Aşçı nasıl olunur?

Aşçı nasıl olunur?

Bir meslekte kariyer hedefliyorsan ilgilendiğin sektöre hakim olman beklenir. Aşçı olmak için gereken özelliklerden, profesyonel olarak nasıl aşçılık yapılacağına kadar merak edilen birçok sorunun cevabı bu yazımızda!

Aşçı nasıl olunur?” sorusu, bu meslekte kariyer edinmek isteyen adaylar tarafından araştırılır. Aşçı olabilmek için aşçılık sertifikasına sahip olmak gerekir. Bunun yanında yemek pişirme konusunda yetenekli olmak da aşçı adaylarında aranan özelliklerden biridir. Aşçı olmak için gerekenler arasında mutfak araç gereçlerini profesyonel kullanabilmek de yer alır. Aşçılık mesleğinde farklı mutfakların yemek kültürünü bilmek ve özverili çalışmak gerekir. Aşçı olmanın şartları içerisinde de yer alan bu kriterleri sağlamak önemlidir.

Aşçı olmak için yaş sınırı nedir?

Aşçı olmak için yaş sınırı genellikle firmalara göre değişir. Bazı firmalar 18-35 yaş arasında sınır koyarken, bazıları bu aralığı esnek tutar. Bu bilgi, aşçılık mülakatları öncesinde, genellikle iş ilanlarında belirtilir. Aşçılık mesleği için stajlı eğitimlerde yaş sınırı 30’dur. Fakat normal aşçılık eğitiminde böyle bir sınır yoktur. Komi olarak çalıştıktan sonra işin mutfağında deneyim kazanan adaylar da direkt mesleğe başlayabilirler. Aşçı eğitimi aldıktan sonra niteliklerine uygun pozisyonlara başvurabilirsin.

Aşçı olma şartları nelerdir?

“Nasıl aşçı olunur?” sorusu adaylar tarafından merak edilir. Aşçılık mesleğinde istikrarlı ve profesyonel bir çalışma hayatına sahip olmak için farklı kültürlerin mutfağını bilmek gerekir. Aşçı olmak için gereken özellikler arasında hızlı ve sistemli çalışma temposuna ayak uydurabilmek bulunur. Kurumsal bir şirkette ya da özel bir firmada aşçı olmak için firmanın iş tanımına uygun özelliklere sahip olmak şarttır. Aşçı olma şartları içerisinde şu maddeler yer alır:

  • Dünya ve Türk mutfağı hakkında bilgi sahibi olmak,
  • Ekip ile koordinasyon içinde çalışmak,
  • Şef aşçının istek ve emirlerine uymak,
  • Standart menü hazırlamak,
  • Yeniliklere açık olmak,
  • Mutfak araç ve gereçlerinin ne işe yaradığını bilmek,
  • Üniversitelerin gastronomi, mutfak sanatları ve aşçılık bölümünü bitirmek,
  • Yiyecek ve içecekler hakkında bilgi sahibi olmak,
  • Sorumluluk alarak disiplinli bir çalışma yürütmek.

Aşçı belgesi/sertifikası nasıl alınır?

“Aşçı nasıl bir meslek?” sorusuna çeşitli yöntemler kullanarak yiyecek ve içecekleri sunuma hazır hale getiren aktif çalışma gerektiren bir meslek cevabı verilebilir. “Aşçı olmak için ne yapılmalı?” diye merak ediyorsan aşçılık sertifikası programına başvurarak ilk adımı atabilirsin. Aşçı olarak çalışmak için alacağın MEB onaylı aşçılık eğitimi belgesi, iş başvurusu yaptığında öne çıkmanı sağlar. Aşçı alım şartları içerisinde aşçılık belgesinin önemle altı çizilir. Aşçılık belgesi veren kurslarda eğitimini tamamladıktan sonra sertifika sahibi olabilirsin. “Aşçı sertifikası/belgesi nasıl alınır?” sorusu, bu mesleği profesyonel olarak yapmak isteyen adaylar tarafından merak edilir. Aşçılık mesleğini profesyonel olarak icra etmek istiyorsan, aşçılık kursuna katılabilirsin. Kurs süresi, eğitimi veren kuruma göre farklılık gösterebilir. Kurs bitiminde sınavdan geçerli puanı aldığın takdirde MEB onaylı aşçılık sertifikası alabilirsin. Üniversitelerin 2 yıllık aşçılık ya da 4 yıllık gastronomi ve mutfak sanatları bölümünden aldığın diploma ile de bu mesleği icra edebilirsin. Firmalar, aşçı alımı yaparken adayların aşçılık sertifikası olmasını göz önünde bulundurur. Eğitim almadan profesyonel bir aşçının yanında deneyim kazanan adaylar da aşçılık yapabilir. Deneyimli olmak ve meslekte edindiğin tecrübeyi mutfakta sergileyebilmek, “İyi bir aşçı nasıl olunur?” sorusuna cevap olarak verilebilir. Tecrübeli bir aşçıbaşının yanında yetiştikten sonra aşçı yardımcısı olarak işe başlayıp kariyerine yön verebilirsin.

Aşçı olmak için gereken özellikler nelerdir?

Her mesleğin kendine ait belli başlı özellikleri bulunur. Yaratıcı yemekler sunmak ve titiz bir çalışma yürütmek, aşçılık mesleğinde başarılı olmayı sağlar. Bu özellikler, aşçı olmak isteyenlere tavsiyeler arasında gösterilir. Ayrıca uluslararası mutfakların yemek kültürünü bilmek de adaylar için avantajdır. “Aşçı olmak için ne yapmalı?” sorusu adaylar tarafından merak edilir. Aşçılık mesleğinde başarılı olmak için bazı temel kriterlere sahip olmak gerekir. Aşçı ile ilgili bilgiler arasında yemek pişirme konusunda yetenekli olmak ve meslek konusunda eğitim görmek yer alır. Eğer bu özelliklere sahipsen sana en uygun aşçı iş ilanlarına başvuru yapabilirsin. “Profesyonel aşçı nasıl olunur?” sorusunun cevabı da adaylar tarafından merak edilir. Mesleğini icra etmeye başladıktan sonra kazandığın deneyim ile birlikte işinde profesyonelleşebilirsin.

Kaynak : 12