaför denir. Kuaförler, hem kadın hem erkeklere yönelik iş yerlerinde veya birbirinden ayrı yerlerde hizmet verebilir. Erkek kuaförleri, saçın yanında sakal tıraşı hizmeti de sunar. Bu alanlarda yeteneği olan kişiler, kuaförlük mesleğini icra edebilir. ‘’Kuaför ne iş yapar?’’ sorusu en basit tanımıyla erkek ve kadınların kişisel bakımlarına destek olmak olarak cevaplanabilir. Erkek ile kadın kuaförleri arasında ortak noktalar bulunuyor olsa da bu mesleği icra eden adaylar, farklı eğitim süreçlerinden geçer. Bu eğitim sürecinin ardından uzmanlıklarını kazandıkları alana yönelik çalışmaya başlarlar. Her iki kuaför salonunda da gelen müşterilerin isteklerine uygun bir şekilde yanıt vermek kuaför görev tanımında yer alır. Kuaför çalışma şartları içerisinde her meslekte olduğu gibi belirli görev ve sorumluluklar vardır. Bu sorumlulukları yerine getirmek oldukça önemlidir. 

Kuaför görev ve sorumlulukları nelerdir?

Aldıkları eğitime uygun olarak kadın ya da erkek kuaföründe çalışan kişiler, edindiği bilgiler sayesinde gelen kişilerin isteklerini karşılayarak tüm sorumluluklarını yerine getirir. Müşteri memnuniyetinin önemli görüldüğü mesleklerden biri olan kuaförlükte, kuaförlerin öğrenmiş oldukları bilgilerin yanı sıra kendi el becerisini ve yaratıcılığını da kullanması gerekir. Kuaför görevleri ve sorumlulukları şu şekilde sıralanabilir;

  • Saç kesimi, yıkanma, şekillendirme ve renklendirme kuaförlerin görevleri arasında bulunur. 
  • Kuaför çalışma saatlerine uygun olarak iş yerine giriş ve çıkış yapmalıdır. 
  • Kuaförler, kozmetik, güzellik ya da manikür pedikür gibi alanlarda da hizmet verebilir. 
  • Kuaförler, müşteriler ile doğru bir biçimde iletişim kurabilmelidir. Bunun yanı sıra nazik ve güler yüzlü olmalıdır.
  • Kuaför haklarının farkında olarak mesleğini icra etmelidir. 
  • Kuaförler, zamanın trendlerine hakim olmalıdır. 

Kuaför çalışma saatleri nasıldır?

‘’Kuaför nerede çalışır?’’ sorusu bu mesleği icra etmek isteyen kişiler tarafından merak edilir. Kuaförler, kuaför salonları ya da güzellik ve bakım merkezlerinde çalışır. Kuaför görevleri arasında yer alan saç ya da kişisel bakım ve makyaj gibi işlemler bu iş yerlerinde gerçekleştirilir. Her meslek için geçerli olduğu gibi kuaförlükte de belirli çalışma saatleri bulunur. ‘’Kuaför kaç saat çalışır?’’ sorusuna verilecek cevap ise çalışılan iş yerine göre değişiklik gösterir. Bu detay, iş ilanlarında açıkça belirtilir. Çoğu iş yeri belirlenen saat aralıklarında çalışırken bazı özel durumlarda bu süreler azalıp kısalabilir. Bunun yanı sıra yapılacak olan bir işlemin uzaması durumunda da kuaförler iş yerlerini daha geç kapatmak durumunda kalabilir. Hijyen kurallarının kuaförlük mesleğinde oldukça önemli bir yere sahip olmasından dolayı temizlik işlemlerini gerçekleştirmek için de çalışma saatlerinin uzaması gibi durumlar meydana gelebilir. 

Kuaför maaşları ne kadar?

Kuaförlük mesleği hakkında bilgi sahibi olmak isteyen kişiler ‘’Kuaför ne kadar maaş alıyor?’’ sorusunu araştırır. Kuaför maaşları pek çok faktöre bağlı olarak değişiklik gösterir. Bazı kuaförler üniversitelerin Saç Bakımı ve Güzellik Hizmetleri bölümünden mezun olarak bu mesleğe adım atar. Bazı işletmelerde ise usta çırak ilişkisiyle kuaför adayları yetiştirilir. Daha sonra bu kişiler, gerekli eğitimlere katılarak kuaförlük belgesi almaya hak kazanır. Kuaförlerin maaş aralıkları alınan primlere göre de farklılık gösterebilir. Aynı zamanda kuaförlerin sektörde tanınmışlığı ya da iş yerinin konumu gibi özel durumlar da kuaför maaşlarının değişmesinde etkili olan faktörler arasında yer alır. Dolayısıyla ‘’kuaför maaşları ne kadar?’’ sorusuna net bir yanıt vermek mümkün değildir.