Anketör nasıl olunur?

Anketör nasıl olunur?

Anket çalışmaları, hem hedef kitleye doğrudan ulaşmayı sağlar hem de dinamik bir iş kolunu ortaya çıkarır. Sen de bu mesleği icra etmek istiyorsan anketör çalışma koşulları, eğitimi ve alım şartları hakkında tüm bilgileri İşin Olsun’da bulabilirsin!

Belirli alanlarda kayda değer verilerin toplanması için işletmeler tarafından bazı profesyonel yöntemler izlenir. Birçok veri toplama sistemlerinin yanında, anket yapmanın yeri ayrıdır. “Anketör nasıl bir meslek?” diye merak ediyorsan, firmaların hedef kitlelere yönelik araştırma ve veri toplama çalışmalarının yürütülmesini sağlayan iş kolu olarak cevaplanabilir. Anketörlük yapmak isteyen adaylar için çeşitli iş olanakları farklı sektörlere mensup işletmeler tarafından sunulur. Anketör olmak istiyorsan, seni bekleyen kariyer fırsatlarına İşin Olsun’dan ulaşabilirsin. Firma ve potansiyel müşteriler arasında köprü kuran anketörler, önemli görevler üstlenir. Bu açıdan bakıldığında sağlıklı bir iletişim kanalı oluşturmak, anketör nasıl olunur sorusunun cevaplarından birisidir.

Anketör olmak için gereken özellikler nelerdir?

Anketör ile ilgili bilgiler iş başvuruları öncesinde bilinmesi gereken önemli detaylar içerir. Anketör adaylarının sorumlulukları, sahip olması gereken özellikler ve iş tanımını içine alan bilgiler ideal çalışma olanaklarından yararlanmayı sağlar. Anketör olmak için gereken özellikler ise şu şekilde sıralanır:

  • Faaliyet alanı itibarıyla hazırlanan soruları sorarak veri toplayan anketörlerin, kaynağı güvenilir bilgileri aktarması gerekir.
  • Anketör olmak için gerekenler arasında düzgün bir diksiyon ve profesyonel hitap becerisi öne çıkar. Anket sırasında anketörlerin konuşma tarzının anlaşılır, saygılı ve ikna edici olması beklenir.
  • Bazı işletmeler, anketör adaylarından anketlerle veri toplanmasının yanı sıra toplanan verilerin raporlanmasını ve düzenlenmesini talep edebilir. Bu noktada MS Office programları gibi dokümantasyon araçlarının kullanılması, adaylarda aranan özellikler arasında bulunur.
  • Adaptasyon, anketörlerin iş dinamiğine hangi ölçüde uyum sağladığını gösterir. Anketör adaylarının yoğun iş temposuna ve gerektiğinde iş birliğine açık olması da “Anketör olmak için ne yapmalı?” sorusunun cevapları arasında yer alır. 

Anketör olmak için hangi belge ve sertifikalar gereklidir?

Siyaset başta olmak üzere sağlık ve sigortacılık alanında anket çalışmalarına yaygın biçimde rastlanır. Potansiyel müşterilerden oluşan hedef kitlelere çeşitli sorularla ulaşan anketörler, anket çalışmalarını bire bir gerçekleştiren kişilerdir. Anketör alımı yapan işletmeler, iş ilanı yayınlarken belirli ölçütler hazırlayarak anketör adaylarını değerlendirir. Anketörlükte eğitim şartı daha esnek tutulur ve iletişim becerileri ön plana çıkarılır. Öte yandan anketör eğitimi bazı üniversitelerin eğitim içeriklerinde yer alsa da temelde özel eğitim kurumlarında verilir. Anketörlük meslek eğitimi başlığı altında hazırlanan eğitimlerle mesleğe profesyonel bir başlangıç yapabilirsin. Özellikle kariyerine kurumsal alanda devam etmek isteyenler için anketörlük eğitimleri belirli seviyelere ayrılır. Kurumsal ve büyük ölçekli projelerde yer almayı planlıyorsan anketör sertifikası/belgesi nasıl alınır diye merak ediyor olabilirsin. Bu alanda yetkili eğitim kurumlarına başvurabilir ve profesyonel anketörlük eğitimlerini tamamlayabilirsin. Eğitimleri başarıyla tamamlaman ve anketör olma şartlarını yerine getirmen durumunda anketör olarak yeni iş fırsatlarını değerlendirebilirsin. 

Anketör olmak için yaş sınırı nedir?

Nasıl anketör olunur sorusunun yanı sıra akla ilk gelen yaş sınırı ve anketör olmanın şartlarıdır. Yaş sınırı, işe alımlar sırasında adayların ideal iş pozisyonlarıyla eşleşmesini sağlayan önemli kriterlerdendir. İşverenler tarafından hazırlanan anketör alım şartları içinde yaş sınırı yaygın olmamakla birlikte bazı ilanlarda işverenler tarafından belirtilebilir. Anketör iş ilanlarında yaş sınırı doğrudan çalışmanın türüne, görev kapsamına ve istenen aday özelliklerine bağlı olarak değişir. Yarı zamanlı anketörlük işlerinde çoğunlukla öğrenciler görev alırken, anketör olmak için yaş sınırı uzmanlığa istinaden değişebilir. Projeye göre değişen istihdam alanlarında genellikle 18 yaşından büyük adaylar değerlendirmeye alınır. Yaş sınırından bağımsız olarak anketör olmak isteyenlere tavsiyeler sıklıkla iletişim becerilerine, ikna kabiliyetine ve insan ilişkilerini sürdürmeye dayanır.

Kaynak: 1 2