Bahçıvan nasıl olunur?

Bahçıvan nasıl olunur?

Bahçıvanlık mesleğini profesyonel olarak yapmadan önce gerekli olan önemli bilgileri öğrenmek gerekir. Sorumluluk alanlarından yaş sınırına bahçıvan nasıl olunur konusuna dair merak edilen pek çok sorunun cevabı İşin Olsun’da!

Bahçıvan; bahçe ve parklarda bulunan bitkilerin büyümesinden ve bakımından sorumlu olan kişilere verilen bir unvandır. Bahçıvan olarak çalışan kişiler, görev aldıkları bölgenin özelliğine bağlı olarak bazen süs bitkileri bazen ise meyve ve sebze yetiştiriciliği yapabilir. Bahçıvan nasıl olunur sorusu, birçok kişi tarafından merak edilir. Bu soruya birden fazla şekilde cevap verebilmek mümkündür. İşveren firmanın prensipleri dahilinde ilgili pozisyonda yer alan kişiler, çeşitli görevleri yerine getirir. Bağ, bahçe, fidanlık ve seralarda çeşitli bitkilerin yetiştiriciliğini yapan bahçıvanlar, toprağı ekime hazır hale getirmek ve ekilecek bitkilerin tohumlarını temin etmek gibi görevler üstlenir. Sebze, fide, çiçek, ağaç, çim dikme bu bitkilerin bakımını yapma görevleri de bahçıvanlar tarafından yapılır. 

Bahçıvan ne iş yapar?

Bahçıvan nasıl olunur sorusuna yanıt vermeden önce bahçıvanlık mesleği üzerine daha fazla bilgi vermemiz gerekir. Bahçıvanların yerine getireceği başlıca görevler şu şekilde listelenebilir: 

  • Bağ, bahçe, sera, fidanlık ve parklarda yetiştirilmesi hedeflenen bitkilerin tohumlarını temin etmek,
  • Toprağın ekim ve dikime hazır hale getirmesi konusunda çalışmalar yürütmek,
  • Bitkilerin yetiştirilme ortamı ve mevsimine uygun şekilde ekilmesini sağlamak,
  • Çimleri biçmek, silindirlemek ve gerekli ilaçlamaları yapmak,
  • Ağaçları budamak,
  • Fide ve fidanları doğru şekilde yetiştirmek,
  • Bitkilerin ihtiyaç duyduğu aşılamaları ve ilaçlamaları yapmak,
  • Uygun mevsimlerde uygun çiçekleri dikmek ve bakımlarını yapmak.

Tüm bunlara ek olarak işveren firmanın talepleri ve çalışma prensipleri dahilinde yerine getirilen görev ve sorumluluklarda değişim olabilir. 

Bahçıvan nasıl olunur, belge gerekli mi?

Bahçıvan olmak için gerekenler konusuna kısaca şu şekilde cevap verilebilir. Bahçıvanlık mesleğini yapmak isteyen bireylerin, ilgili pozisyonda çalışmak için gerekli olan mesleki yeterliliğe sahip olması gereklidir. İlgili pozisyonda herhangi bir lisans veya ön lisans derecesi aranmasa da en az lise mezunu olma şartı vardır. Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı eğitim kurumlarından alınmış sertifika belgesi de ilgili pozisyonda çalışmak isteyen bireylerden talep edilir. Bu belgeye sahip olan kişiler, pek çok kurumda çalışma imkanına sahiptir. Firmaların aradığı niteliklere ve kriterlere bağlı olarak aranan belge içeriklerinde de değişiklikler olabilir. isinolsun.com’a göz atarak konuyla alakalı daha net bilgiler edinebilirsin.  

Bahçıvan belgesi/sertifikası nasıl alınır?

Kariyerine bahçıvan olarak devam etmek istiyorsan ve en az lise mezunuysan ilgili pozisyon için gerekli olan sertifikayı alman gerekir. Bahçıvan belgesi nasıl alınır sorusuna ise şu şekilde cevap verilebilir. Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı kurumlar ve özel sektörde yer alan kuruluşlar tarafından düzenlenen eğitim programlarına katılarak bahçıvanlık sertifikası sahibi olabilir. Düzenlenen programlarda vejetatif üretim, toprak bakımı, dikim, budama ve bağlama, bitki tanıma, besleme ve sulama, tohumdan üretim, saksı toprakları ve saksıda bitki yetiştirme, aşılama, ilaçlama gibi konular hakkında bilgi ve eğitim sahibi olabilirsin. Bu eğitimler sayesinde profesyonel olarak bahçıvanlık mesleğini yerine getirebilirsin. 

Bahçıvan olmak için yaş sınırı nedir?

Bahçıvanlık mesleğini yerine getirmek için eleman arayan firmaların yaş sınırı değişkenlik gösterir. Ancak genel olarak bahçıvan olmak için belirlenen yaş sınırı 18 ila 45 yaş aralığındadır. Firmaların çalışma koşullarına bağlı olarak bu yaş sınırı 18- 40 yaş aralığına da indiği görülebilir. İsin Olsun’da yayınlanan ilanlara göz atarak firmaların belirlediği yaş sınırı aralığını görebilirsin.

Bahçıvanların çalışma ortamı ve koşulları nasıldır?

Bahçıvanlar; otel, hastane, park, bahçe, sera, bağ, olmak üzere birden fazla sektörde yer alan firmalarda çalışabilir. Genel olarak bahçıvanların çalışma ortamı ve koşulları ise açık hava veya seralarda kapalı ortamlarda gerçekleşir. Bu koşullar ve kriterler, işveren firmanın çalışma prensipleri dahilinde şekillenir. Senin için ideal olan bahçıvanlık iş ortamını ilgili alanda yayınlanmış iş ilanları ile bulabilirsin. Bahçıvan iş ilanları, bahçıvanlık nasıl yapılır ve bahçıvan olmak için gerekli olan belgeler nelerdir gibi soruların cevaplarını isinolsun.com’da bulabilirsin. Firmaların yayınlamış olduğu ilanlar arasından senin için en ideal olan işe başvurunu yapabilirsin.

En güncel bahçıvan iş ilanları için isinolsun.com‘a tıklayabilirsin.