Satış elemanı nasıl olunur?

Satış elemanı nasıl olunur?

İcra edeceğin mesleğin iş tanımını bilmek oldukça önemlidir. Satış elemanı olmak için gereken özelliklerden maaş ortalamalarına kadar merak ettiğin tüm bilgileri İşin Olsun’da bulabilirsin! 

Farklı eğitim ya da deneyim seviyesine sahip adaylar, satış elemanı olabilir. Satış elemanı olarak çalışmak istiyorsan, çalışma alanının geniş olduğunu bilmelisin. “Satış elemanı nasıl bir meslek?” sorusuna bir mağazada müşteri ile ilgilenen ve ürün satışından sorumlu olan kişi şeklinde cevap vermek mümkündür. Farklı markalar ve mağazaların satış elemanı işe alım sürecinde dikkat ettiği özellikler değişiklik gösterebilir. Bu yüzden satış elemanı olma şartları ve çalışma sistemi kurumdan kuruma göre değişiklik gösterir. İş başvurusu gerçekleştirmeden önce ‘‘Satış elemanı kaç saat çalışır?’’ sorusu başta olmak üzere pek çok noktanın kurum bazında incelenmesi gerekir. Ancak, her kurumda satış elemanı alımında aranan bazı ortak noktalar bulunur. Sen de bu pozisyonda çalışmak istiyorsan, satış elemanı görevleri hakkında bilgi sahibi olman gerekir.

Satış elemanı olmak için hangi özelliklere sahip olmak gerekir?

Satış elemanı olmak için gereken özellikler, adayların dikkat etmesi gereken en önemli noktadır. Satış elemanı alım şartları kurumlar arasında değişiklik gösterebilir. Genel hatları ile satış elemanı olmak için adaylarda aranan özellikler arasında; insan ilişkilerinde iyi olmak, dış görünüşe dikkat etmek ve güler yüzlü olmak yer alır. Bazı firmalar işe aldıkları satış elemanlarından eğitim, deneyim ve sertifika gibi taleplerde bulunurken bazı firmalar ise yetiştirmek için işe deneyimsiz satış elemanı alır. Satış elemanı olmak isteyen adayların aklındaki bir diğer soru ise “Satış elemanı sertifikası/belgesi nasıl alınır?” sorusudur. Bu alanda sertifika veya belge almak isteyen adayların, satış elemanı eğitiminin yapıldığı merkezlere başvurup eğitimi tamamlamaları gerekir. Eğitimini tamamladıktan sonra farklı sektörlerde satış elemanı görevinde çalışabilmek için kendini geliştirip hayalindeki işe başvurmak istiyorsan staj yapabilirsin.  Satış elemanı olmanın şartları kısaca bu şekilde açıklanabilir.

Satış elemanı olmak isteyenlere hangi tavsiyeler verilir?

Satış elemanı ile ilgili bilgiler, adaylar tarafından merak edilir. Mesleğe başlamadan önce “Satış elemanı olmak için ne yapmalı?” gibi soruların cevabını öğrenmek de oldukça önem taşır. Bu yüzden, satış elemanı olmak isteyen adaylar işverenlerin beklentilerini ve hangi noktalarda kendilerini geliştirebileceklerini öğrenmek ister. Satış elemanı olmak isteyenlere tavsiyeler aşağıdaki gibi sıralanabilir: 

  • Satış elemanı olmak isteyen adaylar, öncelikle gerekli eğitimleri almalıdır. 
  • İnsan ilişkilerini geliştirmek görevini sorunsuz bir şekilde yapmana yardımcı olur. Satış elemanı, her gün yüzlerce insan ile iletişim kurar gerektiği yerde ikna kabiliyetini kullanması gerekir. Bunun için özgüvenli, güler yüzlü, profesyonel ve iletişim dili güçlü olmak çok önemlidir. 
  • Dış görünüşe önem vermek de oldukça önemli bir noktadır. Müşteri için ilk izlenim önemli bir detaydır. 
  • Satış elemanı olmak için gerekenler arasında müşteriye kendini özel hissettirmek, dinlendiğini ve önemsendiğini göstermek gibi detaylar da bulunur. Satış elemanı, oldukça sosyal bir meslektir ve insan ilişkileri becerileri çok büyük bir avantaj sağlar.
  • Ek olarak, başvuracağın firmanın satış elemanından beklentisi hakkında da bilgi edinmelisin. Firmada çalışan satış elemanlarından deneyimleri hakkında bilgi edinmek iyi bir fikir olabilir. Bu sayede çalışma ortamı hakkında bilgi edinip kolayca adapte olabilirsin.
  • Satış elemanı çalışma şartları hakkında detaylı bir araştırma gerçekleştirmelisin. ‘‘Satış elemanı nerede çalışır?’’ ile ilgili aklında soru işaretleri varsa iş ilanlarını inceleyerek sana en uygun çalışma şartları ve yerini bulabilirsin.
  • İş başvurusu yapmadan önce satış elemanı çalışma saatleri hakkında araştırma gerçekleştirebilirsin. Bu sayede sana en uygun çalışma türünü tercih edebilirsin.

Satış elemanı işe alım sürecinde dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

“Satış elemanı nasıl olunur?” diye merak eden adaylara verilebilecek bir diğer tavsiye de başvuru yapılacak firmanın iyi bir şekilde araştırılmasıdır. Firmanın senden beklentilerini iyi anlaman ve çalışmaya başladığında sağlayacağın faydaları  doğru şekilde iletmen satış elemanı alımı sürecinde oldukça önemlidir. Firma ile ilgili detaylı bir araştırma yapman işe alımdan sonra da işine yarar. Satış elemanı yalnızca müşteriye ürün satmaz, aynı zamanda markanın imajını da temsil eder. Bu yüzden, firmalar kendi markalarını en iyi şekilde temsil edebilecek adayları satış elemanı olarak işe almayı tercih eder. Ayrıca firma hakkında yapacağın kapsamlı bir araştırma, diğer adaylar arasından öne çıkman konusunda yardımcı olur. Mülakatta kendinden emin, güler yüzlü ve profesyonel görünmek de oldukça önemlidir. Eğer hiç deneyimin yoksa bu şartı talep etmeyen bir firma ile bu sürece başlayabilir, daha sonra kazandığın deneyimle diğer firmalara da başvurmayı düşünebilirsin. Profesyonel satış elemanı olmak istiyorsan, çalışmak istediğin sektörle ilgili detaylı bilgi ve deneyim kazanman gerekir. Satış elemanı olarak çalışırken, müşterilerle çıkan anlaşmazlıklarla baş etmeyi, talep edilen ürünü iletmeyi öğrenmen gerekir. Satış elemanının görevi yalnızca müşteriye bir ürünü satmaktan ibaret değildir Bu nedenle ‘‘Satış elemanı ne iş yapar?’’ konusunda bilgi sahibi olman önem taşır. Eğer müşteri hizmetten memnun kalmazsa veya ürünle ilgili herhangi bir sorun yaşarsa mağazaya geri dönüp satış danışmanı ile görüşmek isteyebilir. Ürünleri iyi tanıyıp gerekli desteği sağlamak oldukça önemlidir. Ayrıca sürekli insanlarla bir arada olacağın için stres yönetimi yapabilmek hem mesaini sorunsuz tamamlamanı hem de müşterinin olumlu bir deneyim yaşamasını sağlar.  

Satış elemanı olmak için yaş sınırı nedir? 

Satış elemanı olmak isteyen adayların merak ettiği bir diğer konu ise yaş sınırıdır. Yasalar gereği, satış elemanı olmak için yaş sınırı 18’dir. Buna ek olarak bazı firmalar işe satış elemanı alırken üst yaş sınırı da koyabilir. Satış elemanı iş ilanlarında 18- 25 yaş arası şeklinde bir ibare görmek mümkündür. Satış elemanı haklarından yararlanabilmen için alt ve üst yaş sınırına uyum sağlaman gerekir. Üst sınır, her firma tarafından aranan bir özellik değildir. Satış elemanı olmak için yaş sınırı en az 18 iken, üst sınır firmaya göre değişebilir. Satış elemanı olmak için bazı kurumlar üniversite mezunu olmayı şart koşarken bazıları ise ilkokul, lise veya ön lisans eğitimini yeterli bulur. Ancak, üniversite mezunu olmanın birçok koşulda seni bir adım öne çıkaracağını unutmaman gerekir. Özellikle üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olan adaylar, satış elemanı işe alımında öne çıkar. Bunun sebebi, üniversitede verilen teorik eğitimin çalışanlara güzel bir altyapı sağlamasıdır. Bu altyapı üzerine kurulacak olan deneyim ise oldukça yeterli bir satış elemanı profili çıkarır. 

Satış elemanı olmak için hangi dilleri bilmek gerekir? 

Nasıl satış elemanı olunur?” sorusuna verilebilecek bir diğer cevap ise yabancı dil bilgisidir. Satış elemanı alımı yapan bazı kurumlar, yabancı dil şartı arar. Yabancı turist nüfusunun fazla olduğu bölgelerde işverenler, birden fazla dil bilen adayları işe almayı hedefler. Bunun dışında satış elemanı olarak çalışan birinin İngilizce bilmesi her zaman bir artı olarak görülür. Yabancı dil bilme şartı, her firma tarafından zorunlu tutulmaz. Bunun dışında birkaç dil bilen adaylar, işe alım sürecinde öne çıkar. Satış elemanı görev ve sorumlulukları arasında satış gerçekleştirmek yer aldığı için yabancı ziyaretçilerle de iletişim kurulabiliyor olması gerekir. Yabancı nüfusu olan bir bölge olmasa bile, mağazaya her zaman bir turist girebilir. Bu durumda müşteriyle ilgilenebilecek bir satış elemanının varlığı her zaman firmanın yararına olur. Özellikle büyük ve global markalar birden fazla dil bilen adalara öncelik verebilir. Satış elemanı görev tanımı içerisinde yabancı dil ile ilgili bir bilgi yer alıyorsa bu noktaya dikkat etmek gerekir. Eğer global bir firmada satış elemanı olmak istiyorsan, İngilizce başta olmak üzere yabancı dil konusunda kendini geliştirmeyi düşünebilirsin. 

Hangi dilleri bilmen gerektiğinin yanı sıra  ‘’Satış elemanı maaşları ne kadar?’’ sorusunun yanıtını da merak edebilirsin. İngilizce ve ekstra yabancı bir dil bilmen durumunda ‘‘Satış elemanı ne kadar maaş alıyor?’’ sorusunun cevabı değişim gösterir. Bu dillere sahip olman durumunda satış elemanı maaşlarının artış göstereceğini görebilirsin.