Güvenlik elemanı nedir ve nasıl olunur?

Güvenlik elemanı nedir ve nasıl olunur?

Yapmak istediğin meslek hakkında araştırma yapmak ve bilgi sahibi olmak, çalışma hayatında pek çok konuda sana avantaj kazandırır. Bu sayede mesleği icra etmek için ne yapman gerektiğinden sorumluluklarına kadar farklı konularda bilgi edinme imkanına sahip olursun. Güvenlik elemanı nasıl olunur, görev ve sorumlulukları nelerdir diye merak ediyorsan İşin Olsun’un bu içeriği tam sana göre!

Güvenlik elemanı görev tanımı, iş yerlerinin güvenliğini korumak, avm, konser ve miting gibi kalabalık alanlarda insanların güvenliğini sağlamakla görevli olan kişiler olarak yapılabilir. Güvenlik hizmetlerinde çalışabilmek için gerekli şartlar sahip ve bu alanla ilgili özel  sınavlara girerek başarılı olan kişiler, bu mesleği rahatlıkla icra edebilir.

Güvenlik görevlileri için belirlenen görev, yetki ve sorumluluklar çerçevesinde çalıştıkları her alanda can ve mal güvenliğini korumakla görevlidirler. Güvenlik olmak için eğitimini veren kurslara gitmek gerekir. Kurslarda alınan eğitimin türüne göre silahlı ya da silahsız güvenlik elemanı olarak çalışabilirler. Güvenlik kime denir sorusunun cevabını verebilmek için nerelerde hangi tür görevleri yerine getirdiklerini öğrenmek gerekir. Güvenlik elemanı olmak için şartlar da mevcuttur. Fiziksel ve mesleki olarak bu şartları karşılayan adaylar başvurularını gerçekleştirebilir. 

Güvenlik elemanı ne iş yapar?

İş yerinin ya da belirlenen alanın huzurunu ve güvenliğini sağlanması için hizmet veren güvenlik görevlilerinin sorumlulukları kurumlara göre değişiklik gösterebilir. Güvenlik görevlisi iş ilanlarında yer alan görev ve sorumlulukları şu şekilde sıralayabiliriz: 

  • Güvenlik elemanının görevlerini en iyi şekilde yerine getirebilmesi için çalışma ortamına hakim olması gerekir.
  • Güvenlik elemanlarının görevlerinden bir diğeri olan alana veya binaya giriş-çıkış kontrollerini sağlar ve eksiksiz bir şekilde kayıt tutar.
  • Acil durumlara daima hazırlıklı olması gerekir ve gerektiğinde işyerindeki insanları tahliye edebilmesi gerekir.
  • Her işyerinin kendine özel kuralları vardır. İşyeri tarafından verilen görevlerin ve kuralların uygulanması için gereken denetimleri yapması istenir.
  • Güvenlikler görev tanımı sınırları içerisinde hareket edebilir ve gerekli durumlarda üst mercilere haber vererek durumu bildirebilir.

Bu mesleği icra eden kişiler, sorumluluk alanında işlenen olası suçlarda kişileri emniyete teslim eder. Görevli oldukları alanlarda işçilerin güvenli ve sağlıklı bir ortamda çalışmalarından da sorumludur. Deprem ve yangın gibi doğal afet durumlarında görev yaptığı alan dahilinde iş yerine ve konutlara güvenliği sağlamak amacı ile girebilirler. Acil durumlarda görev yaptıkları alanlarda yönlendirme yaparak çalışanların tahliyesini gerçekleştirebilir. Görev alanı içerisinde bulunmuş olan ya da unutulan bir eşyayı emanete alarak muhafaza edebilir sahibi eşyayı aradığında ona temsil edebilir.

Çalıştıkları kamu kurumu ya da özel kuruluş içerisinde çalışan kişilere ait eşyaların ve malzemelerin korunması da güvenlik sorumlulukları arasında yer alır. İşyerine ya da kuruma gelen kişilerin bilgilerini alarak kayıtlarını yapar ve gerekli birimlere yönlendirir. Güvenlik görev yaptığı alanda güvenlikle ilgili herhangi bir sorun meydana geldiğinde güvenlik kamera kayıtlarını inceleyebilme yetkisine de sahiptir. Böylelikle oluşabilecek herhangi bir aksilikte işlerin daha hızlı halledilmesi sağlanır. Sen de  bu alanın sana uygun olduğunu düşünüyorsan İşin Olsun’daki güvenlik elemanı iş ilanlarına göz atabilirsin.

Güvenlik elemanı olmak için gereken şartlar nelerdir?

Adaylar tarafından güvenlik elemanı nasıl olunur sorusu merak konusudur. Güvenlik elemanı olmak için gerekenler arasında güvenlik mesleği için eğitimin yanı sıra mesleğin gerektirdiği birçok genel ve özel şartlara sahip olmak da gerekir. Güvenlik kimlik kartına sahip olan kişiler mesleğin gerektirdiği tüm şartları taşıdıkları takdirde her alanda iş başvurusunda bulunabilirler. Güvenlik olarak çalışabilmek isteyen bir kişi için sabıka kaydının temiz olması aranan şartlardandır.

Silahlı ve silahsız güvenlik gibi iki seçenek bulunur. Silahlı güvenlik olarak çalışmak isteyenlerin 21 yaşını doldurma zorunluluğu ve en az lise mezunu olma şartını yerine getirmeleri gerekir. Silahsız olarak çalışmayı düşünen adayların ise 18 yaşını doldurmuş olmaları ve ilköğretim ya da ortaöğretim mezuniyet şartını taşımaları gerekir. 

Güvenlik elemanı olmak için hangi eğitimleri almak gerekir?

Güvenlik elemanı şartları arasında zorunlu bir mesleki eğitim bulunur. Bu alanda güvenlik olarak çalışmak isteyen herkesin 5188 sayılı Kanuna göre temel güvenlik eğitimini tamamlaması gerekir. Güvenlik elemanı sertifikası nasıl alınır sorusu merak edilir. İlgili kurumlar tarafından verilen teori ve nişancılık eğitimlerine katılmak gerekir. İşlenen konular arasında yasalar, güvenlik önlemleri, kalabalık kontrolü, genel kolluk kuvvetleri ilişkileri, kişisel koruma ve etkili iletişim yer alır. Kurs bitiminde temel eğitimi tamamlamış olan adaylar, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün düzenlediği özel güvenlik görevlisi sınavını girmesi gerekir ve gerekli puanı alıp geçerek sertifika almaya hak kazanır. 

Güvenlik olarak çalışmak istiyorsan temel eğitim kursuna başvurabilirsin. Başvuru kapsamında başvuru sahiplerine güvenlik görevlisi olarak çalışmak için gerekli belgelerin listesi verilecek. Adaylar, diploma aslı ve fotokopisi, iki fotoğraf, nüfus cüzdanı fotokopisi ve devlet hastanesi sağlık müdürlüğünden alınacak raporla birlikte kayıt başvurusunda bulunabilirler. Meslek ile ilişkili derslerin yanı sıra birçok üniversitenin özel güvenlik ve koruma bölümü olarak karşımıza çıkan önlisans programını tamamlamanın da zorunlu olduğu görülür. Güvenlik elemanı nasıl olunur sorularına bu cevap verilebilir.

Güvenlik elemanı çalışma alanları nelerdir?

  • Kamu ve özel hastanelerde
  • Gar, müze, AVM
  • Havaalanı,miting alanları
  • Banka, fabrika, şantiye, otel
  • Okul, terminal
  • Askeri tesis

Bu pozisyonda görev yapanlar genellikle kendilerine ayrılan kulübelerde mesailerini geçirirler. Güvenlik elemanı çalışma saatleri her işyeri içinde belirli kurallar çerçevesinde belirlenir. Çalışma saatleri genellikle standart bir mesai süresi olarak belirlenir. Bununla birlikte işveren ve firmanın çalışma prensipleri doğrultusunda çeşitli farklılıklar gözlemlenebilir. Güvenlik elemanı maaşları da kurumlara göre farklılık gösterebilir. Deneyimli kişilerle mesleğe yeni başlayan kişilerin maaşları arasında çeşitlilik mevcut olabilir. İşin Olsun’daki güvenlik görevlisi iş ilanlarını gözden geçirerek pazardaki sektör trendlerini takip edebilirsin.