Bakıcı nedir? Ne iş yapar? Görevleri nedir?

Bakıcı nedir? Ne iş yapar? Görevleri nedir?

İcra ettiğin meslekte daha profesyonel olmak istiyorsan, mesleğin görev tanımına dair detaylı bilgi sahibi olman oldukça önemlidir. Bakıcı görev tanımı, sorumlulukları ve çalışma saatleri ile ilgili tüm detaylar İşin Olsun’da!

Bakıcı, tek başına temel ihtiyaçlarını ve bazı işlevleri yapamayan kişilere destek olan yardımcı olarak tanımlanabilir. Çeşitli bakıcılık türleri bulunur. Hayvan, bebek, hasta, engelli ya da yaşlı bakıcılığı gibi işe göre değişiklik gösterebilir. Buna bağlı olarak bakıcı görev tanımı da değişiklik gösterir. Bu meslekte ebeveynleri iyi tanımak, isteklerini ve taleplerini iyi kavramak ve onlara güven vermek önemlidir. 

Bakıcı olmak için gereken belge ve sertifikalar nelerdir?

Bakıcı ne iş yapar sorusuna verilecek cevap günlük faaliyetlerini ve temel ihtiyaçlarını yerine getiremeyen hayvanlara ve insanlara destek olan meslek grubu şeklindedir. Bu mesleğin en temelinde iyi bir iletişim yatar. Bakıcı; bebek, yaşlı ya da hastayla karşılaştığında onunla kuracağı iletişim kuvvetli olmalıdır. Aynı şekilde, bir kedi ya da köpeğe nasıl yaklaşacağını bilmesi de oldukça önemlidir. Bu bilgiler ışığında, bakıcıların alması gereken bazı sertifikalar bulunur. Bu sertifika eğitimleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Kriz yönetimi
  • Temizlik dersleri
  • Çocuk psikolojisi 
  • Yaşlı psikolojisi 
  • Birey gelişimi
  • İletişim teknikleri
  • Hastalıklar
  • İlk yardım

Bu sertifikalar dışında bir de üniversitelerin ön lisans bölümlerinden alacağın diploma ile bakıcılık mesleğini icra edebilirsin. Sağlık Bilimleri Meslek Yüksekokullarında, Engelli Bakımı ve Rehabilitasyon, Hasta Bakıcılığı ve Yaşlı Hizmetleri bölümlerinden mezun olan adaylar, 2 yıllık bir eğitim sonunda bakıcılık mesleğini icra edebilir. Aynı zamanda meslek liselerinde, Hasta ve Yaşlı Hizmetleri alanında eğitim görmüş adaylar da bu iş kolunda faaliyet gösterebilir. Bakıcılık türlerine göre sahip olunması gereken diploma ve sertifikalar da farklılık gösterir.

Bakıcı görev ve sorumlulukları nelerdir?

Bakıcı görev ve sorumlulukları, bu mesleği icra etmek isteyen adaylar için oldukça önemlidir. Bu görevler; temizlik, iletişim, düzen, karşı tarafa saygı, güven gibi değerler olarak nitelenebilir. Bu değerlerle birlikte işverenin taleplerine göre de görev tanımı değişiklik gösterebilir. Bakıcı görevleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Eğer bir çocuk bakıcısı isen çocuğun ev ödevlerine yardım etmelisin ve onları uykuya hazırlamalısın. Buna ek olarak, isteğe bağlı olarak uyurken masal okuyabilirsin. 
  • Baktığın kişinin yemeklerini hijyenik şartlarda hazırlamalısın. İşveren talebine bağlı olarak belki aperitif yiyecekler de hazırlayabilirsin. 
  • Eğer bir bebek bakıcısı isen mama hazırlama, besleme, bebek bezi değiştirme gibi görevleri yerine getirmelisin.
  • Çocuk, bebek ve hayvanlar için eğlence vakitleri olur. Bu zamanlarda onlarla oyun oynamalısın. 
  • Eğer huzurevlerinden birinde yaşlılarla zaman geçiren bir hasta bakıcıysan, onlara kitap okumak da görevlerin arasında sayılabilir.
  • Genel olarak bakıcılık mesleğini icra ederken kişilerin ya da hayvanların emniyetinden sorumlu olursun.
  • Görev aldığın yere göre ortamın düzeni ve temizliğiyle ilgilenmen de talep edilebilir. 
  • Bakıcılık mesleğini icra ederken önemli olan bir diğer konu ise baktığın kişinin kıyafetlerinin hazır, yıkanmış ve ütülü olmasıdır. Bu konuda da dikkatli olmalısın.

Bakıcılar, ek olarak işveren talebine göre ebeveyn yatağı hazırlamak ve aile için akşam yemeği pişirmek gibi genel işlere de destek olabilir. 

Bakıcı çalışma ortamı ve koşulları nelerdir?

Bakıcı olmak isteyen adayların merak ettiği bir diğer konu ise bakıcı çalışma şartları ve ortamıdır. Bakıcı nerede çalışır sorusuna verilecek cevap ise bakıcılık türlerine göre değişiklik gösterir. Çocuk bakıcılığı yapacaksan bu durumda ebeveynlerin evinde günlük, belli bir süre periyodunda ya da yatılı olarak bakıcılık yapabilirsin. Yatılı bakıcılar genel olarak haftada 1 gün izin kullanacak şekilde çalışır. Bu tamamen iki tarafın uygunluğuna ve bakıcının şartları kabul etmesine bağlıdır. Hayvan bakıcılarında ise durum farklıdır. Hayvan bakıcıları; hayvanat bahçesi, akvaryum ya da ev gibi yerlerde çalışabilir. Bakıcı maaşları ne kadar sorusuna verilen cevap ise çalışma saatlerine göre değişiklik gösterir. Bakıcı kaç saat çalışır sorusu da adaylar tarafından merak edilen bir diğer konudur. Çalışma saatleri, işverenle yapılan anlaşmaya ve bakıcılık türlerine göre farklılık gösterir. Kurumlarda çalışan hasta bakıcılar için çalışma saatleri sabitken bebek ve hayvan bakıcıları daha esnek saat dilimlerinde çalışabilir. Hasta, yaşlı ve engelli bakıcıları ise genellikle kurumlara bağlı olarak huzurevi, rehabilitasyon merkezleri gibi yerlerde çalışır.

Bakıcı maaşları nasıldır?

Bakıcı ne kadar maaş alıyor sorusu bu mesleği icra etmek isteyen adaylar tarafından araştırılır. Bakıcı çalışma saatlerine göre maaş miktarı da değişiklik gösterir. Bu meslekte günlük, aylık ve yatılı olarak değişebilen çalışma şekli bakıcı maaşları için belirleyicidir. Ayrıca işverene göre de bu durum değişiklik gösterebilir. Elbette her meslekte olduğu gibi bakıcılıkta da deneyim oldukça önemlidir. Eğer deneyimli biriysen, bu durum da maaş miktarını etkileyecek bir diğer faktör olarak söylenebilir. Bakıcı olmak istiyorsan, bakıcı iş ilanları araması yaparak farklı ilanları inceleyebilirsin. İlanları incelerken bakıcı hakları ile ilgili detayları da öğrenmen mümkün olur.