Çırak nedir? Ne iş yapar? Görevleri nelerdir?

Çırak nedir? Ne iş yapar? Görevleri nelerdir?

Bazı sektörlerde bir meslekte usta olabilmek için atılan ilk adım, çıraklık dönemi ile başlar. Çırak olma şartları ve maaşlarına kadar merak edilen pek çok sorunun cevabı İşin Olsun’da!

‘’Çırak ne iş yapar?’’ sorusu iş hayatına yeni adım atacak olan pek çok kişi tarafından merak edilir. Belirli bir iş kolunda yerine getirilmesi gereken tüm görevlerin, bilgi ve becerilerin yeni öğrenildiği zamanlar çıraklık dönemi olarak adlandırılır. Bu aşamaya yeni başlayan ve henüz gelişim sürecinde olan kişilere çırak denir. Çırak görev tanımında bir işin tüm süreçlerinin bir usta önderliğinde öğretilmesi yer alır. 14 yaşına girmiş olan herkes çırak olabilir. 19 yaşından gün alan kişiler ise artık çırak olarak adlandırılmaz. Mesleki Eğitim Kanunu sözleşmesi içerisinde çırak hakları da yer alır. 

Çırak görev ve sorumlulukları nelerdir?

Bir meslek dalında ustaların yetiştirilmesi sürecinde uzun yıllardan beri usta çırak ilişkisi sürdürülür. Usta çırak ilişkisiyle çoğu kişi kendi mesleğini edinebilir. Hangi alanda olursa olsun, o mesleğe yeni adım atan kişiler de çırak olarak adlandırılabilir. Her işte olduğu gibi çıraklıkta da çeşitli görev ve sorumluluklar bulunur. Her ne kadar çalışılan yere bağlı olarak değişiklik gösterse de genel olarak bazı çırak görev ve sorumlulukları şu şekilde sıralanabilir; 

  • Çırak çalışma şartlarına uygun bir biçimde işe girip çıkmalıdır. Bir çırağın özellikle ilk aşamalarda iş yerine düzenli bir biçimde girip çıkması öğrenim süreci için önemlidir. 
  • Çırakların iyi bir şekilde gözlem yapması gerekir. Çıraklar, yaptığı gözlem sayesinde meslek hakkında daha iyi bilgi sahibi olabilir. 
  • Çırak görevleri arasında yer alan en önemli konulardan biri ilgili konuda öğrenmeye ve gelişime açık olması gerektiğidir.

Çırak olma şartları nelerdir?

Çıraklık hakkında bilgi sahibi olmak isteyen kişiler, ‘’Çırak nerede çalışır?’’ ya da ‘’Çırak olma şartları nelerdir?’’ gibi soruların yanıtını merak eder. Çırak görev tanımı içerisinde kaynak işleri, kuaförlük, tesisatçılık, mobilyacılık, tamircilik ya da oto sanayi sektörü gibi geniş çalışma alanları bulunur. Çıraklar, bu alanlar içerisinden birinde uzmanlaşır. Çırak olmak için gereken şartları yerine getiren herkes çırak olabilir. Çırak olma şartları şu şekilde sıralanabilir;

  • Çıraklar en az 14, en çok 18 yaşında olmalıdır. Ayrıca çalışmak isteyen kişi 19 yaşından gün almışsa fakat hiçbir eğitimi yoksa kurs merkezleri tarafından hazırlanan mesleki eğitim programlarına kayıt olarak çıraklık eğitimi alabilir. 
  • Çırak olmak için en az ilkokul mezunu olmak gerekir. 
  • Çırak olmak isteyen kişilerin meraklı ve öğrenmeye açık olması gerekir. 

Bu şartlara uygun olduğunu düşünen kişiler, iş ilanlarına başvuru yapabilir.

Çırak maaşları ne kadar?

Belirli bir sektör içerisine yeni adım atmış olan ve çoğunlukla reşit olmayan kişiler, çırak olarak adlandırılır. Çırak olarak işe başlayan kişiler tarafından ‘’Çırak kaç saat çalışır?’’ sorusunun cevabı merak edilir. Çırak çalışma saatleri, sektör ve iş yerine bağlı olarak değişiklik gösterir. Çırakların genellikle haftada en az yaklaşık 8 saat çalışmaları beklenir. Belirli bir eğitim sürecinden geçen çıraklar hakkında merak edilen bir diğer konu ise ‘’Çırak ne kadar maaş alıyor?’’ sorusudur. Çırak maaşları; çalışma saati, çalışılan sektör, yaş ve iş sorumluluğu gibi faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterir.  Dolayısıyla “Çırak maaşları ne kadar?” sorusuna net bir yanıt vermek mümkün değildir. Çırak olarak işe alınan kişilerin bilgi ve beceri düzeyi de maaş miktarı üzerinde etkilidir.