Bir mesleği icra etmeden önce alana dair araştırma gerçekleştirmen, pek çok açıdan avantaj sahibi olmanı sağlar. Tezgahtarların ne iş yaptığından çalışma ortamlarına, tezgahtar nasıl olunurdan mesai saatlerine kadar merak ettiğin pek çok sorunun cevabı şimdi İşin Olsun’da!
Tezgahtar; bir mağazada ürün satışı ve ürünlerin tanıtımını yapan kişilere verilen isimdir. Tezgahtar ne demek sorusuna kısaca bu şekilde yanıt verilebilir. Bu pozisyonda çalışanlar gıda, sağlık, kozmetik, giyim başta olmak üzere pek çok sektörde tezgahtar olarak görev alabilirler. İlgili alanda çalışmak ve kariyerine yön vermek istiyorsan özel olarak hazırladığımız bu içerikten ihtiyacın olan tüm bilgilere ulaşabilirsin. Peki, tezgahtar nedir?
Tezgahtar nedir?
Tezgahtarlık, özellikle kişilerarası iletişim becerisi konusunda başarılı olmayı gerektiren bir meslektir. Her mağazada satış standı bulunmasa da müşterileri karşılayarak onlara yardımcı olacak tezgahtarlara ihtiyaç duyulur. Mağazayı ziyaret eden müşteriler, aradıkları ürünler hakkında bilgiye bu pozisyonda çalışanlar aracılığıyla ulaşır. Bu noktada ilgili pozisyonda çalışanların mağaza içerisinde yer alan her bir ürün hakkında doğru bilgilere sahip olması önem taşır. İletişim becerisi ve ikna kabiliyetinin yüksek olması da tezgahtar olarak çalışanlarda aranan önemli özellikler arasında yer alır. Güler yüzlü davranmak ve müşteriye karşı olumlu davranışlar sergilemek ikili ilişkilerde iletişimi canlı tutar ve tezgahtarın görevini doğru şekilde yapmasına olanak sağlar. İlgili meslek dalında görev almak ve kariyerine bu alanda yön vermek istiyorsan tezgahtar nasıl olunur, ne iş yapar gibi soruların yanıtlarını inceledikten sonra isinolsun.com’da yayınlanmış tezgahtar iş ilanlarını inceleyebilirsin.
Tezgahtar görev ve sorumlulukları
Tezgahtarlar, müşteriler ile doğrudan iletişim kurarak ürün veya hizmet satışı gerçekleştirirler. Mağaza içi ve dışı satış noktaları, standlar gibi çalışma alanlarında yer alır, pek çok görev ve sorumluluğa sahip olurlar. Tezgahtar görev tanımı çalışılan yere göre değişim gösterir. Mağaza ürün satışı yapan tezgahtarlar, müşterilerin aldıkları ürünü bulmalarına, ürün hakkında detaylı bilgiler edinmelerine yardımcı olur. Tezgahtarların yerine getireceği başlıca görevler ise şu şekilde sıralanabilir;
- Ürün veya hizmet hakkında doğru ve detaylı bilgiye sahip olmak,
- Müşteriler ile nezaketli bir tavırla konuşmak, doğru ürün bilgisi ile müşterileri yönlendirmek,
- Müşterilere doğru ve eksiksiz bilgi verebilmek,
- Müşterileri güler yüzlü bir şekilde karşılamak,
- Müşteri ihtiyaçlarını dinlemek, doğru ürün ya da hizmet alımı için yönlendirmek,
- Müşteriyi satın almaya ikna edecek şekilde yönlendirmek,
- Satış işlemlerini gerçekleştirmek, fatura ve fiş gibi evrakları eksiksiz tamamlamak,
- Mağaza veya satış noktasını temiz ve düzenli tutmak,
- Reyonları kontrol etmek, eksik ürünleri tamamlamak,
- Depo ile iletişim halinde olmak ve bu iletişim ile gerekirse reyonu yeniden dizayn etmek,
- Müşteri şikayetlerini dinleyerek çözüm üretebilmek,
- Ekip çalışmasına uygun çalışma disiplinine sahip olmak ve satış hedeflerine ulaşmak,
Yukarıda verilen görev tanımlarına ek olarak işveren firmanın çalışma prensipleri ve kuralları dahilinde tezgahtar olarak çalışan kişilerin görev ve sorumlulukları artabilir veya azalabilir. Tezgahtar ne iş yapar sorusunun yanıtı genel olarak bu şekilde verilebilir.
Tezgahtarlığın çalışma ortamı ve koşulları
Tezgahtarlığın pek çok sektör ve geniş bir iş sahası bulunur. Bazı sektörlerde tezgahtarların iş bulma fırsatı daha da yüksektir. Özellikle perakende satış sistemine sahip mağazalar, tezgahtar olarak çalışabilecek kişilerin alımını gerçekleştirir. Zincir marketler, giyim mağazaları ve kozmetik ürünü yapan mağazalar, tezgahtarların görev aldığı başlıca çalışma ortamlarıdır. Tüm bunlara ek olarak fast food satışı yapan işletmelerde tezgahtarlar için istihdam sağlar. Teknoloji mağazaları, bilişim ve iletişim mağazaları da tezgahtar olarak çalışabileceğin alanlardır. Her bir firma ve sektörün kendi ürün satış sistemi vardır. Fakat tezgahtarların görevleri hemen hemen aynıdır. Müşteri iletişimi ilgili pozisyonda çalışan kişilerin görevleridir. Bu mesleği yapabileceğine inanıyor ve bu alanda yayınlanmış ilanları incelemek istiyorsan isinolsun.com’da yayınlanmış Konya tezgahtar iş ilanlarına göz atabilirsin. Farklı sektörlerde yer alan firmaların yayınlamış olduğu ilanlar arasından sana en uygun olanı seçerek başvuruda bulunabilirsin. Tezgahtar çalışma koşulları bu şekilde özetlenebilir.
Tezgahtarların çalışma saatleri ve koşulları
Tezgahtarların çalışma saatleri, sektörel farklılıklara göre değişiklik gösterir. Bazı sektörlerde 8 saat günlük mesai olarak görülürken bazı sektörlerde bu saat aralığı değişim gösterir. Ayrıca tezgahtar olarak çalışan kişilerin part time veya tam zamanlı çalışma koşulları da mesai saatlerinin değişmesine sebebiyet verebilir. Tam zamanlı çalışan tezgahtarlar, işveren firmanın çalışma saatleri dahilinde en az 8 en fazla 12 saat olmak üzere iki farklı zaman aralığında çalışabilir. Part time olarak çalışan tezgahtarlar ise haftalık 30 ila 36 saatlik bir mesai saati sisteminde çalışabilir. Bu sürede hangi gün ve hangi saatler arasında çalışacağına karar vermek işveren firma ve çalışan arasında yapılan görüşme sonrasında belirlenir. Giyim mağazalarında çalışanlar, genel olarak 12 saat faaliyet gerçekleştirir ve bu süre zarfında işveren firmanın belirlemiş olduğu çalışma alanlarında yer değişikliği yaparak farklı görev ve sorumlulukları yerine getirir. Market zincirinde görev alan tezgahtarların da yine mesai saati aralığı 12 saattir. Bu sürede reyon düzenlemek, kasaya bakmak gibi görevleri, tezgahtar olarak çalışan kişiler üstlenirler. Bazı işveren firmalarda bu süre iki ayrı zaman aralığına bölünebilir. Belirli zamanlarda değiştirilmek üzere gece ve gündüz çalışma sistemi ve buna göre çalışanları ayarlama şekli bulunur. Tezgahtar olmak için gerekenleri inceledikten sonra isinolsun.com üzerinden iş başvurusunda bulunabilirsin.