Kaynakçı mesleğine ilgi duyuyorsan ve kariyerine bu alanda yön vermek istiyorsan mesleğe dair bilgiler edinmen pek çok açıdan avantaj oluşturur. Kaynakçı ne iş yapar ve çalışma koşulları nasıldır gibi sorularının cevabı şimdi İşin Olsun’da!
Uzun yıllar boyunca pek çok sektör ve alanda kullanılan kaynaklama tekniği, özellikle demirden yapılan malzemelerin birbirine tutturulmasıdır. İlgili alanda görev alan kişilere ise kaynakçı denir. Kaynakçı nasıl olunur merak ediyor, mesleğe dair bilgileri incelemek istiyorsan bu içerik tam sana göre!
Kaynakçı nedir?
Kaynakçı; elektrik arkı, oksi-asetilen, metal ve gaz alevini kullanarak farklı boyut ve şekillerde kesilen demirleri ihtiyaç halinde birbirine tutturarak kullanım araçları ortaya çıkaran kişidir. Mesleğin gereklilikleri arasında el becerisi ve fiziksel dayanıklılık oldukça önemlidir. Kaynakçı çalışma alanları arasında ilk sırada inşaat sektörü yer alır. İnşaat alanında bina yapımı için veya binada çeşitli ihtiyaçları karşılayacak şekilde kullanımı bulunan demirlerin birbirine tutturma işlemini, ilgili pozisyonda çalışan kişiler yerine getirir. Buna ek olarak kaynakçılık yapanlar için pek çok sektörde çalışma alanı bulunur. Ankara kaynakçı iş ilanları veya diğer şehirler özelinde arama yaparak yaşadığın kentte yayınlanan seçeneklere kolayca ulaşarak başvuru işlemini gerçekleştirebilirsin.
Kaynakçı görev ve sorumlulukları nelerdir?
Kaynakçılar ne iş yapar sorusu, bu mesleğe ilgi duyan pek çok kişi için merak edilen en önemli konular arasında yer edinir. Kaynakçılık mesleğini icra eden kişilerin işveren firma talepleri ve çalışma alanları dahilinde yerine getirdiği görev ve sorumluluklar değişkenlik gösterir. Kaynakçı görev tanımı gereği demir, metal, PVC ve benzeri materyalleri birbirine tutturmak üzere kaynaklama işlemini yapan kişidir. İlgili pozisyonda görev alan profesyonellerin çalışma alanlarında yerine getireceği başlıca görev ve sorumluluklar şu şekilde sıralanabilir:
- Materyaller üzerinde eğme, bükme işlemlerini yapabilmek,
- Kaynaklama işlemi yapılacak materyalin istenilen ölçüde kesilmesini sağlamak ve doğru açı ile kaynaklama işlemini yapmak,
- Kaynak işlemi yapılacak materyale uygun şekilde kullanım gereçlerini hazırlamak,
- Metal veya kaynak yapılacak diğer materyaller üzerine istenilen şekli vermek,
- Perçinleme işlemini yapmak,
- Oksi gaz kullanarak kaynaklama işlemini yapabilmek,
- Delme işlemi gereken yerlerde matkap ve benzeri aletleri kullanarak delme yapmak,
- İş sağlığı ve güvenliği yönetmeliklerini bilmek, bu yönetmeliklere uygun şekilde hareket etmek,
- Kendi sağlığını korumak adına koruyucu gözlük, eldiven gibi ekipmanları kullanmak,
- İnşaat alanında baret takmak, işverenin talimatlarına uymak,
- Yapılan işin talepleri karşılama konusunda yeterli olduğundan emin olmak,
- Kesim ve kaynaklama işlemi sırasında kullanılan aletlerin bakımını yapmak, olası arıza durumlarının giderilmesi için üst yönetime raporlamak,
- İş bitiminde kullanılan malzeme ve araç-gereçleri toplamak, geride malzeme bırakmamak,
- Yüksekte yapılan kaynaklama işlemleri sırasında güvenlik ekipmanlarını kuşanmak,
Kaynakçı olmak için hangi sertifikaya sahip olmak gerekir?
Kaynakçı olmak için gerekenler listesinde ilk sırada deneyim yer alır. İlgili çalışma pozisyonunda yüksek eğitim kurumlarından belge alma zorunluluğu yoktur. Kaynakçılık mesleğini icra edebilmek için kişinin İlkokul mezunu veya okur yazarlık belgesi sahibi olması yeterlidir. Genel olarak sahada elde edilen deneyimle meslekte yetkinlik kazanabilmek mümkündür. Ancak bazı işveren firmalarda ilgili pozisyonda çalışacak kişilerden mesleğe dair alınmış sertifika talep edilebilir. Bu noktada kaynakçı belgesi nasıl alınır sorusuna şu şekilde yanıt verilebilir. Kaynakçı olarak meslekte unvan sahibi olmak ve yetkinliğini artırmak isteyen kişiler, Milli Eğitim Bakanlığı onaylı meslek edindirme kurslarına katılabilir. Burada alınacak eğitim sonrasında girilen sınavdan başarılı bir şekilde geçen adaylar, kaynakçılık sertifikasına sahip olabilir. Ayrıca meslek liselerinde Metal İşleri Bölümünden eğitim almak da bu mesleği icra etmek için yeterlidir. Bununla birlikte üniversitelerin Kaynakçılık ve Kaynak Teknolojisi Bölümü de ilgili alanda profesyonel bir eğitim alınmasına olanak tanıyabilir. İlkokul mezunu olan fakat meslekte deneyim sahibi olan kişiler, ustalık belgesi de alabilir. Bunun için öncelikle çıraklık ve kalfalık belgesi alınması gereklidir. Kalfalık belgesi alabilmek için meslekte en az 8 yıl çalışmış olmak gerekir. Tüm gereklilikleri yerine getiriyorsan İstanbul kaynakçı iş ilanlarını listeleyip başvuru adımına geçebilirsin.
Kaynakçı çalışma koşulları ve ortamı nasıldır?
Kaynakçılar; fabrika, şantiye, inşaat gibi alanlarda çalışan, belirli teknik ve ekipmanları kullanarak nesneleri birleştiren kişilerdir. Kaynakçı çalışma koşulları, işveren firmanın talepleri, çalışma prosedürleri ve çalışılan alana göre değişkenlik gösterir. Kaynak yapılan alanda genellikle yüksek ses olur. Kaynakçılık mesleğinde fiziksel dayanıklılık oldukça önemlidir. Metal ve demir kaynaklama işlemini yapan kaynakçıların bu noktada yüksek tempolu çalışma dinamizmine uyum sağlaması gereklidir. Bu uyum ise güçlü ve dayanıklı bir fizik ile mümkün olabilir. Ayrıca ilgili meslekte el ve göz koordinasyonu da önemlidir. El ve gözleri eşgüdümlü olarak kullanabilmek, kaynakçılık mesleğinin gereklilikleri arasında yer edinir. Sen de kaynakçı olmak için gerekli niteliklere sahip olduğunu düşünüyor, ilgili alanda yayınlanmış iş ilanları arıyorsan isinolsun.com’a göz atabilirsin. Kaynakçı iş ilanları arasından sana uygun olanı bularak başvuru yapabilir, istediğin bu meslek dalında çalışma fırsatı yakalayabilirsin.