Mesleğini profesyonel olarak icra etmek istiyorsan, gerekli bilgi birikimine sahip olman beklenir. Personel elemanı görev ve sorumlulukları hakkında öğrenmek istediğin tüm detaylar bugün İşin Olsun’da!
Personel elemanı, özel sektörde bulunan şirketlerde özlük dosyalarını düzenler, saklar ve gerektiğinde çalışanları bu yan haklar ya da sorumluluklar konusunda bilgilendirir. Ayrıca personelin giriş çıkış işlemlerini de gerçekleştirir. Yıllık izin, ücretsiz izin, seminer, kongre ve toplantılarla ilgili yazışmaları yapar ve düzenler.
Çalışanların her türlü iş ve görev takibini yapan personel elemanının da birtakım hakları bulunur. Personel elemanı hakları arasında iznini eksiksiz ve zamanında kullanabilmek, her türlü iş kazasında gerekli işlemin yapılması bulunur. Ayrıca personel elemanı, şirket içindeki sosyal ve yan haklardan da yararlanır. Aynı zamanda şirket yönetiminin verdiği görev ve sorumlulukları tam ve süresinde yetiştirmekle yükümlü olur.
Personel elemanı iş olanakları nelerdir?
Özel şirketlerin ihtiyaç duyduğu “Personel elemanı ne iş yapar?” soru bu alanda çalışmak isteyenlerin öğrenmek istediği bir konudur. Personel elemanının iş bulma olanağı oldukça fazladır. İşe alım yapan şirketlerin personel dosyalarını düzenleyecek elemanlara ihtiyacı bulunur. Bu sayede personel elemanları, farklı sektörlerde bulunan birçok şirkette çalışabilir. Böylece bu mesleğin istihdam alanı genişler. Her meslekte olduğu gibi personel elemanının da sahip olduğu nitelikler oldukça önemlidir. Eğer sen de personel elemanı olmak için gerekli şartlar ve iş ilanlarına bakmak istersen personel elemanı iş ilanlarına göz atabilirsin.
Personel elemanı görevleri nedir?
Şirketlerin personel elemanı görevlerinin oldukça fazla olduğu biliniyor. Her türlü evrak takibinden, bunların muhafaza edilmesine kadar geçen süreçteki görev ve sorumlulukların personel elemanlarına ait olduğu söylenebilir. Personel elemanı görevleri ve sorumlulukları ise şu şekilde sıralanır;
- Çalışanlarla ilgili dosyaları, yönetmeliğin belirttiği şekilde düzenleyip sınıflandırır.
- Çalışanların ücret ve bordro belgelerini hazırlayıp bunları yetkili kişilere imzalatır.
- Çalışanların yaşadığı iş kazası gibi durumları takip edip belgelerini hazırlar.
- Tatil, annelik, babalık ve ölüm izni gibi durumları düzenler.
- Yemek firmasıyla iletişime geçip aylık listeleri oluşturur.
- Çalışanların sağlık ve emeklilik sigortalarıyla ilgili ayarlamaları yapar.
- Çalışanların devamsızlıklarını kontrol ederek sisteme kaydeder.
Personel elemanı görev tanımı kısaca bir firmada yer alan her türlü resmi işin, şirket yönetmeliği ve hukukuna uygun şekilde evraklanıp muhafaza edilmesini kapsar. Personel elemanı sorumlulukları da bu şekilde yanıtlanabilir.
Personel elemanı çalışma saatleri nasıldır?
Gerek özel sektör olsun gerekse kamu sektörü olsun her firmanın çalışma saatleri farklı olduğu gibi personel elemanı çalışma saatleri de şirkete göre farklılık gösterir. Genelde 09.00 -17.00 gibi bir mesai saati bulunan personel elemanlarının, bir saatlik öğle araları da bulunur. Ancak vardiyalı sistemde çalışılan firmalarda personel elemanları, gece çalışan işçilerin kayıtlarını tutabilmek için akşamları da nöbetleşerek çalışırlar.
Bu meslek grubu ile ilgili en çok merak edilen konulardan biri de “Personel elemanı kaç saat çalışır?” oluyor. Bu da tıpkı firmaların çalışma saatleri gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak değişir. Eğer firma 09.00-17.00 arası çalışıyorsa günde 8 – 9 saat arasında mesai yapılması talep edilir.
Personel elemanı çalışma ortamı ve koşulları nasıldır?
Personel elemanı çalışma şartları, şirkete göre değişen bir konu olarak varsayılır. Şirketin kapasitesi, sektörü vb. konular personel elemanlarının çalışma şartlarını yakından ilgilendirir. Bazı firmalar çalışanlarına çeşitli haklar verebilir. Bu da tamamen firmanın potansiyeline göre değişiklik gösterir. “Personel elemanı nerede çalışır?” diye bakılırsa bu pozisyonda görev almak isteyenler, genelde firmaların insan kaynakları veya idari işler departmanlarında mesai yaparlar. Buralarda masa başı ve bir ofis ortamında çalışırlar. Aynı zamanda diğer departman ve meslek gruplarıyla da iş birliği halinde olurlar. Ayrıca personel elemanı olabilmek için kişilerin, üniversitelerin İnsan Kaynakları ya da İktisadi ve İdari Bilimler Fakültelerinden mezun olup şirket içinde ve dışında gerekli mesleki eğitimleri almaları gerekiyor.
Personel elemanı ne kadar maaş alır?
Kariyerlerine personel elemanı olarak devam edecek insanların en çok merak ettiği konulardan biri ise “Personel elemanı ne kadar maaş alıyor?” sorusudur. Her şirketin kapasitesi, çalıştırdığı personel sayısı, bu personellere tanıdığı haklar çeşitli nedenlere bağlı olarak değişiyor. Bu da doğal olarak maaşları etkiliyor. Bu yüzden de “Personel elemanı maaşları ne kadar?” sorusunun cevabı değişken olabilir. Personel elemanı maaşlarını etkileyen önemli faktörlerden bir tanesi ise işe başvuracak kişilerin yetkinlik düzeyi olarak ele alınır. Kamu sektörü ya da özel sektörde personel elemanı olarak çalışmak isteyenler, lisans eğitimine ek olarak alan dahilindeki kurslara katılıp, sertifika alarak mesleki gelişimlerini sürdürebilirler. Yabancı dil bilmek de bu alanda öne çıkmayı sağlar. Ayrıca gelişmiş iletişim becerileri ve mesleki deneyim de alınan maaşın yükselmesini sağlayacak etkenler arasında yer alır.