Akaryakıt istasyonlarında çalışan pompacı nedir? Nasıl olunur?

Akaryakıt istasyonlarında çalışan pompacı nedir? Nasıl olunur?

Pompacı mesleğini yapmadan önce bu mesleğe dair bilgiler edinmen pek çok açıdan avantaj oluşturur. Pompacı ne iş yapar, görev ve sorumlulukları nelerdir, ne kadar maaş alır ve çalışma koşulları nasıldır gibi merak edebileceğin pek çok sorunun cevabı şimdi İşin Olsun’da!

Pompacı ne iş yapar?” sorusuna, akaryakıt satışı yapan istasyonlarda çalışan, karayolu taşıtlarına yakıt ikmali yapan kişilerdir yanıtı verilebilir. Yakıt istasyonlarında çalışan pompacılar; gerektiğinde sürücülere temel teknik destek sağlayan, akaryakıt satış bedelini tahsil eden ve istasyonun akaryakıt tanklarının bakımını ve onarımını üstlenen kişilerdir. “Pompacı nasıl olunur?” sorusuna dair daha detaylı bilgi edinmek ve görevin gerekliliklerini öğrenmek istiyorsan İşin Olsun’un bu içeriği tam da sana göre!

Pompacı nedir?

Pompacı nedir sorusuna verilebilecek en net cevap, karayolu taşıtlarına akaryakıt alırken hosteslik yapan, akaryakıt aktarımı gerçekleştiren kişilerdir. Pompacı, sadece satış ve ikmal ile değil satış istasyonunda bulunan her türlü işleyiş ile ilgilenebilir. İşveren firmanın genel çalışma prensipleri dahilinde ekipman kullanımı hakkında bilgi sahibi olma, gerekli teknik bilgiler ışığında doğru çalışma faaliyetleri gerçekleştirme pompacı olarak çalışan kişilerde aranan en önemli özellikleridir. Pompacı, bazı akaryakıt dağıtım şirketlerince akaryakıt satış temsilcisi veya ön saha satış temsilcisi olarak adlandırılır. Pompacı olmak için gerekenlerin öğrenilmesi, ilgili pozisyonda çalışmak isteyen adayların daha sağlıklı ve detaylı bilgiye sahip olması açısından önem arz eder.

Pompacı görev ve sorumlulukları nelerdir?

Pompacı, akaryakıt istasyonlarında önemli bir pozisyona sahip olan meslek dallarından biridir. Pompacı olmak için yaş sınırı gibi bazı gereklilikler ve sorumluluklar mevcuttur. Gelen her bir araç ile ilgilenen, akaryakıt ikmali yaparak müşteri memnuniyeti sağlayan pompacı, çalıştığı alanda pe çok farklı görev ve sorumluluğu yerine getirir. İlgili meslekte profesyonelleşmiş bireylerin yerine getireceği başlıca görev ve sorumluluklar ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Asli görev yeri olan pompanın bakımını yapmak,
  • Şirketin kendi tankeriyle istasyona ulaşan yakıtı, istasyon tankına aktarmak,
  • Istasyon içinde oluşabilecek yoğunluk ve karmaşaya karşı sürücüleri yönlendirmek,
  • Müşteriler ile uygun şekilde iletişim kurarak müşterilerin istek ve taleplerini doğru şekilde belirlemek, bu doğrultuda eksiksiz ve tam hizmet sağlamak,
  • Müşterinin talepleri doğrultusunda ikmali yapılacak yakıt oranını yakıt pompasında programlamak ve pompa ile araç deposuna akaryakıt doldurmak,
  • Potansiyel hataları önlemek amacıyla gerçekleştirilecek yakıt ikmali miktarını pompa ekranından kontrol etmek,
  • Müşteri talep ettiği takdirde aracın motor yağı seviyesini kontrol etmek, müşterinin isteği ile eksilen yağ oranını doldurmak,
  • İhtiyaç halinde araçların cam suyu, akü ve radyatör kontrol etmek, gerekli olan materyalleri müşteri talebi ile temin etmek,
  • Verilen hizmet doğrultusunda müşteriden satış bedelini tahsil etmek, iş güvenliği ve iş sağlığı yönergelerine hakim olmak, bu yönergeler ışığında çalışmalar yürütmek,
  • Olası kaza ve aksamaları önlemek amacıyla pompa kontrollerini zamanında ve doğru şekilde yapmak,
  • İşveren firmanın sağlamış olduğu güvenlik ekipmanlarını kullanmak,
  • Pompacı, görev alanı dahilinde güvenlik önlemlerini doğru şekilde alarak hem işveren firma hem de kendi güvenliğini korumadan sorumludur. 

Yukarıda bahsedilen görev ve sorumluluklara ek olarak işveren akaryakıt firmasının çalışma prensipleri ve prosedürleri doğrultusunda yapılan görev ve sorumluluklar artabilir veya azalabilir. Sen de pompacı olarak çalışmak istiyor, “Pompacı belgesi nereden alınır?” gibi soruların yanıtını arıyorsan bu alanda yayınlanmış pompacı iş ilanlarına isinolsun.com’dan göz atabilirsin. Senin için uygun çalışma koşuluna sahip ilanı bulduğunda başvuru yapabilirsin. 

Pompacı çalışma saatleri nasıldır?

Pompacı olma hedefi doğrultusunda, temel olarak ilgili kurslara ve meslek odaklı eğitimlere katılmak büyük önem taşır. Meslekte deneyimli ve eğitimli kişilerin iş bulma olanakları ise oldukça yüksektir. Peki pompacı çalışma saatleri nasıldır? Genel olarak pompa uzmanı olarak çalışan kişiler haftalık ortalama 48 saatlik bir mesai saati düzenine sahiptir. Toplamda haftalık 48 saat olan zaman aralığı, haftanın iş günlerine bölünür. Ortalama günde 8 saat çalışan pompacılar, gece ve gündüz vardiyası olmak üzere iki farklı çalışma şekline sahiptir. Çalışanların haftalık izin günü ise haftalık çalışma süresine göre belirlenir. Genel olarak pompacılar, haftada bir gün izin yapma imkanına sahiptir. Son olarak işveren firmanın, pompacı olarak çalışan kişilerin güvenliğini sağlamak amacıyla yanmaya karşı dayanıklı kıyafetler sağlama yükümlülüğü bulunur. Sen de Konya pompacı iş ilanlarını inceleyerek çalışma saatlerin hakkında fikir sahibi olabilirsin.

Pompacı maaşları nasıldır?

Pompacı maaşları, birçok kişi tarafından ilgiyle takip edilen konular arasında yer alır. Peki pompacılar ortalama ne kadar maaş ile çalışır? Genel olarak pompacı olarak çalışan kişiler asgari ücret ile çalışan kişilerdir. Ancak, her sektörde olduğu gibi akaryakıt sektöründe de işveren firmaya, kıdem ve çalışılan kuruma göre pompacı maaşları değişen oranlara sahip olabilir. Buna ek olarak gece vardiyası ve gündüz vardiyası ücretlendirmeleri de maaşların değişmesine sebebiyet verebilir. Bazı akaryakıt satış istasyonlarında prim ve bahşiş gibi ekstra ücretler olabilir. Bu durumda pompacı maaş oranları asgari ücretten yüksek olabilir. Bu sebeple pompacı mesleğinde çalışan kişilerin maaşları hakkında kesin ve net bilgiler vermek doğru olmayabilir. Çalışacağın kurumda yapacağın iş hakkında bilgi aldıktan sonra maaş detayları hakkında da net bilgiler alabilirsin. Böylece daha sağlıklı ve kesin bilgiler ışığında işe başlayıp başlamayacağına karar verebilirsin. İsinolsun.com üzerinden İstanbul pompacı iş ilanlarını inceleyerek senin için ideal maaş ve çalışma koşuluna sahip işi bulma fırsatı yakalayabilirsin. Kariyer yolculuğuna sağlam adımlar ile başlayabilirsin.