Satış elemanı nedir? Ne iş yapar? Görevleri nedir?

Satış elemanı nedir? Ne iş yapar? Görevleri nedir?

Firmaların müşteri ağını ve iletişimini dinamik tutan bir meslekte çalışmaya başlarken, ilgili pozisyona dair pek çok detaya hakim olman beklenir. Satış elemanı görev tanımından maaş aralıklarına kadar merak ettiğin tüm soruların yanıtına İşin Olsun’dan ulaşabilirsin!

Satış departmanı; pazarlama, tekstil ve hizmet gibi sektörlerin en önemli kollarından birini oluşturur. Bu departmanda faaliyet gösteren meslek çalışanları, satış elemanı unvanı ile çeşitli ürünlerin ve hizmetlerin pazarlamasını gerçekleştirir. Pek çok farklı alanda rol alan satış elemanları, müşterilerle; sonuç odaklı, kuvvetli ve etkili bir iletişim kurarak firmanın performansını artırmayı hedefler.
Satış elemanı nedir?

Satış elemanı görev tanımı, müşterilere ürün veya hizmet satmak ile görevli çalışan olarak ifade edilir. Sorumluluğunda bulunan ürün ve hizmetlerin satışı ile ilgilenen satış elemanı, üretici firma ile müşteri arasında bağlayıcı bir konumda yer alır. Bu anlamda satış elemanı, çalıştığı firmanın işleyişinde önemli bir yere sahiptir. Markaya ait ürün veya hizmet almak isteyen tüketiciler, ilk olarak satış elemanı ile iletişim kurar. Satış elemanı nerede çalışır sorusuna birçok sektör örnek olarak verilebilir. Giyim, mobilya, otomotiv, gıda, teknoloji, eğitim ve perakendecilik gibi çeşitli sektörlerde hizmet veren satış elemanlarına rastlanır. Ticarethaneler, mağazalar ve alışveriş merkezleri satış elemanının başlıca çalışabileceği iş yerleridir. Satış elemanı olmak için gereken özelliklere sahip olan kişiler, bu mesleği icra edebilir.

Satış elemanı ne iş yapar?

Markaların ve firmaların işleyişlerinde önemli bir konumda yer alan satış elemanı, çalıştığı kuruma ait ürünlerin ve hizmetlerin satışını sağlar. Firmanın gelişiminde aktif bir şekilde rol alan “Satış elemanı ne iş yapar?” sorusu bu alanda çalışmak isteyenlerin merak ettiği konulardan biridir. Satış elemanı, firmaya ait hizmet ve ürünlerin hedef kitleye ulaştırılmasını ve tüketicilerin alım için teşvik edilmesini sağlar. Dolayısıyla satış elemanı, markayı sahada başarılı bir şekilde temsil eden önemli bir çalışandır. Satış elemanı, çalıştığı sektöre ve firmaya göre sahada veya kurum içerisinde faaliyet gösterir. Pazarlama bilgi ve yeteneğine sahip olan satış elemanları, tüketiciler ile daima iletişimde kalarak, satış öncesi ve sonrası olmak üzere tüm süreci başarı ile yönetir. Başvuru öncesinde satış elemanı iş ilanlarında belirtilen sorumluluklara da dikkat edilmesi gerekir. 

Satış elemanı görev ve sorumlulukları nelerdir?

İşverenler, satış elemanı alımı yaparken birtakım görev ve sorumluluklar belirlenir. Bu pozisyonda çalışan kişilerin, satış elemanı görevlerini yerine getirebilmeleri için iş tanımında yer alan sorumluluklarını iyi bilmesi gerekir. Satış elemanı görev ve sorumlulukları şu şekilde sıralanabilir;

  • Müşterileri firmaya ait ürün ve hizmetlerin satışı için ikna etmek.
  • Ürünlere ve hizmetlere yönelik bir problem olması halinde müşteriyle iletişim halinde olarak yardımcı olmak.
  • Satılan ürün ve hizmetlerle ilgili detayların raporlarını ilgili yöneticilere bildirmek.
  • Satış elemanı olarak görev aldığın sektörün ihtiyaçlarını analiz etmek.
  • Ürünlerin yer aldığı bölümün ve rafların düzenlemesini yapmak.
  • Ürün giriş ve çıkışlarının kontrollerini sağlamak.
  • Müşterilere karşı daima sabırlı ve güler yüzlü davranmak.
  • Firmaların hedef kitlesine uygun potansiyel müşterileri belirlemek.
  • Esnek çalışma koşullarına uyum sağlamak.
  • Ürün ve hizmet hakkında ilgi çekici detayları müşteriye bildirmek.
  • Müşteri memnuniyetini sağlamak.
  • Kişisel bakımına ve dış görünümüne özen göstermek.

Satış elemanı olmak isteyenlere tavsiyelerin en başında bu görev ve sorumlulukları titizlikle yerine getirmeleri olacaktır. 

Satış elemanı olmak için hangi eğitimler alınmalıdır?

Satış elemanı nasıl olunur sorusu, bu mesleği yapmak isteyen kişiler tarafından merak edilir. Bu noktada ilk yapılması satış elemanı eğitimlerini almaktır. Çalıştığı firmaya ait ürün ve hizmetlerin satışından sorumlu olan satış elemanı, görev tanımı içinde yer alan tüm işleri yerine getirir. Satış elemanı olma şartları arasında eğitim kriteri yer alır. Bazı firmaların üniversite mezuniyet şartı bulunmasa da bazıları için bu durum değişiklik gösterebilir. Bazı şirketler, çalışanlarının en az lise veya üniversite mezunu olmalarını talep eder. Özellikle üniversitelerin pazarlama veya işletme gibi belirli bölümlerinden mezun olan adaylara öncelik tanınır. Nasıl satış elemanı olunur sorusuna verilecek bir diğer cevap ise sertifika eğitimi almak. Çalışacağın alanla ilgili belirli eğitim ve sertifika programlarına katılım göstererek de kendini satış elemanı olarak geliştirmen mümkün olur. Satış elemanı olmak için ne yapmalı sorusuna kısaca bu şekilde cevap verilebilir.

Satış elemanı çalışma ortamı ve koşulları nasıldır?

Satış elemanının çalışma ortamı ve koşulları, faaliyet gösterdiği firmanın kurallarına göre değişiklik gösterir. Satış elemanı çalışma şartları, firmanın bağlı olduğu sektörün niteliklerine göre belirlenir. Sahada veya mağazada ürün ve hizmetin satışı için görev alan satış elemanı, firmanın belirlediği çalışma saatleri içerisinde mesai yapar. Satış elemanı kaç saat çalışır sorusu, görev alınan firmanın prensiplerine göre farklılık arz eder yanıtı verilir. Satış elemanı çalışma saatleri, kimi durumlarda vardiyalı iş biçimine göre düzenlenir. Satış elemanı genel olarak yoğun bir tempoda ve uzun süre ayakta durmayı gerektiren bir çalışma ortamında faaliyet gösterir. Aynı zamanda gün boyu müşterilerle iletişim halinde olan satış elemanı, istek ve sorularla ilgilenip gerekli desteği sağlar. Satış elemanı olmak için yaş sınırı 18’dir. Satış elemanı alım şartlarına bağlı olarak çalışma koşullarında değişim olabilir.

Satış elemanı maaşları nasıldır?

Satış elemanı nasıl bir meslek sorusu kadar maaş bilgisi de merak edilir. Satış elemanı pozisyonuna yönelik iş ilanlarını inceleyen kişiler, satış elemanı maaşları ile ilgili bilgi sahibi olmak ister. Satış elemanının aldığı maaşın miktarıyla ilgili net bir bilgi verilemez. Bu pozisyonda kariyer yapmak isteyenler satış elemanı maaşları ne kadar diye merak eder. Satış elemanı maaşlarını belirlemede birçok faktör etkili olur. Satış elemanı olarak görev yapanlar, maaş ve prim sistemiyle çalışır. Satış elemanı, firmaya göre net maaş ve satış primi şeklinde çalışabileceği gibi yalnızca satış başına prim alarak da kazanç sağlayabilir. Satış elemanı ne kadar maaş alıyor diye merak ediyorsan; firmanın iş prensiplerinin, tecrübe düzeyinin ve sahip olduğun eğitimin bu husus üzerinde etkili olduğunu bilmen gerekir. Dolayısıyla satış elemanının, satış ve pazarlama alanındaki donanımına ve yeteneklerine göre kazançlarında artış yaşanabilir. Satış elemanı olmak için gerekenleri öğrenmek veya satış elemanı ile ilgili bilgilere sahip olmak istiyorsan, İşin Olsun’dan ilgili iş ilanlarını inceleyebilirsin. Satış elemanı arayan firmaların yayınladıkları iş ilanlarında satış elemanı hakları ile ilgili bilgiler de yer alır. Eğitim, tecrübe, maaş, sosyal ve yan haklar açısından inceleyeceğin iş ilanları arasından tercihlerin ile eşleşenlere başvuru yaparak satış elemanı olarak görev almaya başlayabilirsin. 

Kaynak: 123