Tezgahtar nasıl olunur?

Tezgahtar nasıl olunur?

Nasıl tezgahtar olunur? Tezgahtar nasıl bir meslek? Tezgahtar olmak için gereken özellikler nelerdir? Tezgahtarlık mesleği ile ilgili merak ettiğin tüm soruların cevapları bu yazımızda!

Tezgahtar nasıl olunur?” sorusunu cevaplamadan önce mesleğin görev tanımlarını ve tezgahtarların hangi işleri yapmakla yükümlü olduklarını bilmek önem taşır. Buna bağlı olarak öncelikle “Tezgahtar nasıl bir meslek?” sorusunu cevaplandırmak gerekir. Tezgahtarların birbirinden farklı görev alanları ve sorumlulukları bulunur. Tezgahtarların genel sorumlulukları arasında mağazalarda bulunan ürünlerin tanıtımlarını yapmak, gelen müşterileri karşılamak ve ilgilenmek bulunur. Aynı zamanda tezgahtarların çalıştıkları mağazalarda satış stantları bulunuyorsa o stantlarda da görev alırlar. Müşteri ile etkili bir iletişim kurmak ve danıştığı ürünü tanıtmak tezgahtarların başlıca sorumluluklarından biridir.

Tezgahtar olmak isteyen kişilerin almaları gereken eğitim ve sertifikalar nelerdir?

Tezgahtar olmak isteyen adayların merak ettiği konular arasında “nasıl tezgahtar olunur?” sorusu bulunur. Buna bağlı olarak tezgahtar olmak isteyen kişiler tarafından “Tezgahtar sertifikası/belgesi nasıl alınır?” sorusu da merak edilir. Tezgahtar alımı yapan işletmeler, adayların daha çok önceki deneyimleriyle ilgilenirler. Tezgahtar olmak isteyen kişilerin resmi bir kurumdan tezgahtar eğitimi veya sertifikası almalarına gerek yoktur. Ancak bu alanda kendisini geliştirmek isteyen adaylar, özel kurslara başvurarak iletişim ve satış konusunda eğitim alabilirler. Bu eğitimleri alan kişiler, iş başvurularında avantaj sağlar. Bu bilgiler ışığında “tezgahtar olmak için ne yapmalı?” sorusunun en önemli cevabı adayların deneyim sahibi olmaları gerektiğidir. Tezgahtar olmak isteyenlere tavsiyeler arasında bu belgelere sahip olmaları bilgisi de yer alır.

Tezgahtar olmak isteyen kişilerde hangi özellikler bulunmalıdır?

Tezgahtar olma şartları, işletmeler arasında değişiklik gösterir. Bu değişikliğe rağmen adayların sahip olmaları gereken bazı önemli özellikler bulunur. Tezgahtar olmak için gereken özellikler şu şekilde sıralanabilir:

  • Tezgahtarların görevleri arasında ürünlerle ilgili bilgileri müşterilere doğru ve etkili bir şekilde aktarmak bulunur. Tezgahtar olmak için gerekenlerin başında adayların etkili iletişim becerilerine sahip olmaları gelir.
  • Tezgahtar olmak isteyen kişilerin iyi bir diksiyona sahip olmaları gerekir. 
  • Tezgahtar olmak isteyen adaylar, müşterilerle kuracakları iletişim sırasında göz teması kurmalı ve güler yüzlü olmalıdır.
  • Tezgahtarların çalışma alanlarında zaman zaman yoğunluk meydana gelebilir. Bu pozisyonda çalışmak isteyen adayların yoğun dönemlerde birden fazla kişiyle diyalog kurabilecek ve ürün hakkında bilgi aktarımı yapabilecek yeterlilikte olmaları beklenir.
  • Bu pozisyonda çalışmak isteyen adayların tezgahtar ile ilgili bilgilere ve sektöre hakim durumda olmaları beklenir. Ürünler hakkında detaylı bilgiye sahip olmaları da gerekir.
  • Hukuken tüm mesleklerde olduğu gibi tezgahtar olmak için yaş sınırı 18’dir. 

Eğer bu özelliklere sahip olduğunu düşünüyorsan ve bu mesleği icra etmek istiyorsan tezgahtar işe alımı gerçekleştiren işletmelere başvuruda bulunabilirsin. 

Tezgahtarlar işe alım sürecinde hangi şartlara tabi tutulurlar?

Adaylar, “Nasıl tezgahtar olunur?” sorusuna yanıt bulduktan sonra işletmelerin işe alım sürecindeki şartlarını merak ederler. Her işletmenin bulunduğu sektöre ve şehre göre tezgahtar alım şartları değişiklik gösterir. İşletmeler, açtıkları tezgahtar pozisyonuna başvuran adayları bazı kriterlere göre detaylı olarak değerlendirir. İş tecrübesi, erkekler için askerlik durumu ve yabancı dil bilgisi bu kriterlerden bazılarıdır. Tezgahtarların birçok çalışma alanı bulunur. Tezgahtar olmanın şartlarını sağlayan kişiler zincir market, mağaza, fırın ve pastanelerin açtığı tezgahtar iş ilanlarına başvurabilirler.