Tezgahtar nedir? Ne iş yapar? Görevleri nedir?

Tezgahtar nedir? Ne iş yapar? Görevleri nedir?

Seçeceğin mesleğin görev tanımını ve sorumluluklarını bilmen önemli. Tezgahtar maaşlarından çalışma şartlarına kadar pek çok bilgiye İşin Olsun’dan ulaşabilirsin!

“Tezgahtar ne demek?” sorusuna verilen ilk cevap, ürün tanıtımı ve satışı yapan kişi şeklindedir. Tezgahtar görev tanımı ise büyük veya küçük pek çok mağaza ya da kurumda müşterileri karşılamak ve onlara yardımcı olmak şeklinde açıklanabilir. Müşterilerle güler yüzlü ve etkili iletişim kurulması, bu meslek için oldukça önemlidir. Aynı zamanda tezgahtar, her müşteriye aynı özenle davranmaya dikkat etmelidir. Mağaza gibi işletmelerde satılan ürün çeşidi değişse de “tezgahtar nedir?” sorusu, müşteriye aradığı malı temin etmeye yardımcı olan kişi olarak cevaplanabilir.

Tezgahtar görevleri nedir?

Tezgahtarların görevleri, işletmelere bağlı olarak farklılık gösterebilir. İşletmelerin genel çalışma prensiplerine uygun olarak tezgahtar görevleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Satış için gelen malları kontrol eder ve ilgili bölüme teslim eder.
  • Mal giriş kayıtlarını tutar.
  • Vitrin, raf gibi teşhir alanlarını düzenler.
  • Müşterileri karşılar ve uygun ürünleri gösterir.
  • Ürünlerin özellikleri hakkında bilgiler verir ve satış yapar.
  • Satın alınan ürünlerin ambalajlanmasını ve fişe göre faturalandırılmasını sağlar.
  • Çalıştığı bölümün bakımını ve temizliğini yapar.
  • Günlük satışları hesaplayıp kaydeder.

“Tezgahtar ne iş yapar?” sorusu ve tezgahtarın sorumlulukları bu şekilde özetlenebilir.

Tezgahtar çalışma ortamı ve koşulları nasıldır?

Tezgahtar olarak birçok alanda çalışma imkanı bulabilirsin. Bu nedenle “tezgahtar nerede çalışır?” sorusu için tek bir cevap verilemez. Çalışma ortamı ve koşulları da satışı yapılan ürün grubuna göre değişir. Sağlık ürünlerinden inşaat malzemelerine kadar çeşitli ürünlerin satıldığı mağazalarda tezgahtar olarak çalışmak mümkündür. Dolayısıyla tezgahtar çalışma şartları, malın türüne bağlı olarak farklılık gösterir. Tezgahtar olarak çalışırken içerisinde bulunduğun ortamın koşulları da değişir. Çalışma ortamına bağlı olarak “tezgahtar ne yapar?” sorusuna verilen cevaplar şekillenir. Orta ve büyük ölçekli ticarethanelerde, marketlerde, çeşitli mağazalarda ve gıda sektöründe yer alan firmalarda tezgahtarlara ihtiyaç duyulur. Bu sebeple tezgahtarlar, insanlarla sürekli iletişim halinde oldukları ortamlarda çalışır.

Tezgahtar çalışma saatleri nasıldır?

Çalışma ortamları değiştiği gibi tezgahtar çalışma saatleri de işletmeler arasında farklılık gösterir. Bu farklılık; faaliyet gösterilen sektör, alan ya da bölgeye göre oluşur. Genel olarak “tezgahtar kaç saat çalışır?” sorusunun cevabı 8 ila 11 saat arasında değişebilir. Ayrıca pek çok yerde tezgahtarların yarım gün ya da tam gün olarak çalışması da mümkündür. Bu duruma bağlı olarak da tezgahtarların çalışma saatleri, daha uzun ya da kısa olabilir. Tezgahtar iş ilanları içerisinde bu gibi detaylara yer verilebilir.

Tezgahtar maaşları ne kadar?

Çalışma saatleri gibi tezgahtar maaşları da merak edilen bir konudur. Firmaya göre değişiklik gösteren tezgahtar maaşları, çalışma şekline bağlı olarak değişim gösterir. “Tezgahtar maaşları ne kadar?” sorusuna bu faktörler dikkate alınarak farklı cevaplar verilebilir. Ancak farklı pek çok nedene bağlı olarak maaşlarda değişiklik görüldüğü için “tezgahtar ne kadar maaş alıyor?” sorusu için kesin bir cevap vermek mümkün değildir. Bölgelere, işletmelere, adayın ne kadar deneyimli olduğuna bağlı olarak tezgahtar maaşları değişiklik gösterebilir. Bu mesleği icra ederken tezgahtar haklarını öğrenip gerekli durumlarda bilgi alabilirsin.

Kaynak: 12