Yeni iş arama izni nedir, nasıl hesaplanır?

Yeni iş arama izni nedir, nasıl hesaplanır?

İş arama izni çalışma kanununda yer alan bir hak olduğu için tüm çalışanlar bu haktan yararlanabilir. Bu hakkın amacı çalışanın yeni iş bulmasını kolaylaştırarak işsiz kalma süresi boyunca herhangi bir zorlukla karşılaşmasını önler. Kamu sektörü dışında özel sektör için konuşmak gerekirse işe başlayan kişinin emekli olana kadar aynı iş yerinde kaldığına çok az rastlanır. Bu izin hakkında detaylı bilgiye İşin Olsun’da bulabilirsiniz. 

Çalışanın işten çeşitli sebeplerle çıkması ya da çıkarılması gibi durumlarda her iki tarafın da yapması gereken yükümlülükler bulunur. Bu sebeple yeni iş arama izni hem personel hem de işveren için katkısı olan bir süreçtir.

Yeni iş arama izni nedir?

Çalışanların iş sözleşmesi herhangi bir nedenle feshedilebilir ya da çalışan işten ayrılmak isteyebilir. Bu izin bu gibi durumlarda devreye giren ve iş kanununda da yeri olan bir haktır. Personel bu duruma karar verdiği andan itibaren iş arama izni hakkına sahiptir. Bu sayede hem iş arama süreciniz sorunsuz gerçekleşir hem de iş verenler mağduriyet yaşamazlar. 

İş arama izninin de kuralları bulunur. Her şeyden önce iş arama izninin yazılı tebliğ yani dilekçe ile bildirilmesi gerekir. İş arama izni dilekçesi işten çıkmak isteyen personel tarafından direkt iş yeri sahibi ya da şirketin personelden sorumlu yetkilisine verilmelidir. Bu dilekçede bazı bilgilerin yer alması gerekir. Bu bilgiler aşağıdaki gibidir:

  • İzin kullanım süresi ve bu izni kullanacağı tarihler
  • T.C. kimlik numarası
  • Sicil no
  • Ad – Soy Ad

Dilekçeye başlarken konuyla ilgili iş kanununa atıfta bulunmanız gerekir. Yine üstteki bilgilerin de doğru ve eksiksiz olması şarttır. Bu dilekçeyi teslim ettikten sonra personel iş aramak için izin hakkını kullanabilir. İş nasıl bulunur diye merak ediyorsan isinolsun.com’dan tüm bu süreçle ilgili bilgi edinebilirsin.

Yeni iş arama izni nasıl hesaplanır?

Çeşitli sebeplerden dolayı işi bırakmak isteyen ya da iş yerinin çıkardığı personelin iş arama izni kullanması yasal bir haktır. Peki, iş arama izni nasıl hesaplanır sorusu bu haktan yararlanmak isteyen personelin merak ettiği bir husustur. İş arama izni yasal bir hak olduğu için kanunlara göre belirlenir. 

Pek çok çalışan ihbar süresi nedir diye merak eder. İş arama izni hesaplaması personelin toplam çalışma süresine göre belirlenir. Örneğin iş yerinde 6 ay boyunca çalıştıysanız ihbar süreniz 14 gün, toplam izin hakkınız da 28 saat olarak belirlenir. İş yerinde 36 ay ve daha fazla süre boyunca çalıştıysanız 112 saat boyunca iş arama hakkınız vardır. Bu hakların personel tarafından günlere yayılarak ya da toplu olarak kullanılması tanınan iznin süresinde bir değişikliğe neden olmaz.

İş arama izni kaç gün sorusunun cevabı ayrılmak istediğiniz iş yerinde çalışma sürenize göre belirlenir. Bu yüzden çalışma süreniz artıkça izin süreniz de aynı oranda artış gösterir. Bir iş yerinden iki elemanın da ayrılmak istediğini farz edelim. Birisi 1 yıl öbürü 3 yıl aynı iş yerinde çalışmış olsun. İki elemanında izin süreleri birbiriyle aynı olmaz. 

İş arama izni kaç saat olmalı sorusunun cevabı da aynen arama izni gününde olduğu gibi çalışanın, ayrılmak istediği iş yerinde kaç yıl çalıştığınıza göre belirlenir. Çalışan bu izni toplu ya da günlük olarak kullanabilir. Bu sürenin mesai günlerinde kullanılması şarttır.

Günlük iş arama izni sürenizi toplu olarak kullanmak istiyorsanız ihbar süresini geçirmemeniz gerekir. Örneğin 28 saatlik izin süreniz olduğunu düşünün. İhbar sürenizin bitmesine 2 hafta kalaya kadar bu izni kullanmayıp son iki haftada 28 saatlik iznizi toplu olarak kullanabilirsiniz.

İş arama izninin ücreti var mı?

Bu izin konusunda en merak edilen mevzular arasında ücret talep edilebilir mi ya da işveren ücret ödeyerek izin kullanmamasını sağlayabilir mi gibi konular bulunur. İş arama izni ücreti daha çok şu durumlarda verilir. İşveren işten ayrılmak isteyen ya da işi bırakmak isteyen personelin yerine birini bulduysa onun izin kullanması yerine ücretini ödeyebilir.

İzin ücretinin maaştan ya da kıdem tazminatından kesilmesi gibi bir durum söz konusu olmadığı gibi yasaya da aykırıdır. Bu ücret, maaş dışı ödenmesi gereken ve çalışanın, çalışma süresine göre iş arama izni ne kadar ise ona göre belirlenmesi gereken bir ücrettir.  

İstifa eden çalışanın iş arama izni bulunur mu?

Çalışanın istifa etme durumunda da ihbar süresine uyma gibi belirlenen şartlarda iş arama izni hakkı vardır. İstifada iş arama izni olduğu gibi personelin çalıştığı kurumu mağdur etmemesi için ayrılacağını önceden bildirmesi gereklidir. 

İstifa etmek isteyen personel durumu önceden haber verince işverenin bu izni vermeme ya da istifayı reddetme gibi bir hakkı yoktur. Çalışan istifa dilekçesiyle beraber izin dilekçesini de direk işverene ya da sorumlu müdüre teslim edebilir. İstifa dilekçesi nasıl yazılır diye merak ediyorsan isinolsun.com’dan öğrenebilirsin.

İş arama izni nasıl kullanılır?

İşten ayrılmak isteyen personelin iş arama hakkı vardır. İş arama izni nasıl kullanılır sorusunun cevabı, yasal bir hak olduğu için iş kanununa göre belirlenmiştir. Bu izni talep eden bir çalışan bunu mesai saatleri içerisinde kullanabilir. Bu hak personelin yeni bir iş bulmak için iş görüşmesi yapacağı zamanı kapsadığından, iş çıkışında kullanması gibi bir durum söz konusu değildir.

Çalışan yıllık izin sürelerinin kullanımı, yıllık ücretli izin ya da hafta sonlarında kullanılacak bir izin olarak değerlendirilemez. Mesai saatleri içerisinde kullanabileceğiniz bu hakkı, verdiğiniz dilekçede, hangi gün ve saatlerde kullanmak istediğinizi belirtmelisiniz.

İş arama izninde belirli bir ihbar süresi vardır. Bu süre sonlanınca iş arama izin süreniz de sonlanacağı için bu süre sonlanmadan iş bulmanız gerekir. Bu sebeple izninizi mesai saatlerinde günlük en az iki saat olmak üzere kullanıp yeni bir iş bulabilirsiniz.

İş arama izninde dikkat edilmesi gereken hususlar

  • Bu izin mesai saatleri içinde kullanmanız gereken bir haktır. İşveren bu hakkı hafta sonu ya da mesai dışı kullanmanızı talep edemez. Bu süreyi yıllık izninizden kesemez. Bu izni kullanmanızı istemiyorsanız ücretini ödeme zorunluluğu vardır.
  • Çalışan yeni bir iş bulunca bu süre sona ereceği için ihbar süresi ve izin süresi sona erince işverenin personelin çalışmasını isteme gibi bir hakkı yoktur. O süre zarfında yeni bir eleman bulmakla yükümlüdür.
  • Personelin yeni bir iş bulması durumunda bunu işverene haber vermesi zorunludur.