Yeme içme sektöründe çalışmak istiyorsan öncesinde gerekli bilgi ve beceriye sahip olman gerekir. Komi görev ve sorumluluklarından nerede çalışacağına kadar öğrenmek istediğin birçok bilgiyi İşin Olsun’da bulabilirsin!
Komi ne iş yapar sorusu, herhangi bir restoran ya da mutfak alanında hem aşçıya hem de garsona yardımcı olan kişi olarak cevaplanabilir. Komi görev tanımı da bu bağlamda mutfak ya da servis kısmında yapılması gerekenleri yerine getirmek olarak açıklanabilir.
Komi ne iş yapar?
Hizmet sektöründe mutfak önemli bir yer tutar. Bu bağlamda mutfakta çalışan kişiler, hizmet sektörünün önemli bir parçasını oluşturur. Sektör açısından aranan bir meslek olmasından dolayı da komi mesleği hakkında merak edilen bazı sorular bulunur. Komi nedir, ne yapar soruları bu merak edilen sorulardan biri olarak bilinir. Komi çalışanları, herhangi bir işletmede aşçı ya da garsonlara farklı açılardan yardımcı olan kişilere denir. Komi ne yapar sorusuna verilen cevaplar, bazen farklılık gösterebilir. Komi çalışanları gerektiğinde servis yapan gerektiğinde de garson ve mutfak çalışanlarına yardım eden kişilerdir. Bu durumdan dolayı da komi görevleri, çalışma alanına ve iş yoğunluğuna göre farklılık gösterebilir. Yeme içme sektöründe kariyer edinmek istiyorsan, çalışmaya komi olarak başlayarak bu alanda deneyim sahibi olabilirsin.
Komi görev ve sorumlulukları nelerdir?
Komi görev ve sorumlulukları çalışılacak alana ve ihtiyaca göre farklılık gösterir. Bu sebeple komi sorumluluklarının bilinmesi son derece önemlidir. Ayrıca komi çalışma saatleri de çalışılan yere ve iş yoğunluğuna göre farklılık gösterir. Komi görev ve sorumluluklarını şöyle sıralamak mümkün;
- Komilerin, özellikle restoranlarda hem aşçılara hem de garsonlara yardım etmesi gerekir.
- Gerektiğinde servis yapmak, komilerin görevleri arasında yer alır.
- Bulunulan ortamın temizliğinden ve düzeninden sorumlu olması gerekir.
- Servis kısmında çalışan komilerin masaların düzenini ve temizliğini sağlamak gibi bir görevi de bulunur.
- Mutfak kısmında çalışan komilerin, yiyecekleri istenen şekilde kesip aşçı için hazırlaması gerekir.
- Gelen siparişleri garsona ya da mutfağa bildirmek de kominin sorumlulukları arasında yer alır.
Restoranların servis kısmında ya da mutfakta çalışmak istiyorsan, mesleğe komi olarak başlayıp yükselmen mümkündür.
Komilerin çalışma şartları nasıl?
Komi çalışma şartları, işletmenin büyüklüğüne göre farklılık gösterebilir. Bu mesleği yapacak kişilerin aklındaki konulardan biri olan komi kaç saat çalışır sorusu, işletmenin kapsamına göre farklılık gösterir. Komi nerede çalışır sorusu yeme içme hizmetinin yapıldığı alanlar olarak cevaplanabilir. Otel gibi büyük alanlarda ya da küçük restoranlarda çalışabilen komilerin mesai saatleri değişiklik gösterir. İş yoğunluğu çok olan işletmelerde komilerin görev ve sorumlulukları artar. Özellikle yoğun olan günlerde hem garsona hem de aşçıya yardım edilmesi gerekebilir. Komilerin çalışma şartları başvuru yapılacak komi iş ilanlarının koşullarına göre farklılık gösterebilir.
Mutfak komisi maaşları ne kadar?
Kullanıcıların iş başvurusu yaparken paylaştıkları maaş beklentilerine göre, mutfak komisi maaş beklentisi aylık ortalama 26.279 TL seviyesinde. Kullanıcıların en sık paylaştığı maaşlar 21.023 TL ile 47.500 TL arasında değişiyor. Paylaşılan en düşük mutfak komisi maaşı beklentisi 21.023 TL olurken, en yüksek beklenti ise 47.500 TL oldu. Belirtilen maaş verileri, aylık net maaş beklentisini ifade ediyor.
En Düşük Mutfak Komisi Maaşı | Ortalama Mutfak Komisi Maaşı | En Yüksek Mutfak Komisi Maaşı |
21.023 TL | 26.279 TL | 47.500 TL |
* Maaş beklentileri, Ağustos ayında adaylardan toplanan verilerdir. Asgari ücret değişikliği olduğunda sonuçlara yansıması zaman alabilir.
isinolsun.com verilere müdahale etmez. Maaşlar yorumlanırken bu durum göz önünde bulundurulmalıdır.
Mutfak komisi olmak için gerekenler nelerdir?
Mutfak komiliği yapabilmek için bunun için bir bölüm diplomasının gerekmediği söylenebilir. Farklı eğitim düzeylerinde bulunup geçici veya devamlı surette çalışmak isteyenler komi olabilir. Mutfak komisi olmak için gerekenler, işe gireceğiniz yer tarafından belirlenir. İş deneyimi ve sertifika donanımları öne çıkan niteliklerden olsa da tecrübesiz adaylar da bu mevkide iş bulabilir.
İyi bir mutfak çalışanı olmak için gereken bazı şartları bilmen gerekir. Mutfağında komi istihdam edecek bir işletmenin yoğun tempoyla hizmet verdiği düşünülebilir. Mutfak komisinin enerjik, atılgan, öğrenmeye açık, kişisel temizliğini gözeten bir personel olması gerekir. İş yoğunluğun artması halinde, üstlerinin acil taleplerini karşılayabilmesi de önemlidir. Odaklanma sorunu olmayan adaylar avantajlı görülebilir.
Gıda ve konaklama işletmeleri, adaylarda Hijyen Belgesi şartı da arayabilir. Halk Eğitim Merkezlerinde verilen belge, adayın hijyen konusunda teorik eğitimden geçtiğini gösterir. İşe başlamak için gerekenler arasında, sigorta giriş belgeleri de bulunabilir. Güncel yönetmeliklere göre ilgili evraklar değişebilir. Bazı oteller ve hazır yemek şirketleri, faaliyet öncesinde birkaç günlük oryantasyon eğitimi de verebilir.
Komi olmak için hangi belgeler gereklidir?
“Komi nasıl bir meslek?” diye merak edenlere, yiyecek ve içecek hizmetleri veren yerlerde mutfak ya da servis bölümüne yardım eden kişi olduğu cevabı verilebilir. Komi, aşçıya yardım ederek yemeklerin hazırlanmasına destek verebilir. Servis bölümünde ise masaları toplayarak garsona yardım edebilir. Komi alım şartları arasında özel bir eğitim belirtilmese de üniversitelerin Turizm ve Otelcilik bölümünden mezun olmak adaylar arasında öne çıkmanı sağlar. Genel düzen ve temizlikten sorumlu olan ve garsona yardım etme görevini üstlenen komi olma şartlarında daha çok adayların niteliklerine yer verilir. Ancak Servis Elemanı Sertifikası almak ya da turistik yerlerde yabancı dil bilmek avantaj oluşturur. Restoran ya da otelde “Komi olmak için ne yapmalı?” diye düşünüyorsan, komilik kurslarına katılmak ilk adım olabilir. “Komi sertifikası/belgesi nasıl alınır?” diye merak eden ve hizmet sektöründe kariyer planı olan kişiler, komi olmak için yapılan onaylı kurslara katılarak sertifika alabilir.
Sıklıkla sorulan komi mülakat soruları nelerdir?
İşletmelerin servis veya mutfak bölümlerinde istihdam edilen komiler, yiyecek-içecek sektöründe en çok eleman aranan pozisyonlardan biridir. Komi işe alımlarında işverenler adayları belirli kriterlere göre seçer. Bu standartlar ise ilk aşamada mülakat sorularıyla birlikte adaylara aktarılır. Komi mülakatlarında sıklıkla karşılaşabileceğin sorular aşağıdaki şekilde sıralanır:
Bizimle çalışmak isteme nedenlerin nedir?
Komi iş mülakatında sorulan sorular sayesinde işletme hakkında bildiklerini gösterme fırsatı elde edersin. Mülakat öncesinde iş başvurusu yaptığın kurumu araştırarak faaliyet alanlarından vizyonuna kadar önemli bilgileri edinmelisin. Komi pozisyonuna olan uygunluğunu ölçen bu soruya yanıt verirken kariyer hedeflerin ile kurumunkini bir arada düşünmelisin.
Maaş beklentin nedir?
Maaş aralığı, işe alım sürecinde pek çok faktöre bağlı olarak değişen unsurlardan biridir. Komi iş görüşmesinde sorulacak sorulardan maaş beklentisine yanıt verirken mesleki becerine, iş deneyimine ve sunulan imkanlara bakmalısın. Böylece komi adayı olarak meslekteki konumuna ve potansiyeline uygun bir maaş aralığı belirtebilirsin.
Güçlü ve zayıf yanların nelerdir?
Komi iş görüşmelerinde sorulan sorular, adayların hangi yönleriyle işe uygun olduğunu belirlemeyi hedefler. Bu soru karşısında güçlü yönlerini ön plana çıkararak zayıf taraflarını gelişime açık olarak tanımlayabilirsin. Komi adayı pozisyonu için gereken özelliklere sahip olduğun konusunda işverenleri yanıtınla etkileyebilirsin.
Daha önceki iş tecrübelerinden bahseder misin?
Popüler mülakat soruları içinde yer alan bu soruyla işe alım uzmanları, meslek için gereken deneyime sahip olup olmadığını inceler. Komi mülakat soruları ve cevapları arasında iş deneyimi sıklıkla ve farklı soru formlarında karşına çıkar. Genellikle istenen son 3 ile 6 aylık dönemi kapsayan iş deneyimlerin için hangi sektörde ve pozisyonda çalıştığından bahsedebilirsin.
Komilik için yaş sınırı var mıdır?
Komi olmak için gerekenler sorulduğunda daha çok mesleği doğru şekilde yapmayı sağlayacak özellikler sayılır. Uyumlu ve güler yüzlü, ekip çalışmasına uygun ve öğrenmeye açık olmak gibi özelliklere komi ile ilgili bilgilerde sıkça rastlanabilir. Komi olmak isteyenlere tavsiyeler arasında kişisel bakım ve hijyene dikkat etmesi gerektiği de yer alır. Ayrıca iletişim yeteneğinin kuvvetli olmasına birçok meslekte olduğu gibi komilikte de önem verilir. Adayların işin temposunu kaldırabilecek, hareketli ve dinamik bir yapıda olmasına komi başvurularında dikkat edilir. Yüksek enerji gerektiren ve çeşitli işlerle ilgilenen komilik mesleği için 18 ila 40 yaşındaki kişiler tercih edilebilir. Bu doğrultuda komi olmak için yaş sınırı bulunduğu söylenebilir. Komi iş ilanlarını listeleyip detayları inceleyebilirsin.