Zam nasıl istenir?

Zam nasıl istenir?

Maaşa zam nasıl istenir? Patrondan nasıl zam talep edilir? Zam istemekle alakalı tüm bilgileri ve bilmen gereken detayları İşin Olsun’da bulabilirsin!

Mesleğini icra ettiği işletmedeki patrondan ya da personel maaşları konusunda yetki olan yöneticiden zam talep etmek çoğu insan için stresli bir süreçtir. “Patrondan zam nasıl istenir?” sorusu personelin merak ettiği ve cevap aradığı konular arasında yer alır. Eğer çalıştığın kurumdan zam istemeye kesin olarak kararlıysan bu talebini direkt olarak patronuna söylemen gerekir. Talebini iş arkadaşların ya da başka yetkililer aracılığıyla patronuna iletirsen, zam isteğinin kabul edilmeme olasılığı yüksek olabilir. Pek çok işveren, personelin kendine karşı açık ve dürüst olmasını talep eder. “Zam nasıl istenir?” sorusuna cevap aramaya başlayan kişiler, eğer bu konuda kararlıysa patronu ile bu konuşmayı gerçekleştirmeden önce mutlaka hazırlık yapmalıdır. İsinolsun.com aracılığıyla, zam talep etme konusundaki tüm bilgilere ve detaylara kolaylıkla sahip olabilirsin.

Zam isterken nelere dikkat edilmeli?

Maaşa zam nasıl istenir?” sorusuna cevap arayan kişilerin patronlarına bu konuyu açmadan önce dikkat etmesi gereken birtakım önemli hususlar bulunur. Patronla görüşme sırasında kullanılacak cümleler, maaş zammının neden talep edildiği ve personelin yeni dönemde görev aldığı şirkete katacağı değerleri net olarak belirlemesi gerekir. Burada kritik olan nokta, patronla uygun bir zamanda görüşme sağlanmasıdır. Kritik bir satış projesinin satış işlemi gerçekleştikten sonra bu zammı talep etmek personelin lehine olabilir. Personel, konuşma sırasında; çalıştığı yerin kurumsallığını ve maaş politikasını dikkate almalıdır. “Nasıl zam istenir?” sorusuna cevap arayan personelin dikkat etmesi gereken diğer hususlar ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Patronunla zam hakkında konuşmadan önce deneyiminin ve konumunun sektördeki değerini öğrenmelisin. Yeni maaşını talep ederken ortalama bir değer söylemek yerine, küsuratı da bulunan bir ücret söyleyebilirsin. Küsuratlar, ayrıntılı çalışmış olduğunu gösterir ve bu da bir nevi satış tekniğidir.
  • İşvereninle maaş zammını konuşurken, bir aralık belirleyerek maaş taleplerini dile getirebilirsin. Bir maaş aralığı belirlemen esnek olduğunun göstergesidir. Bu durum, patronun gözünde pozitif bir etki yaratabilir. Maaş zammı talebini istediğin miktarda alamayacağını düşünüyorsan, yan haklarında artış ya da farklılık da talep edebilirsin.
  • Maaş zammı isteğinde bulunurken kişisel gerekliliklerden bahsetmen olumlu bir etki yaratabilir. Çaresiz bir şekilde maaş zammı talep etmek yerine, somut örnekler vermen faydalı olur. Ayrıca seninle aynı sorumlulukları yerine getiren meslektaşlarından seni farklı kılan ve öne çıkaran becerilerini ifade etmen de faydalı olabilir. 
  • Patronunla maaş zammın için konuşurken; yetkinliklerinden, portföyünden ve mesleğinle ilgili başarılarından bahsedebilirsin. Geçmiş dönemde yaptığın işleri dile getirirken sayısal ifadelere yer vermen ve somut örnekler sunman faydalı olur.

Zam isteme stratejileri nelerdir?

İşverenden zam nasıl istenir?” sorusuna yanıt arayan kişilerin, öncelikle bazı zam talep etme stratejileri hakkında bilgi sahibi olması gerekir. Zam talep etme stratejilerini doğru bir şekilde uygulayan kişilerin, patronlarıyla olan görüşmeleri diğer kişilere oranla daha avantajlı geçer. Öncelikle, söz konusu maaş zammı olduğunu zaman büyük resme odaklanılması gerekir. Görev alınan şirkette işten çıkarma durumları yaşanıyorsa, o an maaş zammı talep etmek için uygun bir an olmayabilir. Maaş zammı istemeye net bir şekilde karar verdiğin zaman, öncelikle bir sektör araştırması gerçekleştirmen gerekir. Sektörde aynı mesleği icra eden kişilerin maaşlarının ne kadar olduğunu öğrenerek, zam talebinin gerçekçi bir istek olup olmadığını test etmen mümkün olur. Patronuna zam talebini iletirken; yönetim, mesai arkadaşları, çalışma koşulları gibi konulardan şikayetçi olmak doğru bir tutum değildir. Eğer herhangi bir endişen veya şikayetin bulunuyorsa bunları nazik bir şekilde dile getirmeli ve çözüm önerileri sunman oldukça önem taşır. Aynı zamanda patronuna zam talebini iletirken, onun en çok neyin hoşuna gideceğini belirlemek de gerekir. Konuşma sırasında özgüveninin yüksek olduğunu ve kararının net olduğunu belirterek zam isteğini işverene sunabilirsin.

Bu stratejileri uygulayarak patronunla nazik ve ılımlı bir şekilde konuşursan, maaşına zam alma ihtimalin oldukça yüksektir.

Eğer mesleğinin sektördeki maaş aralığını merak ediyorsan, zam istemeden önce kariyer.net’in düzenlediği maaş araştırmasına mutlaka göz at.