Yeni bir işe girmek istiyorsan, başvuru sonrasında yapılacak mülakatta sorulan soruları, mesleki yeterliliğini gösterecek şekilde yanıtlamak görüşmenin olumlu sonuçlanmasına fayda sağlar. Satış elemanı iş görüşmesinde sorulacak soruları ve cevapları merak ediyorsan İşin Olsun’dan ulaşabilirsin!
Satış elemanı, ürün ve hizmetlerin satış işlemlerini gerçekleştirmekle sorumludur. Verilen görev doğrultusunda iş hedeflerini tamamlamakla yükümlüdür. Bu alanda çalışmak isteyen adaylar, iş başvurusu yaptıktan sonra bazı mülakatlara katılmak durumunda kalırlar. Satış elemanı mülakat aşamaları kuruma göre farklılık gösterse de mülakat soruları benzerlik gösterebilir. Satış elemanı adayları mülakata girmeden önce sorulabilecek soruları araştırdığında bu durum stresi azaltarak iş görüşmesini pozitif yönde etkileyebilir. Satış mülakat soruları ve cevapları adaylar için oldukça önemlidir; çünkü bu alanda çalışmak isteyenlerin görevi konuşma ve iletişim üzerinedir. Bu nedenle adaylar mülakat sorularında kendilerini ne kadar net ifade ederlerse o kadar verimli bir görüşme süreci geçirirler.
Sıklıkla sorulan satış elemanı mülakat soruları nelerdir?
Mülakat soruları, adayların belirli kriterler çerçevesinde işe uyumlu olup olmadıklarını anlamak için kullanılan en etkili yöntemlerden biridir. Satış elemanı mülakat soruları arasında öne çıkanlar şu şekilde listelenebilir;
- Kendinden bahseder misin?
En yaygın mülakat sorularından biri olan kendinden bahseder misin sorusunun cevabı çoğu aday için zorlayıcı olabilir. Satış elemanı olmak isteyen adayların iş görüşmelerinden önce kendinden nasıl bahsetmesi gerektiğine çalışmaları gerekir. İşe alım uzmanı, konuşma sırasında adayların ses ve beden dilini dikkatle inceleyerek kendilerine olan güvenlerini de ölçmüş olur. Satış elemanı adayları görüşme esnasında kendilerinden bahsederken, önceki deneyimlerini ve sahip olduğu yetenekleri işverene net bir şekilde aktardıklarında pozisyona uygun olup olmadıkları konusunda fikir verebilirler. Satış elemanı mülakat sorularının başında yer alan bu konu ile işveren ve aday arasında gerekli bilgilerin ayrıntılı olarak ele alınması gerekir.
- Şirketimiz hakkında ne biliyorsun?
Satış elemanı adayının iş başvurusu yapmak istediği şirket hakkında temel bilgileri öğrenmesi önemlidir. Bir şirket, satış elemanı ile çalışmak istediğinde adayın bu iş için çalışma isteğinin olup olmamasının yanı sıra bu işte çalışmak için hangi araştırmaları yaptığını görmek ister. Adayların satış elemanı işine başvurmadan önce şirketin yapısını, isteklerini ve değerlerini öğrenmeleri gerekir. Başvuru yapmayı düşündüğün şirketin özelliklerinin yanında çalışacağın pozisyonun gerektirdiği nitelikleri de bilmen önemlidir.
- Neden bizim için çalışmak istiyorsun?
Satış elemanı olmak için başvuran adayların karşılaştığı en önemli sorulardan biri de “Neden bizimle çalışmak istiyorsun?” sorusudur. Bu soru karşısında adaylar pozisyonla ilgili motivasyonlarını deneyimlerini anlatarak gösterebilirler. Bu soruyu başarılı bir şekilde cevaplamak isteyen satış elemanı adayları öncelikle işverenin ihtiyaçlarına odaklanır. Bu soruda aday kendi önceliklerini belirlemek yerine işverenin önceliklerine önem vermelidir. Satış elemanı iş görüşmesi soruları arasında büyük bir önemi olan bu soruya şirketin beklentisine uygun cevap veren kişiler diğer adaylar arasında öne çıkar.
- Şirketimize ne katabilirsin?
Satış elemanı adaylarının başvurduğu firmaların çoğunda işe alım uzmanı, görüştüğü kişinin şirket için gerekli faydayı sağlayıp sağlamayacağını ölçmek ister. Adayların işe başvurmadan önce istenen özelliklere sahip olmaları önemlidir. İşveren, başvuran kişinin şirkete ne katabileceğine ek olarak nasıl çalıştığını, sektöre olan tutkusunu ve çalışmak istediği pozisyonla ilgili düşüncelerini detaylı olarak anlatmasını ister.
- Güçlü yönlerin nelerdir?
İşe alım sürecinin önemli bir yüzdesini etkileyen bu soru karşısında kişilerin, kendilerini diğer adaylardan ayıracak noktaları belirtmeleri gerekir. Satış elemanı iş görüşmelerinde sorulan sorular adayların sahip olduğu temel beceri ve yeterlilikleri sözlü olarak nasıl aktardıklarını gösterir. Satış elemanı olmak için iş başvurusu yapan adayların güçlü yönlerini aktarırken başarılarını net bir şekilde ifade etmeleri gerekir. Adayın eğer varsa önceki deneyimlerini açıkça aktarması önemlidir. Başvurulan iş için güçlü noktalarını belirli işlere göre belirtebilirsin. Başvurularda çalışmak istediğin pozisyonla ilgili olmayan güçlü yönlerinden bahsetmene gerek yok. Cevabını kısa ve anlaşılır tutman işe alım uzmanı için önemlidir.
- Seni neden işe almalıyız?
Bu soru karşısında adayların kendilerini bu iş için yeterli görüp görmedikleri anlaşılır. Satış elemanı olmak isteyen bir adayın; yeterli ve gerekli eğitimleri alması, bu iş için gerekli sorumlulukları karşılaması, mesleki bilgi birikiminin yeterli olması ve istenen diğer temel becerilerin kazanılmış olması işe alım sürecini pozitif yönde etkiler.
- Gelecek için hedeflerin neler?
Satış elemanı mülakatında sorulan sorular, adaylarla ilgili pek çok konuda fikir edinmek içindir. “Gelecek için hedeflerin neler?” sorusu sayesinde bu iş için istekli olup olmadığın ölçülebilir. Satış danışmanı olmak isteyen adayların çalışmak istedikleri kurum veya şirkette uzun süre kalmak isteyip istemediklerini anlamak için adaylara bu soru yöneltilebilir. Adayların bu iş için heveslerini ve isteklerini göstermek veya başvuru yapan diğer kişilerden daha hırslı olduklarını belirtmek için bu soruyu en verimli şekilde cevaplamaları gerekir. Adaylar bu soruya kariyer beklentilerini ve almak istedikleri sorumlulukları açıklayarak cevap verebilirler.
- Maaş aralığı beklentin nedir?
Satış elemanı mülakatında adayların en çok zorlandığı sorulardan biri, maaş aralığı beklentisinin sorulmasıdır. Satış elemanı işe alım aşamasında önemli bir konu olan bu soru ile adayların, çalışmak istedikleri pozisyonun piyasa değerinin çok altında ya da üstünde maaş aralığı vermemeleri gerekir. Adayların görüşme esnasında yöneltilen maaş aralığı sorusuna yüksek bir aralık beklentisi içinde olduklarına dair yanıt vermeleri şirketin pozisyon için ayırdığı bütçe ile uyumlu olmayabilir. Adayın beklenenden düşük ya da yüksek bir maaş talep etmemesi için mülakat öncesi ilgili pozisyonla alakalı araştırma yapması önerilir. Adayların herhangi başvuru yapmadan önce ortalama maaşları araştırması ve deneyimlerini de göz önünde bulundurarak esnek bir maaş aralığı vermeleri gerekir.
- Stresle nasıl başa çıkarsın?
Satış elemanları gün içinde iş amacıyla birçok kişiyle konuşmak zorunda kalırlar. İş saatleri içinde stresli olup olmadıkları değil stres anında bu durumu nasıl ele aldıklarını açıklamaları oldukça önemlidir. Satış elemanı iş mülakatında sorulan soruların içerisinde yer alan bu konu sayesinde adayların sorun çözme yeteneklerini ön plana çıkarmaları istenir. Stres karşısında yıkıcı bir etki yerine yapıcı bir çözüm üretebilen adayların işe kabul edilme olasılığı artar. Satış elemanı olmak isteyen adayların stres konusuyla başa çıkabileceklerini göstermeleri ve işverene bu konuda yetkin olduklarını net bir şekilde aktarmaları oldukça önemli bir detaydır.
- Şirketimizle ilgili merak ettiğin ve sormak istediğin sorular var mı?
Satış elemanı olmak isteyen adaylara yöneltilen bir diğer soru şirketle ilgili merak edilen bir detay olup olmadığıdır. Satış elemanı iş görüşmesinde sorulacak sorular, adayların o an verdikleri tepkilere ve beden diline göre şekillenir. Bu konuyla ilgili adayın yönelteceği en uygun sorulardan biri şirketin işleyişi ile ilgili detaylar hakkında olabilir. Adayların iş başvurusu yaptıkları pozisyon hakkında daha fazla bilgi öğrenmesi ve işveren tarafından bu pozisyonda çalışan ekibin tanıtılmasını sağlaması önemlidir. Satış elemanının bazı durumlarda ekip çalışması yapması gerektiği için o şirkette veya kurumda çalışan kişiler hakkında bilgi edinmesi faydalı olur.
Satış elemanı mülakat sorularını cevaplarken nelere dikkat edilmeli?
Satış elemanı olarak işe başlamak isteyen bir aday mülakata davet edildiğinde birçok soruyla karşılaşır. Bu sorulara verdiği cevaplar ile mülakatın gidişatını olumlu veya olumsuz olarak değiştirebilir. Adayların mülakat sorularına önceden hazırlanarak gitmeleri görüşmede yöneltilen sorulara kolay bir şekilde cevap vermelerini sağlar. Satış elemanı olarak iş başvurusunda bulunan bir adayın mülakatta sorulan sorularda bazı kısımlara dikkat ederek cevap hazırlaması önemlidir. Satış elemanı iş görüşmesi sorularını cevaplarken şunlara dikkat etmesi gerekir;
- Sözlü mülakatlar çoğu aday için en heyecanlı aşama olabilir. Bu heyecanlı aşamayı kolayca tamamlamak için öncelikle sakin ve kontrollü bir şekilde hareket etmen gerekir. Kontrollü davrandığın takdirde vereceğin mülakat cevapları da daha verimli olur.
- Satış elemanı olmak isteyen bir adayın çalışmak istediği kurumun veya şirketin mülakatına girmeden önce çalışılacak alan hakkında bilgi sahibi olması gerekir. Çalışılmak istenen kurumun veya şirketin geçmişi, gelecekteki yönü, sektördeki konumuyla ilgili detayları öğrenerek görüşmeye girilmesi avantaj sağlar.
- İşverenlerin en çok dikkat ettiği noktalardan birisi adayların mülakata davet edildikleri saati kaçırmamasıdır. Özellikle sözlü mülakatlara geç kalmamalı ve verilen görüşme saatinden en az 15 dakika önce mülakat yerinde olman gerekir. Mülakat için zamanında gitmeyen adayların işverenlerin gözünde işe alım için bir adım geride başladıkları bilinir.
- Mülakat sorularına açık ve net bir şekilde cevap verilmesi önemlidir. Sorulan sorulara kısa ve anlaşılır cevaplar vermen sürecin olumlu geçmesine yardımcı olur.
- Satış elemanı sözlü mülakatta sorulan soruları yanıtlayan adayların bu iş için ne kadar hevesli olduğunu hissettirmeleri gerekir. Mülakat sırasında tebessüm etmek ve pozitif olmak adayların daha rahat bir mülakat aşaması geçirmelerini sağlar.
- Satış elemanı olmak isteyen adaylar, birçok iş başvurusuna katılabilir, olumlu veya olumsuz pek çok geri dönüş alabilirler. İş görüşmesi yapan bir adayın önceki mülakat deneyimlerini yeni gireceği mülakata yansıtmaması gerekir.
- Satış elemanı adaylarının çalışma sahaları birçok insanla konuşma içereceği için adayların mülakat aşamasında strese girmemeleri oldukça önemlidir. İnsan kaynakları uzmanı, adayların çalışma alanında karşılacağı durumlar karşısında hangi tepkileri vereceklerini görmek isterler. Bu sektörde çalışan birinin gün içinde oluşabilecek durumlara çözüm odaklı yaklaşması önemlidir. Görüşme esnasında sorulan bazı sorularla bu konuya cevap aranır. İşverene başarılı bir şekilde kriz yönetimi yapabildiğini göstermen gerekir.
- Satış elemanı mülakat soruları ve cevapları her adayın mülakat aşamasını pozitif veya negatif etkileyebilir. Satış elemanı olmak isteyen adayların iş başvurularından sonra mülakata çağrıldıklarında görüşme öncesinde bazı sorulara ve cevaplara çalışmaları oldukça önemlidir. Mülakat öncesinde adayların kendine özgü cevapları hazırlaması gerekir. Görüşme yapılan şirket veya kurum hakkında gerekli bilgilerin önceden öğrenilmesi yapılan mülakatın olumlu yönde ilerlemesine katkı sağlar. Bir şirkette satış elemanı olmak isteyen birinin mülakattan önce bu şirketin hangi soruları sorduğunu öğrenmesi görüşme sonucunu olumlu yönde etkiler.
Satış elemanı mülakat teknikleri nelerdir?
Satış elemanı adaylarının bir işe başvurduktan sonra mülakat aşamasının istenen şekilde gerçekleşmesi işe alınma olasılığını arttırır. Mülakat öncesinde ve görüşme sırasında adayların bazı adımları takip etmeleri önemlidir. Örneğin;
- Mülakat yerinin ve adresinin net bir şekilde öğrenilmesi sayesinde görüşmeye geç kalma gibi bir risk oluşmaz.
- Adaylar, mülakatı yapacak kişinin ismini ve pozisyonunu, şirketin misyonunu, vizyonunu önceden öğrenerek görüşme sırasında hazırlıklı olurlar.
- Satış elemanı adaylarının mülakata girmeden önce kıyafet seçimine dikkat etmesi gerekir. Adayların resmi olmayan bir kıyafetle iş mülakatına gitmeleri işe alımlarda negatif etkilere sebep olabilir.
- Satış elemanı mülakatlarında adaylar bazen görüşme için sıra bekleyebilirler. Bu aşamada adayların bekleme salonundaki hareketlerine dikkat etmeleri gerekir.
- Mülakatın yapılacağı alana ilk giriş ve ilk izlenim çoğu işe alımda oldukça etkilidir. Bu sayede adayların yapacağı ilk hamleler karşı tarafa aday hakkında bilgiler verir.
- Adayların satış elemanı iş görüşmelerinde sorulan sorulara cevap verirken, mülakatı gerçekleştiren kişiyle göz teması kurması önemlidir. Adayların kendine olan güvenini göstermeleri için en uygun adımlardan biri de budur.
- Satış elemanı olmak isteyen adayların mülakat sırasında el kol hareketlerini gerekli düzeyde ve önemli yerlerde kullanması olumlu etkiler bırakabilir. Mülakat sırasında bazı bölümlerde el kol hareketlerinin kullanılması konuşmaya anlam katar.
- Mülakat sırasında adayların karşı taraf üzerinde olumsuz ve gergin bir etki bırakmaktan uzak durması gerekir. Adayların bacak sallaması ve elindeki herhangi bir nesne ile çok uğraşması karşı tarafa huzursuz olduğunun bir göstergesi olarak yansır.
Satış elemanı mülakat sorularında başarı nasıl sağlanır?
Satış elemanı olarak iş başvurusu yapan adayların mülakatta başarı sağlamaları birkaç önemli hususa dikkat ederek gerçekleşebilir. Satış elemanı mülakatının adayı başarıya yaklaştırmasında şu noktalara değinilebilir;
- Satış elemanının mülakat aşamasında dürüst cevaplar vermesi her zaman tercih edilen bir durumdur.
- Mülakat aşamasında adayların özel hayatlarını çok detaylı anlatmamaları tavsiye edilir. Mülakatta mesleki bilginin ve tecrübenin ön plana çıkması gerektiği için adayların özel hayatlarını anlatmaktan olabildiğince uzak durmaları gerekir.
- Satış elemanı mülakat sorularında görüşmeyi yapan kişinin sözünün kesilmemesi, iyi bir şekilde dinlenmesi ve yöneltilen sorulara doğru cevap verilmesi önemlidir. Karşı tarafın sözünün kesilmemesi için konuşmanın bittiğinden emin olduktan sonra adayların söze başlamaları gerekir.
- Mülakat sorularında başarı sağlamak isteyen adayların sorulara yalnızca evet ya da hayır gibi cevaplar vermekten kaçınmaları gerekir. Çok kısa cevaplar verildiği zaman mülakatın gidişatı adayın istediği gibi şekillenmeyebilir veya kişinin istediği yönlerini tam olarak aktaramadığı durumlar gerçekleşebilir.
- Satış elemanı adaylarının mülakat aşamasında konuşmak durumunda kalabileceği konulardan biri maaştır. Bu konuda da sektör araştırması yapılarak uygun bir aralık verilebilir.
- Görüşme esnasında henüz işe alım gerçekleşmediği için ücretli izin gibi detaylara girilmemesi tavsiye edilir. Bu konuları işveren açıklamayı tercih ederse gerekli konuşmanın yapılmasında sakınca olmaz.
- Satış elemanlarının bazı durumlarda takım çalışması yapmaları gerekir. Bu noktada mülakat aşamasında iyi bir grup oyuncusu olduğunu vurgulamanda fayda var.
- Adaylar başvurdukları iş için sahip oldukları motivasyonlarını belli ederek mülakatta başarılı olmaya bir adım daha yaklaşabilirler. Satış elemanı iş ilanlarını inceleyerek sen de aradığın işi bulabilirsin.