Mesleğini profesyonel olarak icra etmek istiyorsan, gerekli bilgi birikimine sahip olman beklenir. Personel elemanı nedir, görev ve sorumlulukları hakkında öğrenmek istediğin tüm detaylar bugün İşin Olsun’da!
Personel elemanı, özel sektörde bulunan şirketlerde özlük dosyalarını düzenler, saklar ve gerektiğinde çalışanları bu yan haklar ya da sorumluluklar konusunda bilgilendirir. Ayrıca personelin giriş çıkış işlemlerini de gerçekleştirir. Yıllık izin, ücretsiz izin, seminer, kongre ve toplantılarla ilgili yazışmaları yapar ve düzenler.
Çalışanların her türlü iş ve görev takibini yapan personel elemanının da birtakım hakları bulunur. Personel elemanı hakları arasında iznini eksiksiz ve zamanında kullanabilmek, her türlü iş kazasında gerekli işlemin yapılması bulunur. Ayrıca personel elemanı, şirket içindeki sosyal ve yan haklardan da yararlanır. Aynı zamanda şirket yönetiminin verdiği görev ve sorumlulukları tam ve süresinde yetiştirmekle yükümlü olur.
Personel elemanı iş olanakları nelerdir?
Özel şirketlerin ihtiyaç duyduğu “Personel elemanı ne iş yapar?” soru bu alanda çalışmak isteyenlerin öğrenmek istediği bir konudur. Personel elemanının iş bulma olanağı oldukça fazladır. İşe alım yapan şirketlerin personel dosyalarını düzenleyecek elemanlara ihtiyacı bulunur. Bu sayede personel elemanları, farklı sektörlerde bulunan birçok şirkette çalışabilir. Böylece bu mesleğin istihdam alanı genişler. Her meslekte olduğu gibi personel elemanının da sahip olduğu nitelikler oldukça önemlidir. Eğer sen de personel elemanı olmak için gerekli şartlar ve iş ilanlarına bakmak istersen personel elemanı iş ilanlarına göz atabilirsin.
Personel elemanı görevleri nedir?
Şirketlerin personel elemanı görevlerinin oldukça fazla olduğu biliniyor. Her türlü evrak takibinden, bunların muhafaza edilmesine kadar geçen süreçteki görev ve sorumlulukların personel elemanlarına ait olduğu söylenebilir. Personel elemanı görevleri ve sorumlulukları ise şu şekilde sıralanır;
- Çalışanlarla ilgili dosyaları, yönetmeliğin belirttiği şekilde düzenleyip sınıflandırır.
- Çalışanların ücret ve bordro belgelerini hazırlayıp bunları yetkili kişilere imzalatır.
- Çalışanların yaşadığı iş kazası gibi durumları takip edip belgelerini hazırlar.
- Tatil, annelik, babalık ve ölüm izni gibi durumları düzenler.
- Yemek firmasıyla iletişime geçip aylık listeleri oluşturur.
- Çalışanların sağlık ve emeklilik sigortalarıyla ilgili ayarlamaları yapar.
- Çalışanların devamsızlıklarını kontrol ederek sisteme kaydeder.
Personel elemanı görev tanımı kısaca bir firmada yer alan her türlü resmi işin, şirket yönetmeliği ve hukukuna uygun şekilde evraklanıp muhafaza edilmesini kapsar. Personel elemanı sorumlulukları da bu şekilde yanıtlanabilir.
Personel elemanı çalışma saatleri nasıldır?
Gerek özel sektör olsun gerekse kamu sektörü olsun her firmanın çalışma saatleri farklı olduğu gibi personel elemanı çalışma saatleri de şirkete göre farklılık gösterir. Genelde 09.00 -17.00 gibi bir mesai saati bulunan personel elemanlarının, bir saatlik öğle araları da bulunur. Ancak vardiyalı sistemde çalışılan firmalarda personel elemanları, gece çalışan işçilerin kayıtlarını tutabilmek için akşamları da nöbetleşerek çalışırlar.
Bu meslek grubu ile ilgili en çok merak edilen konulardan biri de “Personel elemanı kaç saat çalışır?” oluyor. Bu da tıpkı firmaların çalışma saatleri gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak değişir. Eğer firma 09.00-17.00 arası çalışıyorsa günde 8 – 9 saat arasında mesai yapılması talep edilir.
Personel elemanı çalışma ortamı ve koşulları nasıldır?
Personel elemanı çalışma şartları, şirkete göre değişen bir konu olarak varsayılır. Şirketin kapasitesi, sektörü vb. konular personel elemanlarının çalışma şartlarını yakından ilgilendirir. Bazı firmalar çalışanlarına çeşitli haklar verebilir. Bu da tamamen firmanın potansiyeline göre değişiklik gösterir. “Personel elemanı nerede çalışır?” diye bakılırsa bu pozisyonda görev almak isteyenler, genelde firmaların insan kaynakları veya idari işler departmanlarında mesai yaparlar. Buralarda masa başı ve bir ofis ortamında çalışırlar. Aynı zamanda diğer departman ve meslek gruplarıyla da iş birliği halinde olurlar. Ayrıca personel elemanı olabilmek için kişilerin, üniversitelerin İnsan Kaynakları ya da İktisadi ve İdari Bilimler Fakültelerinden mezun olup şirket içinde ve dışında gerekli mesleki eğitimleri almaları gerekiyor.
Personel elemanı ne kadar maaş alır?
Kariyerlerine personel elemanı olarak devam edecek insanların en çok merak ettiği konulardan biri ise “Personel elemanı ne kadar maaş alıyor?” sorusudur. Her şirketin kapasitesi, çalıştırdığı personel sayısı, bu personellere tanıdığı haklar çeşitli nedenlere bağlı olarak değişiyor. Bu da doğal olarak maaşları etkiliyor. Bu yüzden de “Personel elemanı maaşları ne kadar?” sorusunun cevabı değişken olabilir. Personel elemanı maaşlarını etkileyen önemli faktörlerden bir tanesi ise işe başvuracak kişilerin yetkinlik düzeyi olarak ele alınır. Kamu sektörü ya da özel sektörde personel elemanı olarak çalışmak isteyenler, lisans eğitimine ek olarak alan dahilindeki kurslara katılıp, sertifika alarak mesleki gelişimlerini sürdürebilirler. Yabancı dil bilmek de bu alanda öne çıkmayı sağlar. Ayrıca gelişmiş iletişim becerileri ve mesleki deneyim de alınan maaşın yükselmesini sağlayacak etkenler arasında yer alır.
Personel elemanı olmak için gereken özellikler nelerdir?
İnsan kaynakları biriminde bir kariyer hedefliyorsan, çeşitli pozisyonlarda verilen iş olanaklarından yararlanabilirsin. Bu pozisyonlar arasında öne çıkan personel elemanı olarak çalışmak için ise ilanlarda belirtilen bazı özellikleri karşılaman gerekir. Personel elemanı olmak için gereken özellikler ise genel bir çerçevede şu şekilde sıralanır:
- İş ilanlarının detaylarında yer alan personel elemanı ile ilgili bilgiler, adaylarda aranan niteliklere odaklanır. Kurumsal alanda personel elemanı olmak istediğin zaman öncelikle işi icra edebilmen için mesleki donanıma sahip olmalısın. Mesleki uzmanlık sağlayan eğitimlerle birlikte özlük işleriyle ilgili mevzuatlara da hakim olman gerekir.
- ‘’Nasıl personel elemanı olunur?’’ sorusu aynı zamanda aday olarak bulundurman gereken özelliklere de işaret eder. Personel elemanı adayı olabilmen için çoğu zaman, karşılaşabileceğin yoğun çalışma temposuna uyum sağlaman beklenir.
- Bu özelliklerin yanı sıra personel elemanı alım şartları içerisinde bulunan analitik düşünme becerisiyle problemleri çözebilmelisin.
- Çalışanların özlük işlemlerini gerçekleştirirken karşına çıkan sorunlar için pratik ve etkili çözümler üretmen, bu meslek için oldukça önemlidir.
- Personel elemanı olmak için gerekenler içinde yer alan bir diğer özellik ise başarılı ve güçlü iletişim kabiliyetidir. Organizasyon becerinle departmanlar ve çalışanlar arasında sağlam bir koordinasyon oluşturmalı, resmi işlemlerde çözüm ortaklığı sağlamalısın. Personel elemanı sorumlulukları da bu şekilde sıralanabilir.
Personel elemanı sertifikası/belgesi nasıl alınır?
Aynı zamanda özlük işleri çalışanı olarak da bilinen personel elemanının iş alanları oldukça çeşitlidir. Personel elemanı olmak istediğinde gereken aday şartlarını karşılarsan, yeni iş olanaklarını anında değerlendirebilirsin. İşe alımlarda personel elemanı olabilmek için ise belli çalışma deneyimi ve eğitim yeterliliği istenir. ‘’Personel elemanı olmak için ne yapmalı?’’ diye merak ediyorsan, ilk olarak mesleği icra etmeni sağlayacak olan eğitim aşamasından geçmelisin. Bu meslek için alabileceğin temel lisans eğitimleri; işletme, çalışma ekonomisi, iktisat ile muhasebe bölümlerinde verilir. ‘’Personel elemanı sertifikası/belgesi nasıl alınır?’’ diye düşünüyorsan, yetkili öğrenim kurumlarının düzenlediği insan kaynakları eğitimi programlarına katılabilirsin. Sertifika eğitimini başarıyla tamamlaman sonucunda personel elemanı olmak için gerekli belgeleri alabilirsin.
Sıklıkla sorulan personel elemanı mülakat soruları nelerdir?
Kurumsal firmalarda departmanlar için en uygun elemanları insan kaynakları uzmanları seçerken, işe alım işlemlerini personel elemanları gerçekleştirir. İstihdam sürecinin eksiksiz tamamlanmasında personel elemanlarının rolü büyüktür. Güncel personel elemanı iş ilanlarına başvurduktan sonra sıkça karşılaşacağın personel elemanı iş görüşmesi soruları aşağıdaki gibi sıralanır:
- Kendinden kısaca bahsedebilir misin?
Personel elemanı sözlü mülakatta sorulan sorular arasında öncelikle adayın kendini tanıtması istenir. İşe uygun bir aday olduğunu göstermeni sağlayacak kişisel detayları profesyonel şekilde işverene aktarabilmen önemlidir. Kendini tanıtırken kısaca geçmiş iş tecrübelerinden, kazanımlarından, eğitim ve kişisel hayatından bahsedebilirsin.
- Kurumsal hedeflerimize nasıl katkı sağlayabilirsin?
İnsan kaynakları uzmanları, mülakat sırasında karşılaştığın bu soruyla, iş için uygun donanımlara sahip olup olmadığını öğrenmek ister. Personel elemanı iş mülakatında sorulan sorular içerisinde yer alan bu soru ile mesleki becerini ortaya koyman gerekir. Kurumsal hedeflere katkından bahsetmeden önce, işletmenin misyonu, kültürü ve faaliyet alanları hakkında bilgi sahibi olmalısın.
- İş hayatında karşılaştığın zorlukları nasıl çözersin?
Farklı formatlarda hazırlanan mülakatlarda bu soruyla birlikte insan kaynakları uzmanları, adayın problem çözme becerilerini değerlendirir. Bu soruyu, daha önceki iş yerlerinde karşılaştığın problemlere uyguladığın çözüm yöntemlerinden bahsederek yanıtlayabilirsin. Verdiğin cevabın iş birliği sağlama, analitik düşünme ve alternatifler oluşturma konusunda yeterli olduğunu göstermesi oldukça önemlidir.
- Maaş beklentini bizimle paylaşır mısın?
Personel elemanı mülakatında sorulan sorular düşünüldüğünde akla ilk gelenler arasında maaş beklentisi de bulunur. İşveren ve adaylar için en önemli detaylardan biri de maaş aralığını belirlemektir. Bunun için mülakat öncesinde hazırlıklı olmak adına işteki konumunu, deneyimlerini ve yeteneklerini değerlendirerek pozisyona uygun bir maaş aralığı belirleyebilirsin.
Personel elemanı mülakat sorularını cevaplarken nelere dikkat edilmeli?
Karşına çıkan yeni iş fırsatlarını değerlendirmek istediğinde sürecin bir parçası olan mülakatlara da hazırlıklı olmalısın. Bu noktada örnek personel elemanı mülakat soruları ve cevapları, iş görüşmelerine hazırlanmana yardımcı olur. Örnek soruların yanı sıra mülakat sorularını cevaplarken dikkat etmen gereken bazı noktalar da bulunur.
- İş görüşmeleri planlanan gün, saat ve formatta işveren ile adayları bir araya getirir. Bu görüşmelerde personel elemanı adayı olarak sana yöneltilen soruları, nasıl cevapladığın aynı zamanda görüşme sonuçlarını belirler. Personel elemanı iş görüşmelerinde sorulan soruları cevaplarken yanıtlarının tutarlı ve konuyla alakalı olmasına dikkat etmelisin.
- Personel elemanı alımı mülakatlarında her aday için ayrılan belirli bir süre zarfı vardır. Bu bakımdan mülakata katıldığında insan kaynakları uzmanlarının yönelttiği soruları, sana ayrılan süre içerisinde cevaplandırmalısın. Bunu yaparken yanıtlarının eksiksiz ve fazla detay içermeden, akıcı olarak iletildiğinden emin olmalısın.
- Personel elemanı iş görüşmesinde sorulacak soruları cevaplarken aday olarak seni cazip kılan özelliklerini vurgulamalısın. Bu konuda etkili iletişim tekniklerini kullanarak beden diline ve göz temasına dikkat edebilir, insan kaynakları uzmanlarını etkileyebilirsin.