Bir mesleği icra etmeden önce o meslek ile detaylı bilgiye sahip olmak önemlidir. Bu sayede haklarını, yerine getireceğin görev ve sorumlulukları, maaş detayları gibi pek çok detayı öğrenebilirsin. Öğrendiğin bu bilgiler ışığında mesleğe dair pek çok avantaj elde edebilirsin. Kalfa olmanın yolları ve kalfalık mesleğine dair merak ettiğin pek çok sorunun cevabını İsin Olsun’un hazırladığı bu makalede bulabilirsin!
Kalfa, ustayla çırak unvanları arasındaki konumda yer alan kişidir. Çıraktan daha deneyimli olan fakat henüz ustalık unvanına sahip olmayan kişilere kalfa unvanı verilir. Kalfalar pek çok meslek dalında kendine yer bulabilir. Sende kalfalık mesleğini icra etmek istiyor, mesleğe dair daha detaylı bilgiler edinmek istiyorsan İsin Olsun’un bu içeriğinde yer alan bilgileri inceleyebilirsin.
Kalfa nedir?
Kalfa nedir sorusunun cevabı sektörel farklılıklardan dolayı değişebilir. Her sektör, kendi içinde usta, kalfa ve çırak gibi çeşitli kıdem unvanları bulundurur. Bu sebeple her sektörde yer alan kalfalık unvanı, cevapların değişmesine sebep olur. Peki kalfa nasıl olunur? Marangozluk, terzilik, berberlik, kuaförlük başta olmak üzere pek çok sektörde bulunan kalfaların, öncelikli olarak çıraklık belgesine sahip olması gerekir. Böylece kalfalık unvanını alması mümkün olabilir. Kalfalık belgesi ve ünvanına sahip olan kişiler, mevcut kriterleri yerine getirdikleri takdirde ustalık belgesini alabilirler. Böylece kıdem ve maaş yükseltme imkanına sahip olabilirler. Kalfalık belgesi nasıl alınır? Sorusuna ise kısaca kalfalık belgesi alabilmek için öncelikli olarak çıraklık belgesine sahip olmak gerekir cevabı verilebilir. Çıraklık belgesine sahip olan ve meslekte 8 yılı doldurmuş olan kişiler, Milli Eğitim Bakanlığı onaylı kurslara katılıp başarı ile geçtikten sonra kalfalık belgesine sahip olabilir.
Kalfanın görev ve sorumlulukları
Kalfa ne demek sorusu, ilgili alanda araştırma yapan pek çok kişi tarafından merak edilir. Kafalar, mesleki hiyerarşi sisteminde yüksek unvanlardan biri olan ustayla en düşük kademe olan çırak arasında konumlanan bir çalışma pozisyonudur. Kafalar, kendi sektörlerine bağlı olarak çeşitli görev ve sorumluluğu yerine getirir. Sektörel farklılıklara rağmen kalfalık yapan kişilerin kıdemlisi olan ustaların altında çalıştığı bilinir. Bu doğrultuda kalfaların yerine getireceği pek çok görev ve sorumluluğu usta belirleme yetkisine sahiptir. Kalfalık unvanına sahip kişilerin yerine getireceği başlıca görev ve sorumlulukları, çalışılan sektöre ve koşullarına göre değişebilir. Farklı alanlarda çalışan kalfaların görevleri şu şekilde sıralanabilir:
- Terzi kalfası olarak çalışan kişiler, gelen talepler doğrultusunda pantolon paçası kısaltma, ölçü alma, kumaş biçme gibi görevleri yerine getirir. Takım elbise ve abiye giyip kıyafetlerin onarımı sırasında ustasına yardım etmek de kalfanın görevleri arasında yer alır.
- Berber kalfası olarak görev alan kişiler; çalışma ortamının temizliği ve düzenini sağlamak, fön çekmek, telefonla alınan randevuları kaydetmek, traş esnasında kullanılan malzemelerin sterilizasyonunu sağlamak gibi görevleri üstlenir.
- Kalfaların çalıştığı bir diğer meslek olan marangozlukta ise masa, sandalye, kitaplık, televizyon ünitesi gibi kullanım araçlarının yapımı sırasında kullanılacak olan malzemelerden sorumlu olur. Ustasına yardım etmek ana görevi olan kalfalar, yapım esnasında kullanılan araç ve gereçlerin nasıl kullanılacağını çıraklara öğrenmekten de sorumlu tutulur.
Kalfa maaşları
Kalfa olarak çalışan bireyler, pek çok farklı sektörde çeşitli pozisyonlarda görev alır. Bu sebeple kalfa maaşları, sektörün gereklilikleri dahilinde farklılıklar oluşturur. Marangozluk ve inşaat sektörü gibi sektörlerde kalfalık yapan kişilerin maaşları, berber ve kuaför gibi çalışma alanlarında görev yapan kişilerden fazla olabilir. Yani kalfa ne kadar maaş alır sorusunun cevabını çalışma alanı ve sektöre bağlı olarak vermek daha doğru olabilir. Bu noktada mesai saatlerinin uzunluğu gibi kriterler maaş belirlemede etkili bir rol oynayabilir. Kalfalar, meslekte bulundukları yıla göre de maaş değerlendirilmesine alınabilir. 8 yıldan daha fazla bir süre zarfında kalfa olarak çalışan kişilerin maaşları, yeni başlayan bir kalfaya göre biraz daha yüksek olabilir. Bu maaş bilgileri, iş ilanının yayınlandığı şehre bağlı olarak da değişim gösterir. Örneğin; Ankara’da ikamet ediyorsan ilgili meslek dalında maaş bilgileri hakkında bilgi almak için Ankara kalfa iş ilanlarını inceleyebilirsin. Aynı şekilde İzmir’de ikamet ediyorsan da İzmir kalfa iş ilanlarından maaş detaylarını öğrenebilirsin.
Kalfa çalışma ortamı ve koşulları
Çalışma ortamı ve koşulları bu mesleğe ilgi duyan kişilerce merak edilir ve araştırılır. Aynı zamanda kalfa ne iş yapar sorusu da merak edilenler arasında yer alır. Kalfaların yapacağı iş, çalışma ortamında ihtiyaç duyulan gereklilikler dahilinde belirlenir. Ustaların talimatları doğrultusunda kalfalar, çalışma ortamında pek çok işi yerine getirir. Bir kuaförde çalışan kalfalar, kaş alma, fön çekme, makyaj yapma, manikür ve pedikür yapma gibi görevleri yerine getirir. Aynı zamanda bu işlemleri yaparken kullanılan araç gereçlerin temizliği ve hijyeni de kalfa olarak çalışan kişilerin yapacağı işler arasında yer edinir. Buna ek olarak yaptığı işleri, kullanılan ekipmanların nasıl kullanılacağı gibi detayları kıdem olarak kendisinin altında olan çırağa öğretmekte kalfaların ana görevlerinden biridir. Her bir sektör, kendi çalışma prensipleri ve çalışma ortamına sahiptir. Bu sebeple kalfalar, kendi meslek dalına göre bu bilgileri edinebilir. Sen de bu alanda çalışmak, kendini geliştirmek ve kariyerine yön vermek istiyorsan isinolsun.com’dan yayınlanmış kalfa iş ilanlarına göz atabilirsin.