İnşaat teknisyeni nedir? Ne iş yapar? Görevleri nedir?

İnşaat teknisyeni nedir? Ne iş yapar? Görevleri nedir?

Şehir planlamalarının gelişmesi, yeni meslek gruplarının oluşmasını sağlar. Bu meslek gruplarından biri olan inşaat teknisyeni görev tanımı, maaşı ve çalışma saatleri hakkındaki tüm bilgilere İşin Olsun’dan ulaşabilirsin!

Çeşitli binaların yapım aşamasında inşaat mühendisleri ve inşaat teknikerleri ile birlikte çalışan ve iş bölümü yapan kişilere inşaat teknisyeni denir. İnşaat teknisyeni; binaların boya ve sıva yapma, kalıp alma, duvar örme gibi işleriyle ilgilenir. İnşaat teknisyenleri, sahada mühendisler ve mimarlarla birlikte çalışır ya da kendi ofislerini açarak işlerini sürdürürler. Sahada çalıştıktıklarından dolayı her türlü mesleki yaralanma ve iş kazasına karşı çeşitli hak ve ayrıcalıkları vardır. Bu haklar, hem iş kazalarına karşı inşaat teknisyenlerini korur hem de bazı sosyal ayrıcalıklar elde etmelerini sağlar. Sağlık sigortası, çeşitli tatiller ve özel günlerde izin kullanabilme, yemek ve yol masrafı inşaat teknisyeni hakları arasında öne çıkar.

İnşaat teknisyeni ne iş yapar?

“İnşaat teknisyeni ne iş yapar?” sorusu adaylar tarafından merak edilir. İnşaat teknisyeni, binaların yapım aşamasından bitimine kadar her türlü işle ilgilenir. Binaların boyama, sıva, tesisat, duvar örme ve yıkım işlerini yapar. Ayrıca yapımına dahil olduğu binaların, deprem ve çeşitli doğal afet prosedürlerine uygun şekilde yapılıp yapılmadığına destek verir. Yanında görev alan diğer işçilerin faturalarını ve maaşlarını kontrol eder. Ayrıca binaya dair birtakım idari izinlerin alınmasına da yardımcı olur. Eğer sen de bu mesleği icra etmek istiyorsan, inşaat teknisyeni görevleri, çalışma ortamı ve saatleri hakkında detaylı bir şekilde bilgi edinmen gerekir.

İnşaat teknisyeni görevleri nedir?

İnşaat teknisyeni görevleri firmaya bağlı olarak değişebilir. Genel olarak inşaat teknisyeni görev ve sorumlulukları şu şekilde sıralanır:

  • Bina yapılmadan önce gerekli idari ve yasal izinleri alır.
  • Binaların deprem başta olmak üzere çeşitli doğal afetlere karşı korunaklı yapılıp yapılmadığını kontrol eder. 
  • Binaların yapım aşamasında mimar, mühendis ve inşaat teknikerleri ile iş birliği yaparak çizimlerde onlara yardımcı olur. 
  • Binanın boya, sıva, duvar örme gibi işlerini yaparak gerekli malzemeleri taşır. 
  • İşçilerin giriş ve çıkış saatlerini kontrol eder.
  • İşçilerin fatura ve maaşlarını not eder.
  • Alınacak malzemelerin kontrolünü yaparak hızlı bir şekilde tedarik edilmesini sağlar.

İnşaat teknisyeni görev tanımı; binaların yapımında gerekli olan malzemeleri sağlamak, bu malzemelerle gerekli ölçü, boyama, sıvama gibi işleri yapmak ve binaların prosedürlere uygun olarak yapılmasına öncü olmak şeklindedir.

İnşaat teknisyeni çalışma saatleri nasıldır?

Her işletme, şirket ve firmanın çalışma saatleri farklıdır. Buna bağlı olarak inşaat teknisyeni çalışma saatleri de firmanın şartları ve kapasitesine göre değişiklik gösterir. Kendi ofislerinde çalışan inşaat teknisyenleri, çalışma saatlerini kendileri belirler ve genelde 8-9 saat arasında mesai yaparlar. Ancak bir inşaat şirketine bağlı olan inşaat teknisyenlerinin çalışma saatlerini firma belirler. Çalışma saatlerinde etkili olan faktörlerden biri de işçilerin hızıdır. Genel olarak “İnşaat teknisyeni kaç saat çalışır?” sorusuna günde ortalama 9-10 saat şeklinde cevap verilebilir. 

İnşaat teknisyeni çalışma ortamı ve koşulları nasıldır?

İnşaat teknisyeni çalışma şartları firmaya ve teknisyenin dahil olduğu projeye göre değişir. Firmanın kapasitesi, kurulduğu yıl, hitap ettiği müşteri potansiyeli ve işe alım şartları inşaat teknisyeninin çalışma koşullarını etkileyen faktörlerdir. Bazı inşaat firmaları, çalışma şartları konusunda personele esnek davranırken bazıları kuralcı olabilir. Ayrıca inşaat teknisyeni, kendi ofisini açıp burada inşaat işiyle ilgilenebilir. Buna bağlı olarak “İnşaat teknisyeni nerede çalışır?” sorusunun cevabı da merak edilir. İnşaat teknisyeni çeşitli inşaat firmalarına bağlı olarak projelerde görev alır. Genelde sahada yani şantiye alanında çalışırlar. Bunun dışında inşaat malzemesi üreten fabrikalarda ve kendi ofislerinde çalışma gibi imkanları da vardır. 

İnşaat teknisyeni eğitimi

İnşaat teknisyeni olmak isteyen adayların, teknik ve endüstri meslek liselerinde eğitim görmeleri gerekir. Meslek liselerinde ilgili bölümlerden mezun olan adaylar, bu mesleği icra edebilir. Eğitim öğretim süreci boyunca birçok farklı ders alınır. Adaylara verilen derslerin başında; inşaat, jeoteknik teknikerliği, kara yolu ulaşım ve trafiği, harita kadastro, maden, mermer teknolojisi ve restorasyon gelir. Adayların almış olduğu bu eğitim, inşaat teknisyeni maaşlarına da etki eder. Sen de gerekli eğitimi aldıysan inşaat teknisyeni olarak mesleğini icra edebilirsin. İnşaat teknisyeni olmak için gerekenler arasında bu şartlar yer alır.

İnşaat teknisyeni ne kadar maaş alır?

Kariyerine inşaat teknisyeni olarak devam etmek isteyen adayların en çok merak ettiği konuların başında ise “İnşaat teknisyeni ne kadar maaş alıyor?” sorusu gelir. Maaş miktarı; firmanın kapasitesi, yönetimin adaydan beklentileri ve adayın sahip olduğu yetkinliklere göre değişir. Bu anlamda “İnşaat teknisyeni maaşları ne kadar?” sorusuna net bir cevap verilemez. İş başvurusu yapacak adayın, mezun olduğu okul ve bölüm, bildiği yabancı dil sayısı ve seviyesi de oldukça önem taşır. Aynı zamanda hızlı ve atik davranması, iyi bir kondisyona sahip olması, sahip olduğu iş deneyimi ve iletişim kabiliyeti de maaşa olumlu yönde etki eder. Ayrıca adayın örgün eğitim dışında aldığı kurs ve sertifikalar da maaşı arttıran faktörler olarak öne çıkar. İnşaat teknisyeni iş ilanlarını inceleyerek maaşlar hakkında bilgi sahibi olabilirsin.