Özel güvenlik görevlisi nasıl olunur ve sertifikası nasıl alınır gibi pek çok detayı merak ediyor olabilirsin. Özel güvenlik mesleğine dair merak ettiğin tüm soruların cevaplarına İsin Olsun’dan kolaylıkla ulaşabilirsin!
Güvenlik görevlisi, bireyleri ya da kurumları korumak için çalışan personellere verilen genel isimdir. İlgili pozisyonda görev alan kişiler, bulundukları bölgede asayişi sağlamaktan sorumludur. Mesleği icra etmek isteyen kişilerin güvenlik görevlisi sertifikasına sahip olmaları gerekir. Bundan dolayı adaylar tarafından özel güvenlik görevlisi sertifikası nasıl alınır sorusu oldukça merak edilen bir konudur. Özel güvenlik görevlileri, silahsız ve silahlı olmak üzere ikiye ayrılır. Bundan dolayı silahlı güvenlik sertifikasına sahip olmak isteyen kişilerin diğer, sertifika türünde adaylardan beklenen niteliklere göre farklı kriterlere sahip olmaları gerekir.
Silahlı Güvenlik Görevlisi Sertifikası Nasıl Alınır?
Adayların en çok merak ettikleri konulardan biri de silahlı güvenlik görevlisi sertifikası nasıl alınır sorusudur. Silahlı güvenlik sertifikasına sahip olmak için gereken koşullar şu şekilde sıralanabilir:
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
- Herhangi bir fiziksel rahatsızlığın bulunmaması,
- 21 yaşını doldurmak,
- Kamu haklarından mahrum olmamak,
- En az ortaöğretim mezunu olmak.
Eğer sen de silahlı güvenlik görevlisi olmak istiyor ve gerekli nitelikleri taşıyorsan gerekli olan eğitimlere katılarak sertifika sahibi olabilir ve İsinolsun.com’da yer alan özel güvenlik görevlisi iş ilanlarına başvuru yapabilirsin.
Silahsız Özel Güvenlik Görevlisi Sertifikası Almak İçin Hangi Kriterlere Sahip Olunmalı?
Silahsız özel güvenlik görevlisi olmak isteyen kişiler, ilk olarak meslek için gerekli olan sertifikaya sahip olmalıdır. Bundan dolayı silahsız güvenlik görevlisi sertifikası nasıl alınır sorusu, bu kişiler tarafından oldukça merak edilen konulardan biridir. Silahsız güvenlik görevlisi sertifikası şartları, silah güvenlik görevlisine göre çok daha esnek bir durumdadır. Silahsız güvenlik görevlisi olmak isteyen kişilerde ilk aranan şart, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmalarıdır. Sertifika sahibi olmak isteyen adaylar; 18 yaşlarını doldurmuş olmalı, sicil almaya uygun olmalı, fiziksel ve ruh sağlıkları yerinde olmalıdır. Ayrıca gerek silahlı gerekse de silahsız güvenlik görevlisi olmak isteyen kişilerin, sağlık kuruluşlarından güvenlik görevlisi olabilir ibaresi yer alan bir sağlık raporu da almaları gerekir. Adaylar, eğitim sonucunda gerçekleşen sınavlarda başarılı oldukları takdirde sertifika almaya hak kazanırlar. Özel güvenlik görevlisi belgesi nasıl alınır sorusuna cevap arayan adaylar, gerekli eğitimleri tamamladıktan sonra Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen ÖGG sınavına girmelidirler.
Özel Güvenlik Sertifikası Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Özel güvenlik görevlisi olmak isteyen kişilerin, mesleğe başlamadan önce ve işe başvuru sürecinde bilmeleri gereken birtakım hususlar bulunur. Güvenlik görevlisi olmak isteyen kişiler tarafından en çok merak edilen konulardan biri de gerekli sertifika nereden alınır sorusudur. Adaylar; aldıkları eğitim sonunda Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen ÖGM sınavına girip başarılı bir sonuç elde ettikten sonra sertifikalarını bulundukları illerin il emniyet müdürlüklerinden temin edebilirler. Aynı zamanda adaylar temin ettikleri güvenlik sertifika geçerlilik süresini de merak ederler. Özel güvenlik eğitim sertifikaları, sahip olduktan itibaren beş yıl süreyle geçerlilik gösterir. Beş yıl sonunda adaylar, özel güvenlik sertifikalarını yeniletmelidirler. Eğer yenileme işlemlerini gerçekleştirmezler ise mesleği yapamaz duruma gelirler. Özel güvenlik hizmeti almak isteyen kurumlar ya da bireyler, ilgili kuruluşlara başvuru yaparak özel güvenlik izin belgesi çıkartmalıdırlar. Bu belge, özel güvenlik hizmeti satın almak istediklerini gösteren valilik onaylı resmi bir belgedir. Güvenlik görevlisi izin belgesi olmadan kurumlar ya da kişiler özel güvenlik hizmeti satın alamazlar.
Bu sertifikaya sahip olduktan sonra iş bulmanız artık çok daha kolay. Birçok güvenlik şirketine başvuruda bulunabilirsin. Bu mesleğin ne kadar kazandırdığını merak ediyorsanız kariyer.net’in maaş araştırmasına buradan göz atabilirsin.