İşin hakkında bilgi sahibi olmak çalışma hayatın boyunca işinle ilgili pek çok konuda başarılı olmana yardımcı olur. Yapacağın işle ilgili bilginin olması haklarını öğrenmen açsından önemlidir. Buna ek olarak çalışma koşulların hakkında fikir sahibi olabilmen için de işin hakkında bilginin olması gerekir. Meslek grupları arasında yer yer alan ambulans şoförünün görev ve sorumlulukları nelerdir merak ediyorsan İşin Olsun sitesinin hazırladığı bu içerik tam sana göre!
Klasik şoförlükten farklı olarak stres altında araç kullanma konusunda eğitimli olan ambulans şoförü, hasta sevkinde kullanılan araçların sürücülüğünü yapar. Bu işi yapmak isteyenlerin merak ettiği “Ambulans şoförü nasıl olunur” sorusunun iki cevabı vardır. Bu cevaplardan ilki; mesleği yapmak isteyen kişilerin ilgili üniversitelerin Acil Tıp Teknikerliği Bölümlerinde eğitim görmesidir. İkincisi ise B sınıfı ehliyeti olan kişilerin ambulans şoförü olabilmek için verilen eğitimlere katılmasıdır. Ambulans hekimi iş ilanlarından şoförlüğüne kadar tüm detayları İşin Olsun’da bulabilirsin.
Ambulans şoförü nedir?
Hastaların sağlık kurumuna taşınmasından görevli profesyonel sağlık personeline ambulans şoförü denir. Stres anında araç kullanma ve trafikle baş edebilme gibi konularda eğitim alan ambulans şoförleri, ileri sürüş teknikleri konusunda da bilgi sahibidir.
İnsan sağlığıyla alakalı bir meslek olduğu için stresle iç içe olan ambulans şoförü yaş sınırı olan bir mesleğe sahiptir. 18 yaşından büyük, 36 yaşından gün almamış kişiler ambulans şoförü olmak için başvuru yapabilirler. Her zaman ihtiyaç duyulan meslekler arasında yer alan ambulans şoförü olmak için gerekenler şu şekilde sıralanabilir:
- En az lise mezunu olman gerekir. Eğer Sağlık Meslek Lisesi çıkışlıysan ya da üniversitelerin Acil Tıp Teknikerliği Bölümünden mezunsan diğerlerine oranla daha avantajlı olursun.
- B sınıfı ehliyetinin olması gerekir.
- Sağlık personeli grubuna dâhil olduğu için gerekli durumlarda hastaya müdahale etmesi gereken ambulans şoförünün ilk yardım sertifikasına sahip olması şarttır.
- Sağlık Bakanlığı’nın zorunlu tuttuğu psikolojik analiz testlerinden başarılı olması gerekir. Ambulans şoförünün yaralı ve ölümlü kazalar, ağır travma durumlarında soğukkanlı olabilmesi gerektiği için bu testleri başarıyla geçebilmesi çok önemlidir.
- Dar yere park edebilme, trafikte hızlı manevra yapabilme, yol durumuna karşı hastayı düşürmeden trafikte ilerleme gibi konularda başarılı olabilmesi için ileri sürüş tekniklerini bilebilmesi şarttır.
Hem kamu hem de özel sektördeki sağlık kuruluşlarında çalışabilen ambulans şoförlerinin üstteki şartları yerine getirebilmesi çok önemlidir. Ambulans şoförü olarak çalışabilmek için gereken şartlardan birisi de MEB onaylı belge almaktır. Ambulans şoförü olmak için gerekli belgeler arasında yer alan ambulans şoförü belgesi Sağlık Bakanlığı ve MEB’in ortak eğitimlerini tamamlayan adaylara verilir.
Ambulans şoförünün sahip olması gereken özellikler nelerdir?
Bu meslekle ilgili en çok sorulan sorulardan biri “nasıl ambulans şoförü olunur?”dur. Ambulans şoförü olmak için yalnızca araç kullanmayı bilmek yeterli değildir. Sürücülük bu mesleğin temel gerekliliklerinden sadece bir tanesidir. Bu mesleği icra etmek için en az lise mezunu olmak gerekir. Bunun yanı sıra Acil Tıp Teknisyenliği gibi bölümlerden mezun olan kişiler de ambulans şoförlüğü yapabilir. Benzeri bir bölümden mezun olmak, iş bulma sürecinde avantaj sağlayabilir. Ambulans şoförlüğü konusunda teorik ve pratik eğitime dayalı çeşitli sertifika programları da bulunur. Ambulans şoförlüğü yapmak isteyen kişiler bu eğitimlere katılarak kendilerini geliştirebilirler. Bu mesleği icra etmek isteyen kişilerde eğitim şartı haricinde aranan başka yetkinlikler ve beceriler de bulunur. Ambulans şoförü nasıl olunur diye merak ediyorsan şu özelliklere sahip olmak sana avantaj sağlar:
- Stres yönetimini etkin şekilde gerçekleştirmek ve zor koşullar altında doğru kararlar verebilmek,
- Hem sağlık hizmeti alan hastanın hem de araç içinde bulunan diğer sağlık personelinin güvenli taşınması için görev boyunca yüksek dikkat ve konsantrasyon,
- Gelişmiş yön bulma becerisi,
- Acil durumlar karşısında soğukkanlı davranmak,
- Yüksek koordinasyon becerisine sahip olmak,
- Esnek çalışma saatlerine uyum göstermek.
Bu özellikler, ambulans şoförünün meslekte başarı kazanmana yardımcı olur. Bu alanda ayrıca zaman yönetimi becerisi de oldukça önemlidir.
Ambulans şoförü maaşları nasıldır?
Azami derecede dikkat isteyen bir meslek olan ambulans şoförlüğünün maaşları çalışacağın sağlık kurumuna göre değiştiği için standart değildir. MEB onaylı kurumlardan ambulans şoförü eğitimi aldıktan sonra kamu ya da özel sektördeki hastanelere başvurabilirsin.
Ambulans şoförü olarak alacağın maaşın değişiminde kıdem durumunun da etkisi olur. Eğer kamuda çalışmayı düşünüyorsan kıdeminin artıkça maaşının da artacağını bilmen gerekir. Bu yüzden 10 yıl tecrübeli biriyle yeni işe başladığında alacağın maaş aynı olmaz.
Ambulans şoförünün görev ve sorumlulukları nelerdir?
Ambulans şoförü olmak istiyorsan bazı görev ve sorumlulukları yerine getirmen gerekir. Sağlık alanında çalışacağın için üniversitelerin ilgili alanından mezun değilsen ambulans şoförü olmak için bazı sertifikalara sahip olman gerekir. Ehliyet, ilkyardım sertifikalarına ek olarak bazı psikoloji testlerinden geçtiğine dair belge de almalısın.
Bu mesleği yapmak istiyorsan ambulans şoförü sertifikası nasıl alınır sorusunu bilmen gerekir. Sağlık Bakanlığı ve MEB onaylı olması gereken bu sertifikalar ilgili belgeyi verme yetkisine sahip kurslardan temin edebilirsin.
Gerekli eğitim ve sertifikaları aldıktan sonra başvuru yapacağın sağlık kuruluşunun sana verdiği görev ve sorumlulukları doğru şekilde yerine getirmen gerekir. Sağlık personeli olduğu için ambulans şoförünün görev ve sorumlulukları hem kamu hem de özel sektörde benzerlik gösterir. Bu görev ve sorumlulukları sıralayacak olursak;
- Ambulansı her daim göreve hazır olarak bulundurmak
- Ambulanstaki diğer sağlık personeliyle beraber çağrı gelen yere gitmek
- İhbar gelen adrese en hızlı şekilde varabilmek için şehir planı ve yol durumu hakkında bilgi sahibi olmak
- Hem ambulans hem de ambulanstaki gerekli ekipmanların temizliğini yapmak
- Acil durumlarda işaret lambalarını ve sirenleri kullanabilmek
- Merkezde bulunması gereken ekipman kontrolünü yapıp, tükenen varsa rapor etmek
- Aracın rutin bakımının yapılmasını sağlamak
- Bir sonraki görev ve çağrı için hazır bulunmak
Bu görev ve sorumlulukları yerine getirebileceğini düşünüyorsan isinolsun.com sitesine ziyaret ederek ambulans şoförü iş ilanlarına başvurabilirsin.
Ambulans şoförü maaşları nasıldır?
Azami derecede dikkat isteyen bir meslek olan ambulans şoförlüğünün maaşları çalışacağın sağlık kurumuna göre değiştiği için standart değildir. MEB onaylı kurumlardan ambulans şoförü eğitimi aldıktan sonra kamu ya da özel sektördeki hastanelere başvurabilirsin.
Ambulans şoförü olarak alacağın maaşın değişiminde kıdem durumunun da etkisi olur. Eğer kamuda çalışmayı düşünüyorsan kıdeminin artıkça maaşının da artacağını bilmen gerekir. Bu yüzden 10 yıl tecrübeli biriyle yeni işe başladığında alacağın maaş aynı olmaz.
Ambulans şoförü çalışma şartları nelerdir?
İşinde başarılı olmak istiyorsan meslek seçimi yaparken çalışma şartlarının nasıl olduğu hakkında bilgi sahibi olmalısın. Sahip olduğun bilgileri göz önünde bulundurarak bir değerlendirme yapabilir ve o işin sana uygun olup olmadığını anlayabilirsin.
Ambulans şoförlüğü çalışma şartları bakımından oldukça stresli bir meslektir. Sahip olunması gereken kişilik özelliklerinin yanı sıra ambulans şoförlerinin çalışma saatleri de değişkenlik gösterir. Ambulans şoförü çalışma saatleri vardiyalı olsa da kaza gibi acil durumlar söz konusu olduğunda esneyebilir. Sen de bu şartları yerine getirebileceğini düşünüyorsan isinolsun.com’daki Ankara ambulans şoförü iş ilanları gibi çeşitli konumlardaki olanakları inceleyebilirsin.
Ambulans şoförü olmak için hangi belgelere sahip olmak gerekir?
Ambulans şoförlerinden bazı eğitim ve belgelere sahip olma koşulu aranır. Bu nedenle araç kullanabilen herkes ambulans şoförü olamaz. Ambulans şoförü olmak için gerekli belgelerin başında B sınıfı sürücü ehliyeti bulunur. Bu doğrultuda ambulans şoförlüğü yaş sınırı 18’dir. Ambulans şoförlüğü yapacak kişilerin sürücülük konusunda deneyim sahibi olması da gerekir. Ambulans şoförlerinin sağlık ekiplerine destek sağlaması gereken durumlar gelişebilir. Bu sebeple şoförlerin temel seviyede sağlık bilgisine sahip olması gerekir. Bu bilgiye sahip olmak için şoför adaylarının ilk yardım eğitimi alması talep edilir. Ambulans şoförlüğü yapmak isteyen kişiler yine bu alanda eğitim veren özel kurslara katılarak ileri sürüş teknikleri gibi konularda gerekli sertifikaları alabilirler.