Kepçeci nedir? Ne iş yapar? Görevleri nedir?

Kepçeci nedir? Ne iş yapar? Görevleri nedir?

Çalışma hayatının avantajlı geçmesini istiyorsan mesleğin hakkında bilgi sahibi olman gerekir. Mesleğin hakkında bilgi sahibi olmak için de iş haklarını bilmelisin. Özellikle inşaat sektöründe tercih edilen kepçe sürücüsü nasıl olunur ile alakalı bilgi edinmek istiyorsan, İşin Olsun sitesinin hazırladığı bu içeriğe bakabilirsin!

İnşaat sektörünün olmazsa olmaz iş makineleri arasında yer alan kepçe, her türlü hafriyatın taşınması amacıyla kullanılır. Bu aleti kullanan kişiye kepçe operatörü ya da kepçeci denir. Kariyerine bu alanda yön vermek isteyen kişilerin merak ettiği sorular arasında yer alan kepçeci ne iş yapar, nasıl olunur, çalışma saatleri nedir ile alakalı soruları cevaplarını bu içerikte bulabilirsin.

Kepçeci nedir?

Kepçeci olmak isteyen pek çok kişi mesleğin görev tanımını ve nasıl kepçeci olunacağını merak eder. Kepçeci, kepçe adı verilen iş makinesini kullanan kişiye verilen addır. Yükleme ve kaldırma işlerinde kullanıldığı için daha çok inşaat sektöründe tercih edilen kepçe yol yapım çalışmalarında da kullanıldığı için kepçeci özel sektör dışında kamuda da çalışabilir.

Kepçeci nasıl olunur, belge gerekir mi diye düşünüyorsanız, kepçe operatörü olmak için G sınıfı, iş makinesi ehliyetiniz olması gerekir. Kepçe, otomobil ya da hafif ticari araçlardan farklı olarak daha fazla koordinasyon isteyen bir araç olduğu için B sınıfı ehliyetle kepçe kullanımı yapamazsın. G sınıfı ehliyet alabilmek için bazı şartları yerine getirmiş olman gerekir;

  • 18 yaşını doldurmuş olmak
  •  En az ilkokul mezunu olmak
  •  İş makinesi kullanımına uygun sağlık raporunun olması
  •  Adli sicil kaydı olmamak

Ağır taşıma ve kaldırma yapabildiği için iş makineleri arasında yer alan kepçeyi kullanmak istiyorsan birtakım şartları yerine getirmen gerekir. Kepçeci olmak için gerekenler G sınıfı ehliyetle sınırlı değildir.  Kepçe operatörü olmak için gerekenleri sıralayacak olursak;

  • El, ayak ve göz koordinasyonunun olması
  • G sınıfı ehliyet ve iş makinesini iyi derecede kullanabilmek
  • Mekaniğe meraklı olmak
  • Tedbirli, titiz ve sorumluluk sahibi olmak

gibi şartları sayabiliriz. Oldukça dikkat gerektiren bir meslek olan kepçe operatörlüğü alanında kariyer yapmak istiyorsan üstteki şartları yerine getirmen gerekir.

Kepçecinin görev ve sorumlulukları nelerdir?

Geniş bir kullanım alanı olan kepçenin sürücülüğünü yapan kepçe operatörlerinin yerine getirmesi gereken bazı görev ve sorumluluklar vardır. Kepçe operatörü olmak istiyorsan bu görev ve sorumlulukları titizlikle yerine getirmen, çalıştığın kurumda başarılı olabilmen için de önemlidir. Kepçecinin görev ve sorumluluklarından bahsedecek olursak;

  • Kepçenin çalışmasına sağlama ve kontrol etme
  • Kepçenin işyerinin belirlediği kurallara uygun olarak kullanımı
  • Taşınacak olan ürünlerin kepçeye düzgün ve güvenli bir şekilde yerleştirilmesinin yapılması
  •   Yüklenen malzemelerin düzenli bir şekilde indirilmesi
  •  Kepçeye yüklenen her türden malzemenin cinsi ve kaç adet olduğunun kaydedilmesi
  •   Kepçenin çalışma alanına götürülüp iş bitince geri getirilmesi
  •   Kepçenin bakım ve onarımını yapmak ya da bakım ve onarımının yapıldığını takip etmek olarak sıralayabiliriz.

Kepçenin çalışma alanına zamanında götürülmesi, işin zamanında başlaması için çok önemli olduğundan kepçecinin sorumlulukları arasında bunu da sayabiliriz. İnşaat şantiyeleri, yol yapım alanları, tarım alanları, madencilik sektörü kepçeci çalışma alanları arasında yer aldığı için çalışma alanını bilmek de kepçecinin görevleri arasında yer alır.  

Görev ve sorumlulukların çalışacağın iş yeri tarafından sana yazılı bir belge olarak verilirse yükümlülüklerini bilmen açısından sana fayda sağlar. Bu görev ve sorumlulukları yerine getirebileceğini düşünüyorsan işinolsun.com sitesinden kepçeci iş ilanlarına bakabilirsin. 

Kepçeci maaşları nasıldır?

Kepçe operatörü olmak isteyenlerin merak ettiği bir diğer konu da kepçecinin ne kadar maaş aldığıdır. Kepçecinin maaşı çalıştığı kuruma göre değişkenlik gösterdiği için standart bir fiyattan bahsedemeyiz. İnşaat sektöründen madencilik sektörüne kadar geniş bir alanda iş imkanı bulan kepçe operatörünün alacağı maaş çalıştığı kurumun kamu ya da özel sektörde olmasına göre değişir. Kamuda kepçe operatörlüğü yapmak istiyorsan alacağın maaşta kıdeminin de etkisi olur. Göreve yeni başladığında alacağın maaş ile görevde deneyim elde ettiğinde alacağın maaş aynı olmayabilir.

Kepçeci çalışma saatleri, vardiyası gibi faktörler de kepçe operatörü maaşlarının değişiminde etkili olabilir. Kepçe operatörü maaşlarının değişiminde kullanacağın kepçenin çeşidi de etkili olur. Döner kepçeli ekskavatör kullanırken alacağın maaşla çeneli kepçe kullanırken alacağın maaş aynı olmayabilir. Ankara kepçeci iş ilanları gibi çeşitli konumlardaki iş duyurularını gözden geçirebilir, mesleki potansiyelini artırabilirsin.

Kepçecinin çalışma şartları nelerdir?

İş ilanlarını incelerken dikkat etmen gereken en önemli husus yapacağın işin çalışma koşulları olmalıdır. Çalışma koşulları sana uygun olan bir iş daha iyi ve uzun süre boyunca çalışabilmene imkan sağlar.

Kepçeci çalışma koşulları çalışacağın firmaya göre değişkenlik gösterebilir. Kamuda kepçe operatörü olarak çalışırken çalışma saatleri ve izin günlerin ile özel sektörde kepçe operatörlüğü yaparken çalışma saatleri ve izin günlerin aynı olmayabilir.

Yine kullanacağın kepçenin çalışma alanı,  bakım ve onarımı farklılık göstereceği için kepçeci çalışma şartlarına kepçe çeşidi de etki eder. Sen de kariyerine bu alanda yön vermek istiyorsan işinolsun.com sitesinden verilen İstanbul kepçeci iş ilanları  gibi duyuruları inceleyebilirsin. İlanlardaki çalışma şartlarını inceleyip senin için en uygun çalışma şartlarını sunan firmaya iş başvurusunda bulunabilirsin.