Vasıfsız eleman nedir?

Vasıfsız eleman nedir?

Yeni iş arayan ya da meslek değiştirmeyi düşünenlerin bu süreci doğru yönetmeleri gerekir. Sıfırdan bir kariyer inşa ederken bilmen gereken “Vasıfsız eleman nedir ve ne iş yapar?” sorularının cevapları bütün detaylarıyla İşin Olsun’da!

Her sektörde, belirli bir iş alanına hitaben ayrılan pozisyonlarda çalışanlardan belli başlı özellikleri karşılamaları talep edilir. Bu kişilerden, kendilerine verilen görevleri eksiksiz olarak yerine getirmeleri beklenir. İş ilanlarında belirtilen görev ve aday özellikleri, temelde meslek gruplarına göre ayrılır. Bu iş dalları içerik bakımından değişiklik gösterir. Öte yandan gerekli eğitim ya da deneyimin olmayan farklı sektörlerde çalışmak için vasıfsız eleman pozisyonlarına da yönelebilirsin. İş başvuruları öncesinde vasıflı vasıfsız eleman ne demek diye merak ediyorsan, öncelikle anlamını öğrenip iş fırsatlarını değerlendirebilirsin. Vasıfsız eleman pozisyonlarında genellikle belirli bir mesleki birikim yerine, doğrudan aday özellikleri incelenir. O nedenle vasıfsız eleman nedir ve ne iş yapar konularına hakim olman, çalışma fırsatlarını sağlıklı bir şekilde değerlendirmeni sağlar. Vasıfsız elemanlar, sektör fark etmeksizin çeşitli iş alanlarında eğitim ve mesleki tecrübe gerekliliklerinden bağımsız şekilde çalışabilir. Ulaşımdan ticarete kadar pek çok sektörde vasıfsız eleman olarak görev alabilir,  vasıfsız eleman görevlerini karşılaştırarak değerlendirmeler yapabilirsin.

Vasıfsız eleman ne iş yapar?

İstihdam faaliyetlerinde adaylar temelde, vasıflı ve vasıfsız olarak sınıflandırılarak değerlendirilir. Aday kriterleri bakımından birbirinden ayrılan bu elemanların yaptıkları işler ve çalışma koşulları da birbirinden farklıdır. Vasıfsız elemanların istihdamı ağırlıklı şekilde meslek grubuna, sektöre ve işletmenin personel gereksinimine göre şekillenir. İlanlarda karşına çıkan, “Vasıfsız eleman” kavramı ne demek öğrenmek için öncelikle ilgili bu tabiri bilmen gerekir. Aynı zamanda bazı ilanlarda “yetiştirilmek üzere” ibaresiyle aranan vasıfsız adaylar, yeni bir meslek edinme şansı da yakalar. Özellikle bir mesleği en başından öğrenerek kendini geliştirmek isteyenler adına vasıfsız eleman pozisyonları esnek bir çalışma yelpazesi barındırır. Meslekteki konum, kişisel beceriler, öğrenme hedefleri ve eğitim düzeyine göre vasıfsız elemanları bekleyen başlıca sorumluluklar şu şekilde sıralanabilir;

  • Vasıfsız eleman, işletme bünyesindeki çalışma kurallarına uyarak tanımlanan görevleri, belirlenen zaman aralığında yerine getirir. Vasıfsız elemanlara verilen görevler, sektöre ve işletmenin faaliyet alanlarına bağlı olarak değişir.
  • İş tanımında yerine getirilmesi gereken görevler için vasıfsız elemanlar mesleğe dair belli eğitim ve bilgilendirme aşamasından geçmelidir.
  • Vasıfsız elemanları bekleyen görevler, departmanlar arasındaki eleman ihtiyacına istinaden belirlenir. Büyük veya küçük ölçekli işletmelerde vasıfsız eleman ne iş yapar diye merak edenler, bu kişilerin görevlerinin tanımını inceleyebilir.
  • Aranan vasıfsız elemanlar, görev tanımı kapsamında ağırlıklı olarak fiziksel iş gücünün ön plana çıktığı pozisyonlarda istihdam edilir. Meslek seçimiyle birlikte vasıfsız bir eleman olduğunda işletmeler tarafından sunulan çeşitli çalışma olanaklarından yararlanabilirsin. Vasıfsız eleman görev tanımı çalışılan iş yerine göre değişim gösterebilir.

Vasıfsız eleman çalışma saatleri nasıldır?

Farklı sektörler geneline yayılan meslek grupları, çalışma alanlarına bağlı olarak değişen mesai aralıklarına sahiptir. Çalışma koşulları içerisinde yer alan mesai saatleri, işletmenin faaliyet kapasitesinden iş programına kadar çeşitli unsurlardan etkilenir. Özellikle vasıfsız elemanlar için günlük ve haftalık çalışma süresi birçok faktöre bağlı şekilde değişiklik gösterir. Bu noktada vasıfsız eleman ne demek ve hangi vardiya seçeneklerine sahiptir sorularını cevaplandırmak gerekir. Çalışma süresi bakımından vasıfsız eleman pozisyonlarında tam ve yarı zamanlı olabildiği gibi proje odaklı olarak da yer alabilirsin. Vasıfsız elemanlar, part-time olarak tam zamanlı pozisyonlara kıyasla daha kısa vardiya aralıklarında çalışır. Bir işletmede çalışma prosedürlerine ve karşılıklı anlaşmalara istinaden yarı zamanlı vasıfsız elemanlar haftalık maksimum 30 saat mesai yapar. İşletmenin çalışma prensiplerine göre değişmekle birlikte tam zamanlı vasıfsız elemanlar için çalışma süresi ise haftalık 45 saat olarak belirlenir. Proje odaklı, tam veya yarı zamanlı vasıfsız eleman iş ilanlarını çalışma saatleri açısından da değerlendirmelisin.

Vasıfsız eleman çalışma ortam ve koşulları nasıldır?

Temelden başlayarak eleman adaylarının yeni beceriler ve mesleki deneyimler kazanmasına yardımcı olan çalışma alanlarını ayrı sektörlerde bulabilirsin. Vasıfsız personel ne demek ve çalışma sahaları nelerdir diye soracak olursan, fiziki güç ve becerilerin öne çıktığı iş kolları sıralanabilir. Sektörel çeşitliliğe göre vasıfsız eleman olarak çalışabileceğin ortamlar, koşullarıyla birlikte şu şekildedir:

  • Üretim: Gıda, kozmetik, tekstil ve benzeri ürün gruplarının atölye veya fabrika üretim alanlarında vasıfsız elemanlar istihdam edilir.
  • Dağıtım ve Lojistik: Ürün gruplarının üreticiden tüketiciye ulaşmasını sağlayan dağıtım kanalları, birçok vasıfsız elemana iş imkanı sunar. Dinamik bir çalışma ortamı barındıran lojistik alanında çoğunlukla teknik ekiplerle birlikte görev alırsın. 
  • Turizm: Konaklama, restoran ve seyahat işletmelerinde; tam zamanlı, part-time ve sezonluk olarak bir ekiple birlikte çeşitli departmanlarda çalışabilirsin.
  • İnşaat: Firmaların vardiyalı çalışma saatlerini değerlendirip fiziksel dayanıklılık ve el becerisinin öne çıktığı şantiyelerde çalışmaya başlayabilirsin.

Vasıfsız eleman işe alım şartları nelerdir?

Yeni bir iş alanı seçmek isteyenlere yönelik olan vasıfsız eleman pozisyonları, çeşitli iş olanakları yaratır. Buna bağlı olarak vasıfsız eleman aranıyor ne demek sorusu da merak edilir. Vasıfsız eleman arayan işletmelerin her biri, operasyonel ihtiyaçları için uygun adayları bulmayı hedefler. Vasıfsız eleman adaylarının sergilediği özellikler, iş tanımıyla beraber işe alım şartları çerçevesinde de incelenir. İşletmenin sektördeki yeri ve çalışma alanları, vasıfsız eleman adaylarını değerlendirme kriterlerini etkiler. Vasıfsız eleman adayları için bu kriterleri; yaş, medeni durum, eğitim seviyesi ve yetenekleri oluşturur. Bununla birlikte başvurularda işverenlerin işe alım şartları; vasıfsız eleman maaşları, yol ve yemek desteği gibi unsurları kapsar. İstenen aday özellikleriyle mevcut işe alım kriterlerini, iş yerinin talep ettiği vasıfsız eleman sorumluluklarını inceleyerek vasıfsız eleman başvurularını başarılı bir şekilde gerçekleştirebilirsin.

Kaynak: 12