Servis elemanı nasıl olunur?

Servis elemanı nasıl olunur?

Yapmak istediğin mesleği layıkıyla gerçekleştirmek için o alanda bilgi birikimine sahip olman gerekir. Görev ve sorumluluklarından servis elemanı işe alım şartlarına dek aklına takılan birçok sorunun cevabı İşin Olsun’da! 

‘’Nasıl servis elemanı olunur?’’ diye merak ediyorsan, öncelikle bu alanda bilgi ve deneyim kazanarak işe koyulabilirsin. Bu pozisyonda çalışmak için gerekli eğitimi alarak sertifika edinebilirsin. Eğer bu meslekte çalışmak istiyorsan servis elemanı sertifikası edinmen, servis elemanı olmak isteyenlere tavsiyelerden biridir. Servis elemanı alımı yapan birçok kuruma iş başvurusunda bulunarak servis elemanı olarak çalışma fırsatı elde edebilirsin. Servis elemanı olma şartlarını ve mesleğin nasıl icra edileceği ile ilgili bilgi almak için yazımızı okuyabilirsiniz.

Servis elemanı olmak için hangi belge ve sertifikalar gereklidir?

‘’Servis elemanı nasıl olunur?’’ diye düşünüyorsan, bu alanda çalışmak için hangi sertifikaya sahip olman gerektiğini bilmende fayda var. Servis elemanı ile ilgili bilgiler edinerek bu mesleği icra edebilirsin. Servis elemanı olmak için ne yapmalı sorusuna verilecek ilk cevap, MEB’e bağlı servis elemanı kurslarına katılıp sertifika alınmasıdır. Ayrıca ‘’Servis elemanı sertifikası/belgesi nasıl alınır?’’ diye düşünüyorsan Türkiye İş Kurumu tarafından uygulanan meslek edinme kurslarına katılabilir ve bu alanda sertifikanı edinebilirsin. Bazı kurumlar, üniversitelerin Turizm İşletmeciliği ya da Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik bölümlerinden mezuniyet şartı talep ederler. Servis elemanı eğitimi veren liselerin de olduğunu bilmen fayda sağlar. Ayrıca bazı işletmeler, yetiştirmek için eğitim şartı aramadan eleman alımı da yapar. Bu alanda yeterli bilgi birikimin olduğunu düşünüyorsan, servis elemanı iş ilanlarını inceleyebilir ve sana uygun olanlara başvuruda bulunabilirsin. 

Servis elemanı ne iş yapar?

‘’Servis elemanı nasıl olunur?’’ sorusundan sonra mesleğin nasıl bir görev ve sorumlulukları olduğunu bilmekte fayda vardır. Bu kapsamda akla gelen diğer soru ise ‘’Servis elemanı nasıl bir meslek?’’ olur. Servis elemanı olarak çalışan kişilerin öncelikli görevi çeşitli kurum ve kuruluşlarda servis hizmetinde bulunmak olur. Servis elemanının görev ve sorumlulukları, bağlı bulunduğu kurum veya kuruluşa göre değişiklik gösterebilir. Kimi kurumlarda servis elemanlarının genel temizlik ve düzen gibi görevleri olurken kimi firmalar ise yemek servisi gibi sorumluluklar yükleyebilir. Servis elemanı olarak çalışan kişiler bu alanda edindikleri sertifikanın yanı sıra Turizm ve Otel İşletmeciliği gibi bölümlerden mezun olmuş olabilir. Özellikle bu alanda eğitim almış olan kişiler, turizm alanında hizmet veren kurumlarda servis elemanı olarak çalışmayı düşünebilir. Servis elemanı, otel, kafe, restoran gibi işletmelerde hijyen standartları dahilinde yiyecek ve içecek sunumu yapar. Bu alanda çalışmak için gerekli sertifika ya da mezuniyet belgesine sahipsen ihtiyacın olan teorik bilgileri öğrenebilirsin. İşe başladığında da ihtiyacın olan deneyimi kazanıp yükselme şansı elde edebilirsin. 

Servis elemanı olmak için gerekenler nelerdir?

Servis elemanı olmak için belirli özelliklere sahip olman gerekir. Bu özellikler aşağıdaki şekilde sıralanabilir;

  • Servis elemanı olmak için gerekenler arasında ilk olarak bu alanda edineceğin bilgi birikimine sahip olmak yer alır.
  • Bazı kurumlar, servis elemanı alım şartlarına üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olma şartı ekleyebilir.
  • Servis elemanı olmak için gereken özelliklerden bir diğeri de sertifikaya sahip olmak. Servis elemanı eğitimini aldığını gösteren sertifikaya sahip olduğunda sektörde bulunan pek çok işletmede iş bulma ihtimalin artar. 
  • Ayrıca kimi kurumlar bünyesinde çalışacak kişilere servis elemanı olmak için yaş sınırı koyabilir. Bu gibi durumlarda iş ilanındaki detayları incelemende ve bu yaş aralığında olup olmadığını kontrol etmende fayda vardır.

Eğer tüm bu şartlara sahip olduğunu düşünüyorsan servis elemanı iş ilanlarına ulaşabilir ve iş başvurusunda bulunabilirsin.