Resepsiyonist nasıl olunur?

Resepsiyonist nasıl olunur?

Nasıl resepsiyonist olunur? Resepsiyonist alım şartları nelerdir? Çalışma ortamı, resepsiyonist eğitimi gibi bu meslek hakkında öğrenmek istediğin bütün ayrıntılara istediğin zaman İşin Olsun’dan ulaşabilirsin. 

Resepsiyonist; bir kurum, firma veya mağazada müşteri veya ziyaretçileri karşılayan ve gerekli yönlendirmeleri yapan kişiye denir. Çalışılan kuruma göre resepsiyonistin görevleri farklılık gösterir. Resepsiyonistler kuruma gelen telefon aramalarını yanıtlayarak fiziksel olarak kurumda olmayan ve bilgi almak için iletişim kuran müşterilere de bilgi vermekten sorumludur. Bunlara ek olarak birçok görevi olabilen resepsiyonistlerin farklı eğitimler alıp deneyim kazanması mesleki açıdan fayda sağlar.  Bu nedenle resepsiyonist olmanın şartlarına dikkat edilmesi gerekir.

Resepsiyonist olmak için gerekenler

‘’Resepsiyonist nasıl olunur?’’ sorusunun cevabı birçok farklı şekilde verilebilir. Resepsiyonist olmak için gerekenler belli başlıklar altında toplanır. Resepsiyonist iş ilanları açıklamasında yer alan bilgilere göre çalışacak olan kişilerde; planlama becerisi, kurum hakkında detaylı bilgi, sorumluluk bilinci, belli bilgisayar uygulamalarına hakimiyet, insan ilişkilerinde iyi olmak gibi özellikler arandığı görülür. Resepsiyonist olmak için gereken özellikler aşağıdaki gibi sıralanabilir: 

  • Planlama becerisi, resepsiyonist olmak için gereken bir özelliktir. Gün içerisinde pek çok kişiyi karşılayıp uygun birimlere yönlendirmek, takvim ayarlamaları yapmak, ödemeleri almak, randevular oluşturmak gibi görevleri başarı ile tamamlamak için bu pozisyonda çalışacak kişinin planlama becerisinin olması beklenir. 
  • Resepsiyonist nasıl olunur? sorusuna verilebilecek bir diğer cevap da çalışılacak kurum hakkında detaylı bilgiye sahip olunmasıdır. Zira resepsiyonistler gelen müşterinin kurum veya kuruluştaki ürünler hakkında sorduğu tüm sorulara yanıt verme sorumluluğuna sahiptir. Bu yüzden kurumun işleyişi ve müşterinin ihtiyaçları detaylı bir şekilde düşünülmeli ve ona göre yönlendirme yapılmalıdır.
  • Resepsiyonistler, işleyişi  sorunsuz bir şekilde devam ettirmek için bilgisayar programları kullanırlar. Bu programlar randevu oluşturmak, ödeme takibi yapmak veya müşteri memnuniyetini takip etmek gibi amaçlar için kullanılabilir. İyi bir bilgisayar kullanıcısı olmak seni resepsiyonist olarak bir adım öne çıkarır. 
  • İnsan ilişkilerinde iyi olmak bir resepsiyonistte olmazsa olmaz özelliklerdendir. Kuruma girince ilk karşılaşılan insanlar genellikle resepsiyonistler olur. Bu durumda resepsiyonistin güler yüzlü, anlayışlı, yetkin, profesyonel ve samimi olması beklenir. Kurumdan veya hizmetten alınacak verim resepsiyonistin yetkinliğine bağlıdır. Bu sebeple insan ilişkilerini geliştirmek resepsiyonist olmak isteyenlere tavsiyeler arasında ilk sıralarda yer alır. 

Resepsiyonist alım şartları nelerdir?

Resepsiyonist ile ilgili bilgiler pek çok kişinin merak ettiği detaylar arasında yer alır. Resepsiyonist alım şartları, firmaya göre değişiklik gösterebilir. Bazı firmalar işe alınacak adayların üniversite mezunu olmasını beklerken bazı firmalar ise bu şartı aramaz. Deneyim konusunda da aynı şekilde bazı firmalar bu şartı ararken bazı firmalar yetiştirmek üzere deneyimsiz resepsiyonist alımı gerçekleştirebilir. 

Resepsiyonist olma şartlarından bir diğeri de alım yapan kuruma göre değişebilmesi kaydıyla, yabancı dil bilgisi olabilir. Özellikle turistik bölgelerdeki oteller, bünyesinde dil bilen resepsiyonistler çalıştırmayı tercih eder. Bu sayede, resepsiyonistler gelen yabancı müşterilerle etkili iletişim kurabilir. Ancak bu şart her firma için geçerli değildir. Son olarak, resepsiyonist olmak için yaş sınırı yasal düzenlemeler gereğince 18 olarak kabul edilir. 

Resepsiyonist alım şartlarını araştıranların bir diğer merak ettiği konu resepsiyonist sertifikası/belgesi nasıl alınır? sorusudur. Bu belge veya sertifika, resepsiyonist eğitimi veren kurumlar tarafından eğitim tamamlandıktan sonra verilir. Eğitimin güvenilir bir kurum tarafından alınmasına dikkat edilmelidir. Resepsiyonistlik eğitimine katılan adaylar eğitim alırken merak ettikleri ‘’Resepsiyonist nasıl bir meslektir?’’ sorusunun cevabını öğrenebilirler. Böylece iş başvurusu yapmadan önce tüm detaylara hakim olma şansı elde edilebilir.