Temizlik şefi ne iş yapar? Nasıl olunur?

Temizlik şefi ne iş yapar? Nasıl olunur?

Bir mesleğe adım atmadan önce meslek hakkında bilgi edinmek, iş başvurusu sırasında avantaj elde etmene olanak tanır. Temizlik şefi nasıl olunur, temizlik şefi olmak için gerekenler nelerdir gibi merak edebileceğin pek çok sorunun cevabı şimdi İşin Olsun’da!

Temizlik şefi unvanına sahip profesyoneller, gerek kamu kurum ve kuruluşlarında gerekse özel sektörde pek çok alanda çalışabilir. Temizlik ve hijyenin sağlanması için gerekli işlemlerin yapılmasını sağlayan, personeli bu işlemler için yönlendiren kişilere temizlik şefi ünvanı verilir. Sen de bu mesleğe ilgi duyuyor, temizlik şefi çalışma alanları hakkında bilgileri öğrenmek istiyorsan İşin Olsun tam sana göre!

Temizlik şefi nedir?

Temizlik şefi nedir sorusuna, çalıştığı işletmenin genel temizlik ve hijyen prosedürlerine uyulmasını sağlayan kişi yanıtı verilebilir. Temizlik şefinin iş tanımı gereği çalıştığı işletmede bulunan temizlik personellerine önderlik ederek gerekli kurallara uyulmasını ve bu kurallar dahilinde çalışılan alanın disiplinli bir şekilde temizlenmesini sağlar. Temizlik şefleri, temizlik görevlilerini koordine eden, temizlik programlarını düzenleyen, temizlik malzemelerini yöneten ve genel olarak mekanın temizliğini sağlayan kişiyi ifade eder. Günlük ev temizliği, ofis temizliği veya özel etkinlikler öncesinde yapılan geniş kapsamlı temizlik süreçleri için kullanılabilir.

Temizlik şefi görev ve sorumlulukları nelerdir?

Temizlik şefleri hastane, otel, AVM, kurumsal ofisler, kamu kurum ve kuruluşları başta olmak üzere hemen her sektörde çalışabilme imkanına sahiptir. İlgili pozisyonda görev alan kişiler, çalıştıkları sektör, kurum ve işletmenin çalışma prensipleri dahilinde belirli görevleri yerine getirir. Temizlik şefi görev tanımı gereği yerine getireceği başlıca sorumluluklar şu şekilde sıralanabilir:

  • Temizlik personelinin iş planına uygun şekilde çalışmasını sağlamak,
  • Personel ile ilgilenmek, olası sorunlarını dinlemek ve çözüm yolları aramak,
  • Binada bulunan tüm kat ve alanların belirli hijyen standartlarına uygun şekilde temizlenmesini sağlamak,
  • İşe yeni başlayan temizlik personeline gerekli eğitimleri vermek ve iş prosedürlerini öğrenmesini sağlamak,
  • İş güvenliği ve sağlığı yönetmeliğine uygun şekilde çalışmak için personeli yönlendirmek, olası kaza durumlarında gerekli prosedürleri uygulamak,
  • Proje müdürü gibi üst mercilerden almış olduğu talimatları eksiksiz ve tam bir şekilde yerine getirmek,
  • Temizlik personeline her gün iş dağılımı yaparak genel hijyeni ve düzeni sağlamak,
  • Personelin kılık kıyafet kurallarına uymasını sağlamak,
  • Kullanılan temizlik malzemelerini denetlemek, olası israfı önlemek,
  • Personelin izi taleplerini üst yönetime bildirmek, 
  • İlgili alanda düzenlenen seminer ve eğitimler hakkında personeli bilgilendirerek katılımı sağlamak,

Temizlik şefinin çalışma koşulları ve yerine getirdiği görevler, işveren firmanın büyüklüğüne, çalışma prosedürüne ve taleplerine bağlı olarak değişebilir. 

Temizlik şefliği sertifikası nasıl alınır?

Temizlik şefi olmak için gerekenler listesinde ilk sırada gerekli olan bazı eğitimleri tamamlamış olmak yer alır. Bu eğitimler, çalışılan iş yerinin öncülük ettiği seminerler ve eğitimler dahilinde gerçekleştirilebilir. Buna ek olarak Milli Eğitim Bakanlığına bağlı meslek edindirme kurslarına katılarak Temizlik ve Temizlik Yönetimi sertifikası alınabilir. Bu eğitimlerde kişilere temizlik, doğru temizlik malzemelerinin kullanımı gibi dersler verilir. Bu dersleri alan ve sınavı başarı ile tamamlayan kişiler, ilgili alanda aranan sertifika belgesine sahip olabilir. Bu noktada temizlik şefi olmak için ne mezunu olmak gerekir sorusu akılları meşgul edebilir. İlgili alanda düzenlenen sertifikasyon belgesini alabilmek için en az ilkokul mezunu olmak ve okuryazarlık belgesine sahip olmak yeterlidir. Bunun yanı sıra belgeyi alabilmek ve sertifikasyon programına katılmak için 18 yaşını doldurmuş olmak da gereklilikler arasında yer edinir. Sen de düzenlenen bu sertifikasyon programlarına katılarak ilgili meslek dalı için gerekli olan belgeleri alabilirsin. Aldığın bu belgeler ile farklı sektörlerde yer alan işletme veya kurumlarda çalışma fırsatına sahip olabilirsin. Dilediğin zaman Ankara temizlik şefi iş ilanları ya da diğer şehirler özelinde arama yaparak başvuru adımına geçebilirsin.

Temizlik şefi çalışma koşulları ve ortamı nasıldır?

Temizlik şefi iş ilanlarına başvurup bu pozisyonda görev alan kişilerin çalışma alanları ve koşulları, işveren firmanın yer aldığı sektör ve çalışma prensipleri dahilinde değişebilir. Bu unvana sahip olan kişiler, işletmede bulunan bütün temizlik personelinden sorumlu olan kişidir. İşletmede temizlik personeli hatası sebebiyle oluşan olumsuzluklardan personelin yanı sıra temizlik şefleri de sorumlu tutulur. Zira çalışma alanında temizlik şefinin görev ve sorumlulukları arasında personelin yaptığı işleri denetlemek ve uygunluğunu kontrol etmek de bulunur. Temizlik şefinin çalışma koşulları, genel olarak ofis ve işletme içerisinde oluşur. İşletmenin bulunduğu binada yer alan kat ve alanlar, temizlik şefinin görev pozisyonu sorumluluğudur. Bu doğrultuda şef pozisyonunda olan kişiler, sürekli olarak bina içerisinde gezerek personeli denetleme işiyle ilgilenir. Temizlik şefi nasıl olunur merakını gidermek için de verilebilecek en net cevap iş başvurusunun ardından gerçekleşen mülakatta sorulan sorulara doğru yanıtlar vermektir. Mülakatta temizlik, personel yönetimi ve temizlik kuralları gibi çeşitli sorular adaylara yöneltilir. Bu noktada alınan eğitimler ve deneyimler sonucu verilen doğru cevaplar, işe alınma oranını yükseltir. Sen de isinolsun.com’da İstanbul temizlik şefi iş ilanlarını inceleyebilirsin. İlan detaylarında yer alan bilgiler ışığında mesleğin senin için uygun olup olmadığına karar verebilirsin. Sana uygun iş ilanını bulduğunu düşündüğünde başvuru yaparak çalışma fırsatı yakalayabilirsin.