Anketör mülakat soruları nelerdir?

Anketör mülakat soruları nelerdir?

Yeni bir işe başlarken mesleki bilgi ve beceriye sahip olmak önemli. Mülakat sürecinde ise çalışmak istediğin alanla ilgili hakimiyetini göstermen beklenir. Anketör mülakat soruları ve mesleğe dair merak ettiğin birçok bilgi İşin Olsun’da!

Anketör, açık veya kapalı mekanlarda; kurumlar, kişiler ve işletmeler ile iletişim halinde görev alır. Bu kişiler, belirli kurallar ve yöntemler çerçevesinde saha çalışmaları yapar. Anketörler, kişilere sorular sorarak bu soruların cevaplarını kaydeden çalışanlardır. Anketör olmak isteyen adaylar, iş görüşmelerine gittiklerinde bazı mülakat soruları ile karşı karşıya kalır. Her kurum için anketör mülakat soruları farklılık gösterebilir. Adayların mülakat aşamasına gelmeden önce bazı kalıplaşmış sorulara uygun cevaplar hazırlamaları avantaj sağlar. Anketör mülakat soruları ile adayların daha önceki iş deneyimlerinden yola çıkarak tecrübelerini aktarmaları beklenir. Anketör mülakat soruları ve cevapları, her aday için farklı bir süreçte ilerler. Adayların mülakat süreci; tecrübelerine, işten beklentilerine ve verdikleri cevaplara göre değişir. Öte yandan adayların, ilgili pozisyonun detaylarını öğrenerek mülakatlara katılmaları da faydalı olur. 

Sıklıkla sorulan anketör mülakat soruları nelerdir?

Anketör olmak isteyen adaylar, iş görüşmesine katıldıklarında bazı sorularla karşılaşır. Anketör iş görüşmesi soruları, her görüşmeci için farklı cevaplara sahiptir. İşverenlerin çok sık tercih ettiği bazı soru kalıpları bulunur. Bu sorular şöyle sıralanabilir;

  • İş tecrübelerinden bahseder misin?

Bu soru en yaygın mülakat sorularının başında yer alır. İşveren, bu soruyla anketör adaylarının özgeçmişini ve daha önceki iş deneyimlerini öğrenmek ister. Adaylar, bu soruya cevap verirken olabildiğince etkili bir ses tonu kullanmalıdır. Anketör sözlü mülakatta sorulan sorular, genellikle adayların gerekli bilgiye, beceriye ve deneyime sahip olup olmadıklarını anlamak için yöneltilir. Adayların mülakat aşamasında kendileri ile ilgili tüm bilgileri eksiksiz aktarmaları, işe alım sürecini olumlu etkiler.

  • Şirkete ne katabilirsin?

İşveren, bir anketör adayından çalışacağı şirketi daha ileri taşımasını ister. Bu nedenle ilgili soruya cevap vermek için adayların öncelikle şirketin misyonunu ve hizmetlerini öğrenmeleri gerekir. Mülakattan önce firmanın, faaliyetlerini ve işe alınacak adaydan beklentilerini dikkatli bir şekilde inceleyebilirsin. Bu sayede, ilgili pozisyon için istenen becerilere sahip olup olmadığını da anlaman mümkün olur. Anketör iş görüşmelerinde sorulan sorular, adayların sektöre olan tutkularını öğrenmek için en iyi yöntemlerdir. 

  • Seni neden işe almalıyız?

Bu soru anketör mülakatlarında sıklıkla yöneltilir. Anketör adayları bu soruyu yanıtlarken, sahip olduğu becerileri aktarmalı ve şirkete neler katabileceğini sunmalıdır. Adayların önceki işlerinde karşılaştıkları zorlukların üstesinden nasıl geldikleri de bu noktada öne çıkar. Mülakat aşamasında adayların, önceki tecrübelerinde kullandıkları çözüm yöntemlerini aktarmaları da avantaj sağlayabilir. 

Anketör mülakat sorularını cevaplarken nelere dikkat edilmeli?

Anketör olmak isteyen adayların, mülakat sorularını cevaplarken birkaç hususa dikkat etmeleri gerekir. Bu hususlar, adayların iş mülakatlarının daha verimli geçmesini sağlar. Mülakatlarda dikkat edilmesi gereken hususlar şu şekildedir;

  • Anketör iş mülakatında sorulan sorular her kurum için farklılık gösterir. Bazı mülakatlar telefon ile yapılırken bazıları ise yüz yüze gerçekleşir. Adayların mülakat süreçleri kendilerine özel ilerler. Her iki yöntemde de kendine güvenen bir profil oluşturman gerekir.  
  • Bir kurum, anketör adaylarına maaş beklentisini sorarken, diğer bir şirket ise kariyer hedeflerinden bahsetmesini ister. Mülakat soruları, anketör adayları için oldukça önemlidir. İş görüşmesine davet edilen adayın, sorulara verdiği cevaplar ile işverenler bazı alt başlıklara geçer ve mülakat süreci bu doğrultuda devam eder. Önceden deneyimi olan adaylar için geçmiş iş tecrübeleri sorulduktan sonra, adayın bir önceki işinden neden ayrıldığı da ayrı bir soru olarak yöneltilebilir. Hiç deneyimi olmayan adaylara ise bu işe olan heveslerini ölçmeye dair kimi mülakat soruları sorulur. 
  • Anketör mülakatında sorulan sorular ile iş başvurusu yapan adayların hem mesleki hem de kişisel anlamda tanınması sağlanır. Anketör iş görüşmesinde sorulacak sorular ile adayların bu işe kabul edilme uygunluğu daha rahat ölçülür.

Sen de mülakat süreci ile ilgili incelemelerini tamamladıktan sonra anketör iş ilanlarına başvurularını gerçekleştirebilirsin. 

Kaynak: 1