CNC operatörü nedir? Ne iş yapar? Görevleri nedir?

CNC operatörü nedir? Ne iş yapar? Görevleri nedir?

İcra ettiğin meslekte profesyonel bir kariyer hedefliyorsan, mesleğin görev tanımına dair bilgi sahibi olman önemli. CNC operatörü görev tanımı, sorumlulukları, çalışma şartları ve saatleri hakkında pek çok bilgi İşin Olsun’da!

CNC operatörü nedir sorusu bu mesleği icra etmek isteyen adaylar tarafından araştırılır. CNC operatörü; tezgah, torna, freze gibi farklı çalışma alanlarına sahiptir. CNC operatörleri, genellikle sac malzemeye şekil vermek üzerine çalışır. Bunun için ise CNC makinelerine hakim olmaları gerekir. CNC, bir grup işleme takımları için kullanılan ve bu aletlerin bilgisayar kontrollü talimatlarını veren sistemdir. Delme takımları, torna tezgahları ya da matkap gibi alet edevatla işleme takımları olarak adlandırılır. CNC operatörü görev tanımı ise bu bahsedilen aletlerin kullanımında destek sağlayan kişi şeklindedir. Bu mesleği icra edebilmek için teknik bilgiye sahip olmak ve bu alanda kullanılan makinelerin tüm özelliklerini bilmek gerekir.

CNC operatörü ne iş yapar? 

CNC operatörü için tek bir görev tanımı yapılamaz. Farklı alanlarda çalışan CNC operatörleri, pek çok göreve sahip olabilir. CNC operatör; işletmelerde malzemeleri taşlama, bükme, delme ve talaşları kaldırma gibi operasyonları yapmakla yükümlüdür. CNC operatörü görevleri bunlarla sınırlı değildir. Bu alanda çalışmak isteyen operatörlerin frezeleme denilen işlemi de yapabiliyor olmaları gerekir. Bu alanda kullanılan malzemeler, farklı deneyimleri ve uzmanlık alanlarını beraberinde getirir. 

CNC operatörü görev ve sorumlulukları şu şekilde sıralanır:

  • CNC makinelerinin gerekli teknik özelliklerini bilmelisin.
  • Kullandığın cihazın tuşlarına hakim olmalısın.
  • Sorumlu olduğun makinenin bakımını ve onarımını yapmalısın.
  • Hazırlanacak malzemenin hangi şekilde, hangi boyutta ve ne kadar zamanda elde edileceğini bilmelisin. 
  • Makineye iş komutu girebilmek için kullanılan programlama dilini bilmelisin. 
  • İş sağlığı ve güvenliği kurallarına uyarak çalışmalısın.

CNC operatörü olmak için hangi eğitimler alınmalıdır? 

CNC operatörü ne iş yapar sorusunun yanı sıra bu meslek için belirtilen eğitim kriteri de merak konusu olur. Bir şirkette CNC operatörü pozisyonunda çalışmak istiyorsan, bazı özelliklere sahip olmalısın. Bu özellikler; en az ilkokul mezuniyeti, çalışmanı engelleyecek herhangi bir sağlık sorununa sahip olmamak, erkekler için askerliğini tamamlamış olmak şeklinde sıralanabilir. Eğer bu iş kolunda çalışmak istiyorsan, gitmen gereken kurslar ve alman gereken belgeler vardır. Bunlardan biri, meslek liselerinden alınan eğitimle elde edeceğin diplomadır. Diğer yandan, ücretsiz olarak alabileceğin İSMEK eğitimlerini de araştırabilirsin. Bu eğitimi aldıktan sonra elde edeceğin sertifika ile bu mesleği icra edebilirsin. Ayrıca özel olarak da alınabilen kurslar bulunur. Buradan da elde edeceğin sertifika ile CNC operatörü olarak işe başlayabilirsin. CNC operatörü maaşları ne kadar sorusuna verilecek cevaplarda aldığın eğitimler ve sertifikalar da etkili olur. Bu sertifika eğitimlerinin içeriği ise genelde şu şekildedir:

  • İmalat bilgisi
  • Tezgah detayları
  • SolidCam
  • Farklı eksenlerde frezeleme

CNC operatörü çalışma ortamı ve koşulları nasıldır?

CNC operatörü çalışma şartları bağlı bulunulan kuruma göre değişiklik gösterir. Bu meslek grubunda çalışan kişiler, atölyelerde ya da bu makinelerin kullanıldığı çeşitli fabrikalarda çalışır. Diğer yandan, CNC operatörü nerede çalışır sorusuna ise bağlı bulunulan fabrika özelindeki atölyeler şeklinde cevap verilebilir. Bu mesleği icra etmek isteyen adayların merak ettiği bir diğer konu ise CNC operatörü kaç saat çalışır sorusudur. CNC operatörü çalışma saatleri firmaya göre değişiklik gösterebilir. Bu meslekte imalata bağlı olarak vardiya usulünde çalışma şekli de görülür.

CNC operatörü maaşları nasıldır? 

CNC operatörü ne kadar maaş alıyor sorusu da adaylar tarafından araştırılır. CNC operatörü maaşlarını etkileyen birçok husus bulunur. Belirlenen maaş miktarı, bağlı bulunduğun kurum ve deneyiminle de alakalı olabilir. Eğer tecrübeye sahip bir çalışansan yeni işe giren adaylara göre maaşın daha fazla olabilir. CNC operatörü olmayı düşünüyorsan. İşin Olsun’dan CNC operatörü iş ilanlarını inceleyebilirsin. Ayrıca ilanları incelerken CNC operatörü hakları ile ilgili detayları da öğrenebilirsin.