Market elemanı nedir? Ne iş yapar? Görevleri nedir?

Market elemanı nedir? Ne iş yapar? Görevleri nedir?

Bir mesleği icra etmeye başlamadan önce o pozisyona dair tüm detayları öğrenmek önem taşır. “Market elemanı ne iş yapar?” sorusunun cevabından bu kişilerin görevlerinin ne olduğuna kadar merak edilen tüm soruların cevabı İşin Olsun’da!

Market elemanı olmak isteyen kişi, bu pozisyonun detaylarını merak eder. Bu pozisyonda çalışan kişiler, marketlerin temizliği ve düzeninden sorumlu olurlar. Aynı zamanda raflar, kasa alanı ve varsa depo bölümleri de market elemanı görev tanımında yer alır. “Market elemanı nerede çalışır?” sorusuna ise farklı konsept ve kapsamlara sahip marketlerde görev alır cevabı verilir. İşveren tarafından görevlendirilen ve bu alanların sorumluluğunu üstlenen market elemanı, iş yerine giren müşterilerin ihtiyaçlarını giderir. Kişilerin isteklerinin hızlı bir biçimde çözüme kavuşturulmasına yardımcı olur. Fiyat güncellemelerini yapmak, ürün yerleştirmelerini gerçekleştirmek, kasada satış yapmak ya da genel mağaza düzenini sağlamak market elemanının en temel sorumlulukları arasındadır. Bu pozisyonda çalışmak isteyen kişiler, “Market elemanı kaç saat çalışır?” sorusunun cevabını da merak edebilir. Bu sorunun yanıtı ise çalışılan marketin sistemine bağlı olarak farklılık gösterir. 

Market elemanı ne iş yapar?

“Market elemanı nedir?” sorusunun cevabının ardından ise “Market elemanı ne iş yapar?” sorusunun yanıtı merak edilir. Market elemanının görev tanımında pek çok iş bulunur. Market elemanı, çalıştığı firmada tüm bu işleri yerine getirmekle görevlidir. Marketler, en genel tanımı ile perakende ya da toptan biçimde satış yapan yerlerdir. Market elemanı da marketlere gelen malların sayımını yaparak raflara yerleştirir. Bunun yanında yerleştiren bu ürünlerle ilgili bilgileri, talep eden müşterilere veren kişi de yine market elemanıdır. Bu pozisyonda çalışmak isteyenlerin yapmakla mükellef olduğu market elemanı görevleri ise şu şekilde sıralanabilir;

  • Müşterileri güler yüzlü bir biçimde karşılayarak ihtiyaçlarına uygun reyonlara yönlendirmek. 
  • Müşterilere karşı nazik davranmak ve açık bir dil kullanarak konuşmak. 
  • Markette yapılması gereken günlük işlerin eksiksiz biçimde yerine getirilmesini sağlamak.
  • Market elemanı haklarının bilincinde olarak, iş yerine uygun davranışlar sergilemek. 
  • Market elemanı çalışma saatlerine uyum sağlayarak iş yerine giriş ve iş yerinden çıkış yapmak. 
  • Satışı yapılacak olan ürünleri raflara yerleştirmek, bu alanların düzenini ve temizliğini sağlamak.

Market elemanı olmak için gereken şartlar nelerdir?

Her meslek dalı, kişilere bazı görev ve sorumluluklar yükler. Çalışanların da bu sorumlulukları yerine getirmesi beklenir. Bu durum market elemanı için de geçerlidir. Market elemanı çalışma şartlarının yerine getirilmesiyle bu meslek dalında başarılı olmak mümkün hale gelir. Market elemanı olmak isteyenlerde aranan koşullar ise şöyle listelenebilir;

  • Bu pozisyonda çalışmak isteyen kişilerin en az lise mezunu olmaları gerekir. 
  • Market elemanının iletişim becerilerinin kuvvetli ve güler yüzlü kişiler olması beklenir. 
  • Market personeli sorumluluk sahibi ve düzenli olmalıdır. 
  • Market elemanı, satış alanına ilgi duymalıdır.

Market elemanı ne kadar maaş alır?

Bir marketin neredeyse tüm kollarının düzeni, temizliği ve işleyişinden sorumlu olan kişiler market elemanıdır. Bu pozisyonda görev yapmak için iş arayan kişiler, ilgili meslek dalına dair çeşitli konuları merak eder. Market elemanı işi ile ilgili araştırma yapan kişilerin merak ettiği konulardan biri de “Market elemanı ne kadar maaş alıyor?” sorusu olur. İşe giriş aşamasında konuşulan konulardan biri olan market elemanı maaşları, kişilerin çalıştıkları işletmelere bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Aynı zamanda ilgili pozisyonda çalışmak üzere başvuru yapan kişilerin yaş ya da deneyimleri gibi faktörler de maaş oranlarına etki eder. Dolayısıyla “Market elemanı maaşları ne kadar?’’ sorusuna kesin bir cevap verilmesi mümkün değildir. Ancak gereken araştırmaların ve görüşmelerin yapılmasının ardından kişilerin belirli bir maaş aralığı öğrenmesi mümkün olur. Market elemanı olmak istiyorsan ve bu mesleğin gerekliliklerini yerine getirebileceğini düşünüyorsan ilgili pozisyon için yayınlanan iş ilanlarına başvuru yapabilirsin.