Çocuk bakıcısı nasıl olunur?

Çocuk bakıcısı nasıl olunur?

Çocuk bakıcısı olmadan önce işverenlerin aradığı özellikleri bilmen son derece önemli. Sorumluluk alanlarından, işveren şartlarına  kadar  merak edilen her şey İşin Olsun’da!

Çocuk bakıcısı, küçük yaşlardaki bireylerle ilgilenmekle sorumlu olan kişiye verilen isimdir. Bu pozisyonda çalışan kişiler çocukların beslenme, banyo ve giydirme gibi temel bakım ihtiyaçları ile ilgilenir. Güvenlik bilinci henüz gelişmemiş çocukların güvenli bir şekilde faaliyet gerçekleştirmesi önemlidir. Bakıcının görevi tehlikeli durumları öngörmek ve önlem almak olarak ifade edilebilir. Bakılan çocuğun yaş grubuna bağlı olarak mesleki görevlerde değişiklik görülür. Okul öncesi bireylerin sosyal becerilerini desteklemek için oyun etkinlikleri düzenlenir. Bu etkinlikler ile çocuğun özgüven kazanması amaçlanır. Okul dönemindeki bireyler öğrendikleri bilgileri pekiştirmeye ihtiyaç duyar. Bakıcı pozisyonunda çalışan kişi, ders çalışma planlaması yaparak çocuğun sorumluluk bilinci kazanmasına da yardımcı olur. Bu meslek grubunda çalışmak için belirli niteliklere sahip olmak gerekir. Çocuklarla düzenli olarak iletişimde olan deneyimli adaylar başvurularda avantaj sahibi olabilir. İşverenlerin pozisyona başvuran adayları mülakata çağırma ihtimali mevcuttur. İlgilenilen pozisyon ile ilgili referanslara sahip olmak son derece önemlidir. Referans, önceden birlikte çalışılan kurumlardan alınır ve çalışacak olan kişinin güvenilirliğini ortaya koyar. Çocuk bakıcısı ilanlarına bakarak bu alanda çalışman durumunda hangi görev ve sorumluluklara sahip olacağın hakkında bilgi alabilirsin. Çocuk bakıcısı nasıl olunur sorusunun yanıtı bu şekilde verilebilir.

Çocuk bakıcısı olmak için hangi belge ve sertifikalar gereklidir?

Çocuk bakıcısı olmak için gerekenler bu pozisyonda çalışmak isteyen bireyler tarafından merak edilir. Çocuk bakıcıları hem bir iş yerine bağlı olarak hem de ailelerin yanında çalışabilirler. Bu iş yerlerinin adaylardan beklediği belge ve sertifikalar prensiplere göre değişim gösterir. Ebeveynlerin dadıdan farklı beklentileri olması mümkündür. İlana başvurmadan önce meslek tanımının dikkatle incelenmesi gerekir. Genellikle dadı pozisyonunda çalışmak için sertifikaya ihtiyaç duyulmaz. Çocuk gelişimi ve iş güvenliği ile ilgili sertifikasyon programlarına katılmak iş başvurularında öne çıkmanı sağlar. Çocuk bakımı sertifika programları, küçük yaşlardaki bireylerin gelişimini anlama ve temel ihtiyaçları konusunda bilgi verir. Bu sertifikaya sahip olan dadılar kreşlerde çalışma imkanı yakalar. Gelişim ve bakım sertifikası almak için meslek yüksekokullarına ve toplum merkezlerine başvuru yapılabilir. Kurslara katıldığına dair belgeye sahip olmak tecrübelerini kanıtlamana yardımcı olur. Teorik bilgilerin yanı sıra saha çalışması yapmak isteyenler için de staj programları bulunur. İlk yardım sertifikası sahibi olmak ailelerin işe alımlarda aradığı şartlardan birisidir. Bu alanda bilgi sahibi olan bireyler acil durumlarla etkili bir şekilde başa çıkar. Birlikte çalıştığın ailelerin referans mektupları işe alımlarda etkin rol oynar. İlanlarda aranan şartları inceleyerek sahip olman gereken belgeleri öğrenebilirsin.

Çocuk bakıcısı olmak isteyen bireyler hangi özelliklere sahip olmalıdır?

Dadı nasıl olunur diye merak eden adayların araştırdığı bir diğer konu çocuk bakıcısı olmak için sahip olunması gereken niteliklerdir. Her meslek grubunda olduğu gibi dadı pozisyonunda da olması istenen bazı özellikler bulunur. Birlikte çalışılan ebeveynlerin aradığı özellikler değişse de genel olarak aranan nitelikler benzerdir. Dadı olmak için gereken kişisel özellikler şu şekilde sıralanır:

  • Dadı olmak isteyen kişilerin sabırlı bireyler olmaları gerekir. Küçük yaşlardaki çocuklar ve bebekler sözlü uyarıları anlamakta zorluk çekebilir. Onlara anlayışla yaklaşabilmek ve güven duygusunu pekiştiren bir yapıya sahip olmak gerekir. 
  • Zamanı yönetme becerisi pek çok meslek grubunda olduğu gibi çocuk bakıcılarında da aranan bir özelliktir. Bebek ve çocuklar  her an hareket halindedir ve çevrelerini keşfetmek isterler. Dadıların zamanı etkili bir şekilde yönetme becerisine sahip olması gerekir.
  • Sosyal beceriye sahip olmak ilanlarda öne çıkmana yardımcı olur. Çocuklarla güçlü iletişim becerilerine sahip olmak da aranan özellikler arasında yer alır.

Çocuk bakıcısı olmak için yaş sınırı nedir?

Dadı olmak için gerekenler nedir diye merak eden pek çok aday bulunur. Kreş ve ebeveyn ilanlarında aranan şartlar değişiklik gösterse de iş tanımı benzerdir. Dadılar çocukların temel ihtiyaçlarını gidermek ile sorumludur. Çocuklarının sosyal becerilerinin gelişmesini isteyen ebeveynler bakıcılar ile çalışır. Tüm bu görev ve sorumlulukları yerine getirebilecek yaşta olmak önemlidir. Ancak genellikle yaş şartı bulunmaz. Çocuklarla iletişim kurma konusunda yeteneği olan tecrübeli adaylar aileler tarafından tercih edilir. Sorumluluk sahibi olan olgun bireyler bu pozisyonda çalışmaya hak kazanabilir. Peki çocuk bakıcılığı iş görüşmelerinde hangi sorular sorulur? Çocuk bakıcısı mülakat soruları neler yazımızı inceleyerek bu sorulara ulaşabilirsin. 18 yaşından büyüksen ve tüm bu özelliklere sahip olduğunu düşünüyorsan iş ilanlarını değerlendirebilirsin.