Kurye nedir? Ne iş yapar? Görevleri nedir?

Kurye nedir? Ne iş yapar? Görevleri nedir?

Bir mesleğe adım atmadan önce o meslek hakkında araştırma yapmak, yetkin bir aday olmanın en iyi yollarından biridir. Eğer sen de kurye olmak istiyor ve bu konu hakkında araştırma yapıyorsan, İşin Olsun’un “Kurye Nedir?” içeriğinde sorularına yanıt bulabilirsin.

İş arama süreci ve sonrasında bilgi sahibi olmak için araştırma yapmak, seni konuya daha hakim kılar. Kuryeliğin gerektirdiği nitelikler ve çalışma koşulları gibi konular hakkında aklındaki soruları cevaplandırmak için bu içeriği okuyabilir ve devamında iş ilanlarını inceleyebilirsin.

Kurye nedir?

Kurye, temelde iletilerin gerekli yerlere ulaştırılması hizmetini veren çalışandır. Bu iletiler posta, paket, mektup başta olmak üzere çeşitlenir. Bu mesleği yerine getirenler hızlı ulaşım hizmeti verdikleri için sıklıkla tercih edilir. 

Kurye görev tanımı

Kurye olmak istiyorsan öncelikle kurye görevlerinin neler olduğunu bilmelisin. Kurye, kullanıcıların postalarını doğru yerlere ulaştırır. Ulaştırma sırasında eğer görev tanımında varsa talep edilen araçları kullanman gerekir. Bu araçlar bisiklet, otomobil ve motosiklet olabilir; fakat zaman zaman yaya çalışman da istenebilir. Başlıca kurye görev ve sorumlulukları şöyle sıralanır:

  • Öncelikle insan ilişkileri ve iletişim dili kuvvetli olmak kurye görev tanımını en iyi şekilde yerine getirmen için önemlidir.
  • Postaları belirlenen süre içerisinde belirtilen yere iletmek,
  • Kullanıcıların istek ve şikayetlerini dikkatle dinlemek,
  • İletilere gerekli özeni göstermek ve iletileri hasarsız bir şekilde ulaştırmak,
  • Müşteri memnuniyetini önemsemek,
  • Zaman zaman operasyonel süreçlere yardım edebilmek,
  • Taşıt kullanmak gerekiyorsa gerekli eğitimleri almak.

Tüm bu maddeler, aynı zamanda kurye sorumluluklarıdır. Bu sorumlulukları yerine getirebileceğini düşünüyorsan kurye olarak çalışabilirsin.

Kurye olmak için gereken özellikler nelerdir?

Her meslekte olduğu gibi kuryelikte de bazı özel niteliklere ihtiyaç duyulur. “Kurye ne i̇ş yapar?” sorusunun cevabının ardından sahip olman gereken özellikleri merak edebilirsin. Aranan nitelikler, kurye çalışma şartlarına bağlı olarak çeşitlenir. Öncelikli olarak, kuryelikte aranan özellikler aşağıdaki şekildedir:

  • Kurye çalışma saatlerine adapte olmak ve postaların zamanında ulaştırılması için vardiyaları özenle takip etmek,
  • Yoğun çalışma temposu gereken günlerde gereken iş gücünü sağlayabilmek,
  • Bağlı olunan kurum, araç kullanılmasını talep ediyorsa o araca uygun ehliyeti edinmek,
  • Ticari araç kullanımına hakim olmak,
  • Müşteri memnuniyeti açısından anlayışlı ve sabırlı davranmak,
  • Operasyonel süreçlerde tanımlanan görevleri eksiksiz bir şekilde yerine getirmek,
  • İş yerinin mevcut işleyişine uygun hareket etmek ve yönlendirmelerin dışına çıkmamak.

Kurye çalışma şartları nelerdir?

Kurye olmadan önce çalışma şartlarına hakim olman, çalışma sürecin için oldukça faydalı olur. Eğer çalışma şartlarını önceden bilirsen işe daha hızlı adapte olabilirsin. Bu şartlar arasında en çok merak edilen maaş aralığıdır. Kurye maaşlarının hesaplanmasında birçok değişken bulunur. Bu değişkenlere örnek olarak; işin gerektirdiği performans, kullanılan araç, uzaklık ve çalışılan saat aralığı verilir. “Kurye ne kadar maaş alıyor?” sorusunun cevabı sipariş sayısına bağlı değişiklik gösterebilir. Zaman zaman ücretler saat üzerinden hesaplanırken zaman zaman da kurye performansına bağlı ek ödemeler yapılır. Kimi şirketler kurye hakları kapsamında sigorta ve yemek ücreti gibi ödemeler yapar. “Kurye maaşları ne kadar?” sorusu çalışma saatleri konusunu da gündeme getirir. Kuryeler esnek çalışma saatlerine sahip olur. Ancak ‘’Kurye kaç saat çalışır?’’ diye merak ediyorsan ortalama 12 ile 15 saat arasında olarak cevaplamak mümkün. Son olarak, “Kurye nerede çalışır?” sorusu da belirlenen dağıtım bölgelerinde çalışır şeklinde cevaplanabilir. Detaylara kurye iş ilanlarından ulaşabilirsin.

Kaynak :https://www.kariyer.net/pozisyonlar/kurye/nedir