Part time çalışma ücreti nasıl hesaplanır?

Part time çalışma ücreti nasıl hesaplanır?

Daha çok öğrencilerin ve ev hanımlarının tercih ettiği part time çalışma tam gün yerine yarım gün çalışma gerektiren bir mesai süresini kapsar. Hem ülkemizde hem de Avrupa’da yaygın olan part time işte hem işletmelerin ihtiyaç duyduğu iş gücünü sunması hem de genç işsiz oranını düşürmesi açısından faydalıdır. Hem part time çalışmanın hem de part time maaş hesaplama konularıyla ilgili bilgileri İşin Olsun’da bulabilirsiniz. 

Part time sistemi klasik mesaiden daha kısa çalışma sunduğu için daha çok öğrenci, emekli ya da ev hanımları tarafından tercih edilir. 2003 yılında iş kanunuyla yasal olarak da kayıt altına alınan yarı zamanlı çalışmada maaş hesaplama tam zamanlı çalışanlarla aynı olmaz. Part time maaş hesaplama yarı zamanlı çalışan elemanın çalışma saatine göre yapılır. Nasıl part time iş bulabilirim ve daha fazlasına içeriğin devamından ulaşabilirsin!

Part time çalışma nedir?

Tam mesai saati yerine yarım gün çalışma olduğu için yarı zamanlı çalışma olarak da adlandırılan part time iş günümüzde oldukça popülerdir. Daha çok öğrencilerin rağbet ettiği part time çalışmanın iş kanununda da yeri olduğu için günde belirli düzenlemeleri vardır. Peki, part time maaş hesabı nasıl olur sorusunun cevabı bu çalışma şeklini benimseyen kişilerin merak ettiği konular arasındadır. Part time çalışan elemanlar, tüm gün çalışma saatini doldurmadığı için maaş hesaplamaları daha farklı olur.

Part time çalışma saati ne kadardır?

Part time’ın yaygınlaştığı için 2003 yılında 4857 sayılı iş kanununa girmiştir. Bu sebeple yarı zamanlı çalışmanın belirli şartları ve saatleri vardır. Part time olarak çalışan eleman çalıştığı işletmede haftada 30 saat, günde ise 11 saatten fazla çalışamaz. Part time çalışmada bir alt sınır olmamasına rağmen üst sınırlar belirli olduğu için yarı zamanlı çalışanın bu çalışma saatini aşmaması gerekir.

Part time çalışmanın ücreti de çalışanın işletmede kaç saat çalıştığına göre belirlenir. Örneğin bir işletmede tam zamanlı olarak çalışan bir eleman haftalık 45 saat çalışmak zorundadır. Yarı zamanlı eleman ise haftada en fazla 30 saat çalışabilir. İş kanununa göre iş yerindeki tam zamanlı ya da yarı zamanlı çalışanlar günlük 11 saatten fazla çalışamaz. Maaş hesaplama da part time elemanın günlük çalışma saatine göre belirlenir.

Part time çalışmanın şartları nedir?

Part time hem ülkemizde hem de dünyada daha çok öğrencilerin rağbet ettiği, tam zamanlıdan daha az çalışmayı kapsayan bir iş şeklidir. Yarı zamanlı çalışan kişilerin mesleki şartları da aynen tam zamanlı iş yapanlar gibi olmalıdır.

İş kanununda part time çalışanın iş yükü tam zamanlıdan daha ağır olmaz. Yarı zamanlı elemanın çalıştığı yerde prim, yol ve yemek masrafı gibi ödemeler varsa, part time eleman da bu haklardan yararlanabilir. Yine yarı zamanlı eleman aynı anda iki işletmede çalışıyorsa iki iş yerinde de sigortalı olarak çalışabilir.

Part time maaş ne kadar?

Part time maaş ne kadar sorusunun cevabı yarı zamanlı çalışan elemanın iş yerinde kaç saat çalıştığına göre cevaplanır. Part time çalışmada günlük 11 saatten fazla çalışmama sınırı olmasına rağmen alt sınır olmadığı için maaş hesabı günlük kaç saat çalıştığına göre özel olarak yapılır.

Eğer yarı zamanlı çalışan elemanın bir günlük çalışma saati tam zamanlı çalışan elemanın yarısı kadarsa o zaman asgari ücretin yarısı kadar maaş alabilir. Örneğin işletmede tam zamanlı olarak çalışan personel günlük 8 saat çalışıyor diyelim. Yarı zamanlı eleman 4 saat çalışıyorsa asgari ücret üzerinden hesaplanır ve tam zamanlı çalışan personelin yarısı kadar maaş alır.

Part time çalışan eleman 4 saatten daha az ya da daha fazla çalışıyorsa o zaman part time çalışan maaş hesaplama personelin günlük kaç saat çalıştığına göre hesaplanır. Kolay hesaplama yapmak için yarı zamanlı elemanın, kaç gün boyunca çalıştığı saatin tam zamanlı çalışanın kaç günlük çalışma saatine denk geldiği oranına göre hesaplanır. 

Part time ücret hesaplama nasıl yapılır?

Yarı zamanlı çalışan bir elemanın maaşı hesaplanırken asgari ücret baz alınır. Yine part time ücret hesaplama yapılırken aynı işletmede çalışan tam zamanlı bir elemanın çalışma saatine göre hesaplama yapılmalıdır. Yani hem part time hem de tam zamanlı çalışan bir elemanın saatlik ücreti aynı olmalıdır. Gün içinde çalışma saatleri aynı olmadığı için haftalık ya da aylık ödemeleri de eşit değildir.  

Part time iş maaş hesaplama yaparken tam zamanlı elemanın günlük çalışma süresine göre hesaplama yaparsak daha kolay sonuç elde edebiliriz. Örneğin bir işletmede çalışan tam zamanlı elemanın günlük 8 saat, ücretinin ise 300 TL olduğunu farz edelim. Bu elemanın saatlik ücreti 37,5 TL olduğu için yarı zamanlı çalışan bir elemanın günlük 1 saatlik ücreti de 37,5 olmak zorundadır.

Aynı işletmede çalışan part time işçi maaş hesaplama yaparken tam zamanlı elemanın günlük çalışma saati ve ücretini göz önünde bulundururuz. İşletmedeki yarı zamanlı çalışan kişi 4 saat boyunca çalışıyorsa, günlük ücreti 150 TL olarak hesaplanır. Günlük çalışma saati 2 saatse o zaman yarı zamanlı çalışan elemanın 4 günlük çalışma saati asgari ücretin bir günlük saatine denk gelir.  

Part time brüt maaş hesaplama nasıl olur?

Part Time brüt maaş hesaplama yarı zamanlı olarak çalışan elemanın net maaşından çeşitli vergi ve primlerin kesilmesiyle olur. İşletmenizde sigortalı olarak çalışan part time elemanın sigorta primi hesaplaması tam zamanlı elemanınkiyle aynı olmaz.

Tam zamanlı çalışan personelin sigorta primi hesaplaması yapılırken çalışanın kaç gün boyunca çalıştığına göre hesaplama yapılır. Yarı zamanlı çalışan elemanlarda çalışma günü yerine aylık kaç saat çalıştığına göre sigorta primi hesaplanır. Part time çalışan bir eleman aylık 120 saat çalışmışsa sigorta primi 16 gün üzerinden yapılır.

Part time maaş hesaplaması yaparken dikkat edilmesi gerekenler

Part time çalışanınızın maaşını hesaplarken tam zamanlı çalışan personelden daha farklı bir yöntem uygulamanız gerekir. Part time maaş hesaplama programı çalışanın bir günde kaç saat çalıştığına göre değişir. Bu sebeple part time çalışanınızın maaşını hesaplarken bazı hususları göz önünde bulundurmanız gerekir. 

  • Part time çalışanın bir günde kaç saat çalışacağını iş sözleşmesiyle belirlemeniz gerekir.
  • Daha kolay hesaplama yapmak için part time çalışan elemanın tam zamanlı elemanın bir günlük çalışma saatinin yarısı kadar çalışmasını şart koşabilirsiniz. Bu sayede ay sonunda part time çalışan elemanınıza asgari ücretin yarısı kadar ödeme yapabilirsiniz.
  • Part time çalışan elemanın sigorta primi de çalışma saatine göre hesaplandığı için daha kolay hesaplama yapmak istiyorsanız, part time elemanın günlük çalışma saatinin buçuklu olmamasına dikkat etmelisiniz.