Editör mülakat soruları nelerdir?

Editör mülakat soruları nelerdir?

Editör olmadan önce mesleğe dair detaylı bilgiye erişmek, son derece önemli. Editörlerin ne iş yaptığından mülakatlarda hangi soruların sorulduğuna kadar tüm bilgilere erişmek istiyorsan İşin Olsun’a göz atman yeterli!

Editörlük, özellikle dijital ve basılı alanda en çok ihtiyaç duyulan meslek gruplarından biridir. Kitap, gazete ya da dergi gibi yazılı basın gruplarındaki düzenlemelerle ilgilenen bu meslek grubunun, günümüze dijital ve SEO odaklı çalıştığı da görülebilir. Editörlük yapabilmek için mülakat sırasında işe alım uzmanlarının soracağı soruları önceden bilmek gerekir. Sen de bu mesleği icra etmek istiyorsan editör mülakat soruları hakkında mutlaka bilgi edinmelisin.

Sık sorulan editör mülakat soruları

Adayları tanımaya yönelik sorulan editör mülakat soruları, adayın alana dair ne derecede bilgi sahibi olduğunu ölçmeye yardımcı olur. Bu sorulara önden hazırlık yapmak, adayın başarılı bir mülakat geçirmesine yardımcı olur. Genel olarak sorulan editör mülakat soruları şu şekilde sıralanabilir:

Kendini tanıtır mısın?

Bu soru, işe alım uzmanları tarafından daha çok adayı tanımak ve iletişim becerilerini ölçmek için yöneltilir. Mülakat esnasında bu tip bir soru ile karşı karşıya kaldığında öncelikle; eğitim durumundan, daha önceki iş deneyimlerinden, aktif kariyer durumundan, hobilerinden bahsedebilirsin. İşe alım uzmanları için vermiş olduğun bu kişisel bilgiler, detaylı bir analiz için gerekli görülür. Bu soruya yanıt verirken sade, kısa ve öz yanıtlar vermeye özen göstermen işe alım takımı tarafından daha etkili bir aday olarak hatırlanmana yardımcı olur. Bu nedenle de cevabını bu kriterlere göre vermeye özen göstermen gerekir.

Daha önce bir yayıncılık ya da editörlük deneyimin oldu mu?

Editörlük işe alım mülakatlarında sorulan ana soruların başında bu soru yer alır. Editörlük, deneyime ve alan bilgisine önem verilen bir meslek grubudur. Bu nedenle de adayların daha önce yazarlık ya da editörlük noktasında bir deneyime sahip olup olmadığı önemli bir konudur. Bu soruyu cevaplarken kısa ve öz şekilde önceki deneyimlerden bahsedilebilir. Okuma, kavrama bilgisinden bahsederek de deneyimleri desteklemek ve soruya daha kapsamlı bir yanıt vermek mümkündür.

Seni neden işe alalım?

Adaylara yönetilen bu soru mesleği ne kadar istediğini göstermen ve planlarından bahsetmen için önemli bir fırsattır. İşverenler, kreatif ve tamamlayıcı bir adayı değerlendirmeye istekli olurlar. Bu noktada iş yeri ile birlikte hedeflediklerin, pozisyona ve sorumlu olduğun departmana neler katabileceğin, nasıl planlar kurduğun gibi bilgileri vererek işverenleri etkilemen mümkündür. Bu soruya vereceğin sade fakat beden dili ile de desteklenmiş bir cevapla tüm mülakat sürecini kendi lehine çevirmen mümkündür.

Redaksiyon, doğruluk kontrolü, kaynak kontrolü gibi süreçlere ne kadar hakimsin?

Mesleğin ana hattı redaksiyon üzerine kuruludur. Bu nedenle adaylarda olması beklenen temel özellik, redaksiyona ve doğruluk kontrollerine hakim olunmasıdır. Bu meslek grubunda özellikle dil bilgisi, söz dizimi, noktalama işaretleri alanlarındaki bilgiler son derece önemlidir. Mülakat esnasında bu süreçlere dair bilgilerinizi ve deneyimlerinizi aktarmak önemlidir. İşe alım uzmanları mülakat sırasında bir “case” atayarak da bu noktadaki bilginizi sınayabilir. Hızlı ve doğru bir şekilde bu süreci yönetmek, işe alım için bir hayli önemlidir. Mülakata gitmeden önce bu alanda örnek çalışmalar yapabilir ve mülakat esnasında bunları sunarak da avantaj elde edebilirsin.

Maaş beklentin nedir?

Editör mülakat soruları arasında maaş beklentin de yer alır. Adayı değerlendirirken önemli hususlardan birisi de maaş ve bilgi düzeyi arasındaki bağdır. Adaylar, farklı pek çok faktöre bağlı kalarak bir maaş aralığı belirtebilir. Maaş beklentini belirtmeden önce eğitim düzeyine, alan deneyimine, editörlükteki uzmanlık seviyene, başvuruda bulunduğun şirkete göre genel bir değerlendirme yapman ve maaş aralığını buna göre belirlemen gerekir.

Editörlük mülakat sorularına cevap verirken nelere dikkat edilmeli?

Editörlük mülakatı sorularına cevap verirken adayların dikkat etmesi gereken noktalar bulunur. Etkili bir görüşme deneyimi yaşayabilmek için öncelikle potansiyel sorulara çalışarak gelmek önemli bir artıdır. Bu sorulara yanıt verirken dikkat edilmesi gereken temel noktalar şu şekilde ele alınabilir:

  • Kendinden emin, akıcı bir konuşma ve doğru bir beden dili kullanmak işe alım uzmanının dikkate aldığı noktalar arasında en başta yer alır. Diksiyonun ve iletişim becerilerinin editör olmak için önemi bir hayli büyüktür.
  • Mülakat öncesinde portfolyo veya bir sunum hazırlamak; pozisyonun açıldığı site veya yayını incelemek mülakat sırasında yardımcı olur. Bu sunumu güler yüzlü bir şekilde ve doğru bir ses tonu ile sunmak mülakatta avantaj sağlamanı destekler.
  • Mülakat sırasında yazılı olduğu kadar sözlü ve bedensel iletişim becerilerine de dikkat edilir. Serinkanlı ve kendinden emin bir beden dili, işe alım takımı üzerinde etkili olacaktır. Jest ve mimikler, akıcı bir konuşma ve doğru beden dili ile kendini çok daha etkili yansıtma imkanına erişebilirsin.
  • Sorulara verilen yanıtları fazla uzun tutmaman, kapsamlı fakat kısa cevaplar vermen de işe alım uzmanlarını etkilemeni sağlar. 
  • Mülakata vaktinde gitmen de önemli bir adımdır. Mülakatlarda ideal olan görüşmeden 5-10 dakika önce kurumda olmaktır.

Kariyer.net‘te yer alan editör iş ilanlarına buradan bakabilirsin.