Pek çok çalışan kıdem tazminatının ne olduğunu merak eder. Kıdem tazminatı fonu nedir, ne zaman ve neden alınır gibi merak edilen konuların cevabı İşin Olsun’da!
Kıdem tazminatı üst sınır ise kıdem tazminatının yıllık miktarının, Devlet Memurları Kanununa tabi en yüksek devlet memuruna bir hizmet yılı için ödenecek azami emeklilik ikramiyesini geçemeyeceği anlamına gelir. 2024 yılı için kıdem tazminatı üst sınırı ise 35.058,58 TL olarak belirlenmiştir.
Kıdem tazminatı üst sınırı, kıdem tazminatı hesaplanırken dikkate alınan giydirilmiş brüt ücretin bir alt sınırıdır. Eğer çalışan kişinin aldığı brüt ücret üst sınırın altındaysa, kıdem tazminatı da brüt ücret üzerinden hesaplanır. Eğer çalışanın brüt ücreti üst sınırın üzerindeyse, kıdem tazminatı üst sınır üzerinden hesaplanır. Ancak işveren, isteğe bağlı olarak üst sınırın üzerinde bir kıdem tazminatı ödeyebilir. Bu durumda, ödenen fazla tutar üzerinden gelir vergisi kesintisi yapılır.
Kıdem tazminatı hesaplamak için, çalışanın giydirilmiş brüt ücreti veya üst sınırı, çalıştığı tam yıl sayısı ve tam olmayan yıl için çalıştığı tam ay sayısı ile çarpılır. Sonra, tam olmayan ay için çalıştığı gün sayısı, 30’a bölünür ve brüt ücret veya üst sınır ile çarpılır. Bu iki sonuç toplanır ve damga vergisi düşülür. Bu konuda daha detaylı bilgiler için Kıdem tazminatı nedir? Nasıl hesaplanır? içeriğini inceleyebilirsin.
Kıdem tazminatı fonu nedir?
Kıdem tazminatı alacak ancak bu konuda herhangi bir fikri olmayanların en çok merak ettiği konulardan biri de kıdem tazminatı fonu nedir sorusunun cevabı oluyor. Kıdem tazminatı kanunu, işçinin çalıştığı her gün için kıdem tazminatı hakkı kazandığı ve bu hakkın bir fon hesabında biriktiği bir sistemdir. Bu sistemde, işveren işçinin brüt ücretinin belirli bir yüzdesini fona yatırır ve işçi işten ayrıldığında veya emekli olduğunda fonu kullanabilir. Kıdem tazminatı fonu, işçilerin kıdem tazminatı hakkını korumayı ve işverenlerin kıdem tazminatı yükünü azaltmayı amaçlamaktadır. Kıdem tazminatı fonu, 4857 sayılı İş Kanunu’nun Geçici 6. Maddesinde 2012 yılında belirtilmiştir ancak henüz yürürlüğe girmemiştir. Kıdem tazminatı, işçilerin çalıştıkları süre boyunca verdikleri emeğin karşılığını almaları için yasal olarak belirlenmiş bir haktır. Kıdem tazminatını alabilmek için işten ayrılan işçilerin bazı şartları yerine getirmesi gerekir. Bu şartlar, iş kanununda belirtilmiştir.Kıdem tazminatının miktarı ise, işçinin brüt maaşı ve çalışma süresine göre hesaplanır. Ancak, kıdem tazminatı tavanı adı verilen bir sınır vardır. Bu sınır, en yüksek devlet memuruna bir hizmet yılı için ödenen emeklilik ikramiyesini aşamayacak şekilde belirlenir. Kıdem tazminatında son duruma bakacak olursak; 2024 yılında, memur maaşlarına yapılan zamla birlikte, kıdem tazminatı tavanı da arttı.Aylara göre bakıldığında Ocak–haziran döneminde 19 bin 982 lira olan kıdem tazminatı tavanı, yüzde 17,55 oranında bir artış göstererek 23 bin 489 liraya yükselmiştir. . Bu rakam, 2024 yılının ikinci yarısı için de geçerli olacak.
Kıdem tazminatı fonu ne zaman başlar?
Kıdem tazminatı fonu ne demek diye bakacak olursak; Kıdem tazminatı fonu, işçilerin kıdem tazminatlarını bir fon aracılığıyla almasını sağlayan bir sistemdir. Bu sistemle, işverenler her ay işçilerin maaşlarından belirli bir miktarı fon hesabına yatıracak ve işçiler işten ayrıldıklarında fonundan kıdem tazminatı olarak ödeme alacaklardır.
Kıdem tazminatı fonu alacakların en çok merak ettiği diğer bir konu ise kıdem tazminatı fonu ne zaman başlıyor olmaktadır.Kıdem tazminatı fonunun ne zaman yürürlüğe gireceği henüz net olarak belli değildir. Ancak, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 2024 son çeyreğinde zorunlu ikinci basamak emeklilik sigortasının başlayacağını ve bu sisteme kıdem tazminatı fonunun da eklenmesine sıcak baktıklarını belirtmiştir. Ancak, bu konuda sosyal tarafların bir anlaşmaya varması gerekmektedir.
Kıdem tazminatı fonu kanunu ne demek?
Kıdem tazminatının bir de hukuki boyutuna bakacak olursak karşımıza kıdem tazminatı kanunu çıkmaktadır. Kıdem tazminatı kanunu, işçilerin işten ayrıldıklarında işverenlerinden alabilecekleri bir tazminat türünü düzenleyen kanundur. Kıdem tazminatı, işçinin işyerinde çalıştığı süre boyunca kazandığı kıdemin karşılığı olarak ödenen ücrete verilen isimdir. Kıdem tazminatına hak kazanabilmek için bir işçinin en az bir yıl süreyle aynı işverenin işyerinde çalışmış olması ve iş sözleşmesinin de belirli sebeplerle feshedilmiş olması gerekmektedir.Kıdem tazminatının miktarı ise işçinin son aldığı brüt ücret ve çalıştığı yıl sayısına göre hesaplanır. Kıdem tazminatı kanunu, 4857 sayılı İş Kanunu’nun 120-123. maddelerinde yer almaktadır.
Genel olarak kıdem tazminatı fonu nedir diye bakacak olursak; Kıdem tazminatı fonu, işçilerin işten ayrıldıklarında kıdem tazminatı alabilmeleri için işverenlerin her ay belirli bir oranda prim ödedikleri bir sistemdir. Bu sistemde, işçilerin kıdem tazminatı hakları devlet güvencesi altında korunur ve işçiler istedikleri zaman fona başvurarak kıdem tazminatlarını alabilirler. Kıdem tazminatı fonu, 4857 sayılı İş Kanunu’nun Geçici 6. Maddesi’nde 2012 yılında belirtilmiştir.
Kıdem tazminatı fonu nasıl hesaplanır?
Kıdem tazminatı fonunu hesaplama ise; işçinin işten ayrıldığında kıdem tazminatı fonundan alacağı tutarı belirlemek için yapılan bir hesaplama işlemidir. Kıdem tazminatı hesaplaması, işçinin işe giriş ve çıkış tarihleri, son aldığı brüt ücret ve fona devredilen kıdem tazminatı oranına göre yapılır. Dolayısıyla, kıdem tazminatından önce maaş hesaplama konusunda da netlik olması gerekir.
Kıdem tazminatı nasıl hesaplanır formülü şöyledir:
Kıdem Tazminatı=Brüt Ücret×Çalışılan Yıl Sayısı×Kıdem Tazminatı Oranı
- Brüt Ücret: İşçinin iş akdinin sona erdiği tarih itibariyle almakta olduğu giydirilmiş brüt ücrettir. Giydirilmiş brüt ücret, işçinin maaşının yanı sıra yol, yemek, prim gibi ek ödemeleri de içerir1.
- Çalışılan Yıl Sayısı: İşçinin işe giriş tarihinden işten ayrılış tarihine kadar geçen süredir. Bir yıldan artan süreler için de aynı oran üzerinden ödeme yapılır.
- Kıdem Tazminatı Oranı: Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından her yıl belirlenen ve işçinin kıdem tazminatı tavanını gösteren bir orandır. 2023 yılı için kıdem tazminatı oranı 19.982,83 TL olarak belirlenmiştir.
Kıdem tazminatı fonu ne zaman yasalaşacak?
Kıdem tazminatı fonu ne zaman yasalaşacak diye bakılırsa; Kıdem tazminatı, işçilerin işten ayrıldıklarında işverenlerinden alabilecekleri bir tazminat türüdür. Kıdem tazminatı kanunu, işçilerin kıdem tazminatı hakkını korumak ve işverenlerin yükünü azaltmak için 2012 yılında çıkarılmıştır. Kıdem tazminatı kanunu, işçilerin kıdem tazminatı alabilmeleri için işverenlerin her ay belirli bir oranda prim ödedikleri bir kıdem tazminatı fonu kurulmasını öngörmektedir.
Kıdem tazminatı fonları, 1 Ocak 2022 tarihinde hayata geçirilmesi planlanan bir sistemdir. Ancak kıdem tazminatı ile ilgili henüz kesin bir yasal düzenleme yapılmamıştır. Kıdem tazminatı ile ilgili iki formül üzerinde çalışıldığı belirtilmektedir.
- İlk formüle baktığımızda kişinin çalıştığı her yıla karşılık verilen 30 günlük ücret tutarındaki kıdem tazminatının 19 gününün mevcut sistemdeki gibi aynen devam etmesi ve ayrıca 11 gününün ise kıdem tazminatı fonuna devredilmesi öngörülmektedir.
- İkinci formülde ise, kıdem tazminatı fonuna devredilen 11 günlük ücretin işçi tarafından istenildiği zaman çekilebilmesi veya emeklilikte kullanılabilmesi düşünülmektedir.
Kıdem tazminatının yanında, işten ayrılmaya karar verdiysen istifa dilekçesi nasıl yazılır örneklere ihtiyacın varsa linke tıklayabilirsin. İşten ayrılırken bilmen gereken bir diğer konu olarak ihbar tazminatı nedir sorusunun cevabı için İşin Olsun’u ziyaret edebilirsin.