Meslek seçimi yaparken o mesleğe dair bilgi sahibi olmak ve yeteneklerinin meslek için uygun olup olmadığını değerlendirmek önemli bir detaydır. Aşçıbaşı nedir, görev ve sorumlulukları, çalışma koşulları gibi pek çok bilgi şimdi İşin Olsun’da!
Aşçıbaşı görev tanımında, mesleki hiyerarşide mutfakta en yüksek mertebeye sahip kişiler yer alır. Çeşitli sektörlerde birçok alanda çalışabilen aşçıbaşı, birden fazla görev ve sorumluluğa sahip olabilir. Sen de aşçıbaşı olarak çalışmak istiyor, yeteneklerinin bu mesleğe uygun olduğunu düşünüyorsan ve meslek hakkında daha fazla bilgi edinmeyi hedefliyorsan İşin Olsun’un hazırlamış olduğu bu içerik tam da sana göre!
Aşçıbaşı nedir?
Aşçıbaşı nedir dendiğinde, belirli teknikleri kullanarak besinler, yiyecek ve içecekler hazırlayan kişilere verilen bir unvandır. Pek çok sektörde mutfak bölümünde çalışan aşçıbaşı, aynı zamanda mutfakta çalışan diğer aşçılardan da sorumlu olan kişidir. “Aşçıbaşı ne demek?” sorusuna cevap olarak insanların temel yaşam kaynaklarından biri olan besinleri, daha lezzetli ve daha güzel bir şekilde hazırlama konusunda profesyonel eğitim almış kişiler verilebilir. Türk mutfağında yer alan yemek ve içeceklere ek olarak aşçıbaşı, dünya mutfağında yer alan hemen her türlü yemeği yapabilir. Buna ek olarak aşçıbaşı, yemeklerin sunum detayı ile de ilgilenen kişidir. Hemen hemen her sektörde yemeklerin ve içeceklerin öncelikli olarak göze hitap etmesi oldukça önemlidir. Bu sebeple aşçıbaşı bu konu ile alakalı yakından ilgilenir.
Aşçıbaşı görev ve sorumlulukları nelerdir?
Aşçıbaşı kime denir sorusu merak edilerek araştırılır. Bu mesleği icra eden veya ilgi duyan herkes için konum ve yetenekler oldukça önemlidir. Aşçıbaşı, bu alanda mesleki konum olarak en yüksek rütbededir. Çalıştığı mutfaka hemen her adımdan sorumlu olan aşçıbaşı görevleri arasında çalıştığı sektöre ve alana göre pek çok sorumluluk yer alır. İlgili meslek dalında görev yapan kişilerin yerine getireceği başlıca görevler şu şekilde sıralanıyor:
- Mutfakta bulunan gıda ve ekipman eksikliklerini belirlemek,
- Gerekli olan ekipman ve gıdaların teminini sağlamak,
- Mutfakta İş sağlığı ve iş güvenliği yönergelerine uymak ve ekibin uymalarını sağlamak,
- Mutfağın hijyen ve düzenini oluşturmak,
- Görev aldığı işveren firmanın sunduğu hizmete göre menüler hazırlamak,
- Müşteri talep ve kapasitesine göre yiyecek ve içeceklerin yeterli oranları hazırlanmasını sağlamak,
- Türk ve dünya mutfağında oluşan gelişmeleri takip etmek,
- Altında Çalışan ve sorumlu olduğu ekibin disiplinli ve düzenli çalışmasını sağlamak, bu doğrultuda yönlendirmeler yapmak,
- Olası arıza durumlarında mutfakta kullanılan elektrikli aletlerin ve ekipmanların bakım ve onarımı için yönetime bilgi vermek,
- Hazırlanan her bir yemeği müşteriye götürülmeden önce kontrol etmek, doğru ve uygun şekilde sunuma hazır olduğundan emin olmak,
- Hazırlanan sos ve benzeri yiyeceklerin tat ve tuz oranlarını kontrol etmek,
- Her bir yemek için ekibi doğru şekilde koordine ederek olası gecikmelerin önüne geçmek,
- Müşterilerin alepleri doğrultusunda yemekelrin içerisinden malzeme çıkarabilmek.
Yukarıda yer alan görev ve sorumluluklar, aşçıbaşı olarak görev yapan kişinin çalıştığı sektöre göre artabilir veya azalmalar görülebilir. Her bir iş veren, kendi çalışma prensibine ve talimatlara sahiptir. Bu sebeple aşçıbaşının yerine getireceği görev ve sorumluluklarda değişiklikler olabilir. Sen de aşçıbaşı olarak çalışmak için isinolsun.com’da yer alan ilanları inceleyebilirsin. “Aşçıbaşı nasıl olunur?” sorusunun yanıtına ulaştığından eminsen sana uygun İstanbul aşçıbaşı iş ilanlarını bulduğunu düşündüğünde başvuru yapabilir, kariyerine giden yolda ilk adımı atabilirsin.
Aşçıbaşı çalışma koşulları ve ortamı nasıldır?
Aşçıbaşı görev ve sorumlulukları arasında çalışma ortamı ve koşulları büyük öneme sahiptir. Bu unvanına sahip olan kişilerin özel sektör ve kamu kurumlarında çalışma imkanı bulunur. Fabrika, hastane, okul, otel ve restoranlar, aşçıbaşı unvanına sahip kişilerin görev yapabileceği başlıca çalışma alanlarıdır. Aşçıbaşı, mesleğin gereklilikleri ve işveren firmanın talepleri doğrultusunda çeşitli çalışma koşulu ve ortamına sahip olabilir. Genel anlamda mutfakta görev alan aşçıbaşı, yemek yapma, doğrama ve yönetim gibi pek çok farklı görevi yerine getirir. Bu noktada yoğun ve dinamik bir çalışma sistemi olan meslekte fiziksel dayanıklılık oldukça önemlidir. Yemek pişirilen her ortamda ısı ve buhardan kaynaklı hava sıcaklığı oluşur. Bu sıcaklık oranına ve yoğun çalışma temposuna ayak uydurabilecek kişiler, gerekli eğitimleri tamamladıktan sonra aşçıbaşı olarak ister özel sektörde isterse kamu kurumlarında çalışabilir.
Aşçıbaşı maaşları nasıldır?
Aşçıbaşı maaşları da merak edilen bir diğer konudur. Her meslekte olduğu gibi aşçıbaşı olarak çalışan kişilerin maaşları da sektöre ve yapılan işe göre değişebilir. Ayrıca özel sektör ve kamu kurumlarında çalışan aşçıbaşı maaşları da birbirinden farklıdır. Özel sektörde mesai saatleri, hazırlanan yemek sayısı, menü ve içecek sayısı gibi etkenler, maaş ve ücretlendirme oranlarının artmasına sebep olabilir. Buna ek olarak bazı restoran ve otellerde aşçıbaşı, bahşiş ve ekstra ödeme gibi ücretler alabilir. Bu sebeple aşçıbaşı maaşları hakkında net ve kesin rakamlar vermek doğru olmayabilir. Bu mesleğe başlamadan önce çalışacağın alanda iş hakkında bilgi aldıktan sonra maaş detaylarını da sorabilirsin. İşveren firmanın belirlediği maaş oranı ve senin talep etmek istediğin maaş oranlarını karşılaştırarak işi yapıp yapmayacağına karar verebilirsin. Senin için uygun olan ve ideal meslek tanımına uyan işi bulduğunda işbaşı yapabilirsin. Aşçıbaşı iş ilanları, işveren firmaların aradığı nitelik ve talepler gibi daha birçok detayı isinolsun.com’dan ulaşabilirsin. İdeal Ankara aşçıbaşı iş ilanlarını kolay bir şekilde bulma fırsatı yakalayabilirsin.