Kasiyer nedir? Ne iş yapar? Görevleri nedir?

Kasiyer nedir? Ne iş yapar? Görevleri nedir?

Bir mesleği profesyonel anlamda icra edebilmek için tecrübe ve yetkinlik gerekir. Kasiyer görev tanımı, çalışma saatleri ve şartları hakkında merak ettiğin tüm soruların cevabı İşin Olsun’da!

Kasiyer, işletmelerde müşterilerin aldığı ürünleri, hizmetleri yazar kasaya girip ödeme işleminin yapılmasını sağlayan kişidir. Mağaza, restoran, market gibi işletmelere gelen müşterilerin ödeme yapmalarına yardımcı olur ve gün sonunda da hasılatı işverene bildirir. Ayrıca kasanın güvenliği de kasiyer sorumlulukları arasında yer alır. Bunun yanı sıra diğer meslek gruplarında olduğu gibi kasiyerlerin de birtakım hakları vardır. Kasiyer hakları arasında iş kazalarına karşı korunmak, izinleri eksiksiz kullanmak ve çeşitli yan haklar bulunur. 

Kasiyer ne iş yapar?

Kasiyer ne iş yapar sorusuna, çeşitli işletme ve kuruluşların kasalarında durarak yapılan ödemelere yardımcı olur ve gün sonunda yetkili kişilere beyan eder şeklinde cevap verilebilir. Kasiyer görevleri arasında kasanın güvenliğini sağlamak da bulunur. Kasiyerlikle alakalı en çok merak edilen konulardan biri de kasiyer nerede çalışır sorusudur. Kasiyerler; market, alışveriş merkezi, restoran ve otel başta olmak üzere pek çok kurum ve kuruluşta çalışabilir. Bu anlamda kasiyerlerin çalışma alanları oldukça geniştir. 

Kasiyer görev ve sorumlulukları nelerdir?

Kasiyer görev tanımı içerisinde alınan hizmet veya ürün karşılığında nakit, kredi kartı gibi çeşitli yöntemlerle yapılan ödemenin güvenli bir şekilde tamamlanmasını sağlamak da vardır. Kasiyerlerin işletme içerisinde pek çok görevi bulunur. Bu bağlamda kasiyer görevleri ve sorumlulukları şu şekilde sıralanabilir:

  • Müşterilerin ödeme yapmasına yardımcı olur.
  • Müşterilerin soru, görüş ve önerileri ile ilgilenir.
  • Yapılan alışverişin fişini müşteriye teslim eder.
  • Satılan malın ücretini kaydeder.
  • Kasanın güvenliğini sağlar.
  • Gün sonunda tüm hesaplamaları yapıp hasılatı işverene bildirir.
  • Kasada eksik ya da fazla meblağ çıktığında yetkili kişilere bildirir.

Kasiyer çalışma saatleri nasıldır?

Kasiyer çalışma saatleri de bu mesleği icra etmek isteyen adaylar tarafından merak edilen bir konudur. Kasiyerlerin mesai saatleri, genelde çalıştıkları işletmelerin açılış ve kapanış saatlerine göre farklılık gösterir. Market, alışveriş merkezi ve restoran gibi işletmelerin çalışma saatleri daha az olurken, otel gibi devamlı açık olan kurumların daha fazla olabilir. Kasiyer kaç saat çalışır diye bakıldığında bu elemanların genellikle 9 ve 10 saatlik bir mesai yaptıkları görülür. Bu süre, mesaiye kalınan zamanlarla birlikte en fazla 15 saate kadar uzar. Kasiyer çalışma şartları, işletmeler arasında farklılık gösterebilir. Buna bağlı olarak çalışma saatleri de değişir. Kasiyerler, çalışma saatleri uzadığında vardiyalı sistemle çalışır. Bu anlamda işe başvuracak adayların hızlı ve dayanıklı olmaları oldukça önemlidir.

Kasiyer maaşları nasıldır?

Kasiyer ne kadar maaş alıyor sorusu da en çok merak edilen konular arasında yer alır. İşe başvuracak adayların merak ettiği bu soruya verilecek cevabı etkileyen birçok faktör vardır. Maaş miktarı; işletmenin büyüklüğü ve potansiyeli, beklentileri, hitap ettiği kesim gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterir. Bu anlamda kasiyer maaşları ne kadar sorusuna net bir cevap vermek mümkün değildir. Kasiyer maaşlarını belirleyen en önemli unsurlardan biri, işe başvuran adayın eğitim durumudur. Bu anlamda adayın en az lise mezunu olması, pos cihazı kullanmayı bilmesi ve bilgisayar programlarına hakim olması oldukça önemlidir. Ayrıca adayın hızlı ve atik olması da maaşı olumlu yönde etkileyen unsurlardandır. Adaylar, iş görüşmesi sırasında işverenin soracağı maaş beklentisi sorusuna ortalama bir cevap vererek bu konudaki kriterlerini belirtebilir. Bu mesleği icra etmek istiyorsan İşin Olsun’da yayınlanan iş ilanlarını inceleyebilirsin.