Makam şoförü nedir? Ne iş yapar? Nasıl olunur?

Makam şoförü nedir? Ne iş yapar? Nasıl olunur?

Makam şoförü ne demek diye merak edenler için tanım olarak özel ya da kamu kurumlarında çalışan kişi veya kişilerin ulaşmak istedikleri konumlara güvenli bir biçimde ve zamanında ulaşmalarını sağlayan profesyonel ve eğitimli sürücülerdir. Makam şoförleri hakkında daha fazla bilgi İşin Olsun’da!

Makam şoförü ne iş yapar? 

En önemli görevleri limuzin firmaları, resmi kurumlar, varlıklı kişiler ve özel işletmeler için özel arabaların şoförlüğünü yaparken amaçları kişileri ulaşacakları yere götürerek sürücülüğünü yaparlar. Şoförlerin bununla beraber pek çok görevi de bulunur. Makam şoförü görev tanımında başlıca bulunan detaylar şunlardır: 

  • Aracın yağ durumunu kontrol altında tutarak gerektiğinde değişimini sağlar. 
  • Her kullanımdan önce araç kontrollerini genel olacak bir şekilde denetler. 
  • Arabanın gerekli ise su ihtiyacını karşılar. 
  • Şoförlük sırasında kullandığı kıyafetinin düzgün ve temiz olmasına özen gösterir. 
  • Aracı kullanırken trafik kurallarına dikkat eder ve kurallara uygun araç kullanır. 
  • Sürüş öncesi araç benzin durumunu kontrol eder. 
  • Trafik kontrolünde gerekli olacak belge ve evrakları arabada bulundurur. 
  • Şoförlük yaptığı kişilere, araca iniş ve binişlerde yardım eder. Bagajları taşır ve kapıyı açar. 
  • Arabayı mutlaka düzenli, temiz ve bakımlı tutar. 
  • Araç lastiklerinin hava basıncını sürüş öncesi kontrol eder. 
  • Araç park yerinde ulaşım sağlanılan kişileri beklerler. 
  • Sürüş öncesi güzergah hakkında bilgi toplarlar. 
  • Araç içinde emniyet kemerlerinin takılı olmasını sağlar. 

Makam şoförü ne iş yapar?” sorusuna yanıt olarak ilk sıralarda bunlar yer alır. Daha kapsamlı bilgi edinmek için ilanlara özel yayımlanan kriterlere ve beklentilere ulaşabilir, senin için en uygun pozisyonda görev alma şansı yakalayabilirsin.

Makam şoförü olmak için gerekli şartlar nelerdir? 

Makam şoförü nasıl olunur?” diyenler yoğun çalışma saatlerine uyum sağlamalı ve gerekli olan belgelere sahip olmalıdır. Şoförlük için araç sürmekte tecrübeli olmalıdırlar. Makam şoförlüğü için dürüst ve güvenilir bir karakter sahibi olmak gerekir. Makam şoförünün diksiyonu düzgün olmalı ve konuşulanı doğru anlamalıdır. Aynı zamanda mental olarak uygun olduğunu gösteren psiko-teknik eğitimini almış olması gerekir ve araç onarım ve bakım hakkında bilgi sahibi olmalıdır. Ana dil dışında yabancı bir dil bilmek iş başvurularında diğer adaylar arasında avantaj sağlayabilir. Bunun nedeni yurtdışı seyahatlerinde zorlanmamak ve rahat olmak içindir. Makam şoförü eğitim düzeyi için en az lise mezunu kabul edilir. Ehliyet sınıfı B olan kişiler makam şoförü olabilir. Ehliyeti olmayan bireyler sürücü kurslarından eğitim alarak ehliyet sahibi olabilirler. “Makam şoförü sertifikası nereden alınır?” sorusunun cevabı olarak Makam Şoförlüğü Eğitimini başarıyla tamamlayarak alınabilir. Eğitim programı, kuruma göre 1 veya 2 gün sürebilir. Eğitim, 4 saat uygulama ve 4 saat teorik olmak üzere 8 saattir. Makam Şoförlüğü Eğitimi teorik kısmında anti terör sürüş teknikleri, güvenli sürüş teknikleri, profesyonel sürüş teknikleri, vip sürüş teknikleri, defansif sürüş teknikleri ve ileri sürüş teknikleri bulunurken uygulama kısmında ise viraj, fren, konvoy, engelden kaçma ve arkadan kayma gibi pek çok egzersiz çeşidi bulunur. Makam şoförlüğü için gereken vasıflara ve belgelere sahipsen senin için en uygun makam şoförü iş ilanlarına bakabilirsin. 

Makam şoförlerinin sahip olması gereken özellikler nedir? 

Öfke yönetimi ve stres kontrolü makam şoförlerinde istenilen özelliklerden en önemlisidir. Günümüzde büyük şehirlerde sürekli bulunan trafik sorunu karşısında sakin ve ustaca araç kullanabilecek nitelikte olan kişiler çalışılan kurum veya kişileri temsil etmek amacıyla öfkesine en iyi şekilde hakim olabilmeli ve durum karşısında doğru tepkiler verebilmelidir. Bu sebeple işverenler, işe alımlarda özellikler arasında deneyim ararlar. Makam şoförleri görev tanımı gerektirdiği için her gün mevki sahibi kişilere hizmet ederler. Bu özellikler haricinde makam şoförlüğü için gereken diğer özellikler şunlardır:

  • VİP sürüş becerilerini bilmek. 
  • Temel düzeyde ilk yardım bilmek. 
  • Askerlik görevini yerine getirmiş olmak. 
  • Protokol kurallarını bilmek. 
  • Sorumluluk sahibi olmak. 
  • İyi seviyede yer ve yön duygusuna sahip olmak. 
  • Pasif ve aktif güvenlik sistemleri hakkında yeterli bilgiye sahip olmak. 

Makam şoförü eğitimin yanı sıra iletişim yetenekleri, sakinşik ve sabırlı olmak gibi konularda yetkinliğe sahip olmakla da yükümlüdür. Tüm bu ayrıntıları profesyonel bir biçimde birleştirerek her an sorun çözücü ve güler yüzlü olmayı başarırlar. 

Makam şoförü çalışma şartları nelerdir? 

Makam şoförü ne demek?” sorusunun yanı sıra çalışma saatleri hakkında da yanıt almak önemlidir. Söz konusu yetkililer, bazı zamanlar çok yoğun çalışabilir. Hizmet ettikleri kişilere gerektiğinde şehir içinde ya da şehir dışında ulaşım sağlamaları gerekebilir. Kişiler ihtiyaç duyduğunda eşya ve valizlerini araca taşır. Bu çalışanlar; mali durumu iyi kişilerle, resmi kuruluşlarla ya da özel işletmelerle çalışabilir. “Makam şoförü ne kadar maaş alır?” diye merak edenler için maaşlar şoförün sahip olduğu tecrübeye ve donanıma göre farklılık gösterdiği söylenebilir. Bununla beraber şoförlük yapılan kişinin mevki yüksekliğiyle alınacak maaş yüksekliği de artar. Çalışma sırasında gittikleri mekanlara göre farklı konumda bulunan insanlarla karşılaşmaya hazırlardır. Temas kurdukları insanlara karşı tavırları hem işvereni hem de çalıştığı kurumu temsil eder. Sen de yaşadığın şehri dikkate alarak ilgili iş ilanlarını inceleyebilirsin. Örneğin; Ankara’da ikamet ediyorsan Ankara makam şoförü iş ilanlarına başvuru yapabilirsin. Bu noktada Çankaya Ankara makam şoförü iş ilanlarında yer verilen tüm koşulları inceleyebilir ve kendin için en uygun olanı değerlendirebilirsin.