Mutfak elemanı nasıl bir meslek? Mutfak elemanı olmadan önce mesleğe dair bilmen gereken detaylar nelerdir? Bu alanda kariyer yapmak istiyorsan, aklındaki soruların yanıtlarını İşin Olsun’da bulabilirsin!
Otellerin, restoranların, kafelerin ve daha birçok işletmenin yemek hazırlama ve sunma bölümünde görev almakta olan kişiler, genel olarak mutfak elemanı olarak adlandırılır. Bu alanda faaliyet göstermek isteyenlerin en çok merak ettiği konuların başında “mutfak elemanı nasıl olunur?” sorusu gelir. Mutfak elemanları; aşçı, aşçı yardımcısı, komi ve temizlik personelinden oluşur ve işletmelerin mutfak bölümünde görev alan herkes bu şekilde isimlendirilir. Mutfak elemanlarının pozisyonlarına göre birçok farklı görevleri bulunur. Mutfak elemanı olmak isteyen kişilerin, birtakım özelliklere sahip olmaları gerekir. Mutfak elemanı ile ilgili bilgiler yapılan görevin niteliğine bağlı olarak farklı iş tanımlarını da beraberinde getirir.
Mutfak elemanlarının sahip olmaları gereken özellikler nelerdir?
“Nasıl mutfak elemanı olunur?” sorusuna yanıt ararken işletmelerin, bu pozisyonda görev almak isteyen adaylardan talep ettiği kriterleri incelemekte fayda vardır. Pozisyona göre farklılık gösterse de çoğunlukla işletmelerin mutfak elemanlarında aradıkları nitelikler birbirine benzer durumdadır. İşletmelerin bu departmanda görev alacak adaylarda aradığı özellikler ise genel olarak şunlardır:
- Mutfak elemanı olmak için gerekenlerin başında, ilgili pozisyonda görev alırken çok özenli davranmak gelir. Bundan dolayı görevlerini mutfak ortamında yerine getiren kişilerin ilgili araç ve gereçleri kullanırken odaklarını sadece işlerine yöneltmeleri istenir.
- Yiyecek ve içecek sektöründe çalışan herkes gibi mutfak elemanlarının da kişisel hijyenlerine büyük önem vermesi ve titiz olması gerekir.
- Mutfak elemanı olarak çalışmak isteyen adaylar, aşçı veya aşçı yardımcısı pozisyonlarına başvuruda bulunmak istiyorlarsa yeterli miktarda ve çeşitlilikte yemek tarifi bilmeleri gerekir. Bundan dolayı yemek yapma görevine sahip bir pozisyonda çalışarak mutfak elemanı olmak isteyenlere tavsiyeler arasında sıklıkla yemek kitapları okumaları ve değişik tarifler denemeleri yer alır.
- Mutfak elemanı olmak isteyen kişilerin, öğrenmeye açık olmaları ve pratik zekaya sahip olmaları gerekir.
- Mutfak elemanları, ortak bir alanda çalıştıklarından dolayı ekip çalışmasına yatkın olmalıdır.
- Mutfak elemanı olmak için gereken özellikler arasında düzenli çalışmak ilk sıralarda gelir.
- Bu birimde görev alan kişilerin yoğun tempoya adapte olabilmeleri oldukça önemlidir.
- Mutfak elemanı olmak için yaş sınırı, pozisyonlara göre değişkenlik göstermekte olup minimum 18 yaş olarak belirlenir.
Mutfak elemanı olmak isteyen kişiler hangi eğitimleri almalıdır?
“Mutfak elemanı sertifikası/belgesi nasıl alınır?” sorusu bu görevi icra etmek isteyenler tarafından merak konusu olur. Günümüzde yiyecek içecek sektöründe rekabet arttığından dolayı, mutfak elemanı alımı yapmak isteyen işletmeler tarafından diplomaya ve alınan eğitimlere büyük önem verilir. Mutfak elemanı alımı yapan işletmelerin önceliği ilgili alanda eğitim alan kişilere yönelik olur. Üniversitelerin gastronomi ve mutfak sanatları bölümünü tamamlayan bireyler, bu alanda görev yapabilir. Mutfak elemanı olmak için bu bölümde eğitim gören adaylar, Türk ve dünya mutfak kültürlerini en ince ayrıntısına kadar tanır. Aynı zamanda servis teknikleri gibi yeme içme sektörüne dair birçok genel bilgiye de sahip olur. Sektörde faaliyet gösteren bazı kurumlar özellikle aşçı, şef ve aşçı yardımcısı gibi pozisyonlar için bu bölümde eğitim görmüş kişileri tercih eder. Mutfak elemanı eğitiminin gerekliliği, pozisyonlar arasında değişiklik gösterir. Aşçı pozisyonunda çalışmak isteyen mutfak elemanı adaylarının üniversite diplomasına sahip olmaları diğer adaylara oranla avantaj sağlar. Komi pozisyonunda görev almak isteyen adaylar ise üniversite diplomasına gereksinim duymadan iş bulma imkanına sahiptir. Mutfak elemanı olmanın şartlarından biri, tecrübedir. Mutfak elemanlarının her meslek grubunda olduğu gibi komi pozisyonunda da tecrübe sahibi olması, işletmelerin işe alım süreçlerinde önemli bir etkendir. Mutfak elemanlarının halk eğitim kurslarına veya özel kurumlar tarafından açılan kurslara katılarak sertifika sahibi olmaları da işe alım süreçlerinde fark yaratır.
Mutfak elemanı işe alım koşulları nelerdir?
Mutfak elemanı alım şartları, adayların çalışacakları işletmelere göre farklılık gösterebilir. Genel olarak işletmelerin pozisyona başvuracak adaylardan sahip olmalarını bekledikleri bazı kriterler bulunur. Mutfak elemanlarının; zaman yönetimi yapabilmeleri, ilgili iş ortamına ve yoğun tempoya aşina, deneyim sahibi ve ekip çalışmasına yatkın olmaları gibi koşullar, işletmelerin adayların sahip olmalarını bekledikleri kriterlerdir. Ayrıca bazı işletmelerin mutfak elemanı olma şartları arasında, adayların kişisel bakımlarına büyük özen göstermeleri ilk sıralarda gelir. Bu kriterlere sahipsen mutfak elemanı iş ilanlarından sana uygun olanlara başvuruda bulunabilirsin.
Mutfak elemanı olmak isteyen kişiler nerelerde çalışabilir?
“Mutfak elemanı olmak için ne yapmalı?” sorusuna cevap bulan adaylar tarafından cevabı en çok merak edilen sorulardan biri de “nerelerde çalışabilecekleri ve hangi alanlara yönelik iş başvurusunda bulunabilecekleridir.” Yiyecek içecek sektörü, çok geniş bir çalışma alanına sahip olan ve her geçen gün de iş imkânları artan bir iş alanıdır. Mutfak elemanı olarak çalışmak isteyen kişilerin, öncelikle bu sektörde hangi alanda çalışmak istediklerine karar vermeleri gerekir. Mutfak elemanları; lokanta, kafe ve otel bünyelerinde çalışabilir. Ayrıca ilgili pozisyonda görev almak isteyen kişiler, birçok farklı sektöre ait fabrikaların, holdinglerin ve kurumların mutfaklarında da çalışma imkânına sahip olur. Eğer sen de mutfak elemanı nasıl bir meslek sorusunun yanıtına ulaştıysan ve bu alanda görev almak için gereken özelliklere sahip olduğunu düşünüyorsan, mutfak elemanı iş ilanları sayfasını inceleyerek başvuru yapabilirsin.