Kat görevlisi nedir? Ne iş yapar? Görevleri nedir?

Kat görevlisi nedir? Ne iş yapar? Görevleri nedir?

Her meslek grubunun çeşitli görev ve sorumlulukları vardır. Kat görevlisi mesleği hakkında da merak edilen pek çok detay bulunur. Kat görevlisi nedir sorusundan maaşına kadar merak edilen tüm detaylar İşin Olsun’da!

Otel, apart ya da yurt gibi konaklama yerlerinde görev alan, katların ve odaların düzeninden sorumlu olan kişilere kat görevlisi denir. Kat görevlisi, özellikle turizm ve konaklama sektöründe çalışan bir meslek grubudur. Otellerde ve yurtlarda, işlerin aksamaması ve zamanında tamamlanabilmesi için kat görevlisine ihtiyaç duyulur. Kat görevlisi, tüm bu işleri düzenli ve sistematik bir şekilde hallederken birtakım haklara da sahiptir. Kat görevlisi hakları; yol, yemek, giyim gibi hizmetlerden yararlanabilmesi, olası iş kazalarına karşı sağlığının güvence altında olması şeklindedir. Ayrıca kat görevlisi, gerekli izin ve tatil günlerini de eksiksiz kullanma hakkına sahiptir.

Kat görevlisi ne iş yapar?

Kat görevlisi nedir sorusundan sonra “kat görevlisi iş yapar?” sorusunun cevabı da adaylar tarafından oldukça merak edilir. Kat görevlisi, konaklama tesisinde yer alan odaların temizliği ve düzeni ile ilgilenir. Bu odalardaki eksik malzemeleri kontrol eder ve tedarik etmek adına gerekli yerlere bildirir. Müşterilerle iyi bir iletişim kurar ve onlarla yakından ilgilenir. Müşterilerin istekleri doğrultusunda hareket eder. Ayrıca müşterilerin yorum ve şikayetlerini de işletme yönetimine iletir. Eğer sen de bu mesleği icra etmek istiyorsan, kat görevlisi olmak için gerekli şartları detaylı bir şekilde incelemen gerekir. 

Kat görevlisi görevleri nedir?

Kat görevlisi görevleri, tesisin büyüklüğüne ve küçüklüğüne göre değişir. Tesiste yer alan oda ve katlardaki her türlü temizlik, düzen ve malzeme kontrolünden sorumlu olan kat görevlisi görevleri ve sorumlulukları şu şekilde sıralanabilir:

  • Boş ve kullanılmamış odaları kullanıma hazır hale getirir. Odaların banyo ve tuvaletlerini temizler. 
  • Odada eksik olan sabun, tuvalet kağıdı, havlu, yorgan, çarşaf gibi malzemelerin kontrolünü yapar.
  • Müşterilerin istek ve ihtiyaçlarını doğru algılayabilmek açısından onlarla iletişim halinde olur. 
  • Kullanılmış odaları, yeni müşterilere hazır hale getirir.
  • Odalarda unutulmuş eşyaların takibini yapar ve sahiplerine ulaşmasını sağlar. 
  • Katlardaki her türlü şüpheli durum ve kişilere karşı hazırlıklı olur. 

Kat görevlisi görev tanımı; turizm ve konaklama sektörüne ait otel, yurt, apart ve gemi gibi işletmelerin kat ve odalarından sorumlu olup her türlü temizlik ve düzen işlerini halletmek şeklindedir. Kat görevlisi sorumlulukları, kısaca bu şekilde özetlenebilir.

Kat görevlisi çalışma saatleri nasıldır?

Her firmanın çalışma saatleri farklıdır. Kat görevlisi çalışma saatleri de firmanın şartları ve kapasitesine göre değişiklik gösterir. Kat görevlisi, özellikle turistlerin yoğun olduğu yaz ve kış sezonlarında daha fazla çalışabilir. Ancak genel olarak “Kat görevlisi kaç saat çalışır?” sorusuna günde ortalama 7-8 saat şeklinde cevap vermek mümkündür. Ayrıca bu çalışma saati kat görevlisinin odaları temizleme hızına bağlı olarak da değişebilir. 

Kat görevlisi çalışma ortamı ve koşulları nasıldır?

Kat görevlisi çalışma şartları firma tarafından belirlenir. Bu bağlamda değişiklik gösteren pek çok unsur bulunur. Bunlar; işletmenin hitap ettiği kesim, çalışandan beklentileri ve işe alım şartlarıdır. Genelde otel, apart ve turistik gemilerde çalışan kat görevlileri esnek çalışma saatlerine ayak uydurmalıdır. Tüm bu unsurlar işletmenin maddi ve sosyal potansiyeline bağlı olarak değişir. Kat görevlisi, özellikle yaz ve kış turizminin geliştiği bölgelerde oldukça tercih edilen bir meslek grubu olarak bilinir. Bu anlamda “Kat görevlisi nerede çalışır?” sorusu da adaylar tarafından oldukça merak edilir. Kat görevlisi; otel, apart, yurt gibi turizm ve konaklama tesislerinde çalışır. 

Kat görevlisi hangi özelliklere sahip olmalıdır?

Kat görevlisi olarak çalışacak adayların, Anadolu Meslek Liselerinin Ağırlama ve Gıda Teknolojisi ya da Kat Hizmetleri bölümlerinde eğitim almaları gerekir. Ayrıca turizm meslek liseleri de bu alanda pek çok meslek elemanı yetiştirir. Tüm bunlar dışında Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı çeşitli kurum ve kuruluşlardan da gerekli eğitimler alınabilir. Kat görevlilerin kılık kıyafet konusunda da oldukça titiz davranmaları gerekir. Hem kadın hem de erkek adaylar, kendileri için hazırlanan üniformaları giyerler. Yabancı müşterilerle daha rahat iletişim kurabilmek için adayların, yabancı dil bilmeleri de önem arz eder. Yabancı dil bilmek, kat görevlisi maaşlarına olumlu yönde etki eder. 

Kat görevlisi ne kadar maaş alır?

Kat görevlisi olarak mesleklerini icra etmek isteyen adayların en çok merak ettiği konuların başında ise “Kat görevlisi ne kadar maaş alıyor?” sorusu gelir. Maaş kriteri, başvuru yapılan işletmenin adaydan beklentilerine göre değişir. Ayrıca adaylar da mülakat sırasında belli bir maaş talebinde bulunabilirler. İşe başvuracak adayların; mezun olduğu okul, uluslararası oteller için yabancı dil sayısı ve seviyesi, el becerileri, temiz ve titiz olması, iyi bir kondisyona sahip olması, sahip olduğu iş deneyimi ve çeşitli iletişim kabiliyetleri maaş miktarına etki eder. Adayların aldıkları lisans ya da lisansüstü eğitim dışında da kendilerini geliştirmeleri oldukça önemlidir. Meslekleri ile alakalı eğitim ve seminerlere katılıp kendilerini geliştirmeye devam eden adayların maaşları da doğru orantılı şekilde artış gösterir.  Kat görevlisi iş ilanlarından detayları öğrenebilirsin.

Kullanıcıların iş başvurusu yaparken paylaştıkları maaş beklentilerine göre, kat hizmetleri görevlisi maaş beklentisi aylık ortalama 24.600 TL seviyesinde. Kullanıcıların en sık paylaştığı maaşlar 19.680 TL ile 37.500 TL arasında değişiyor. Paylaşılan en düşük kat hizmetleri görevlisi maaşı beklentisi 19.680 TL olurken, en yüksek beklenti ise 37.500 TL oldu. Belirtilen maaş verileri, aylık net maaş beklentisini ifade ediyor.

En Düşük Kat Görevlisi MaaşıOrtalama Kat Görevlisi MaaşıEn Yüksek Kat Görevlisi Maaşı
19.680 TL24.600 TL37.500 TL

* Maaş beklentileri, Nisan ayında adaylardan toplanan verilerdir. Asgari ücret değişikliği olduğunda sonuçlara yansıması zaman alabilir.
isinolsun.com verilere müdahale etmez. Maaşlar yorumlanırken bu durum göz önünde bulundurulmalıdır.